Avertisment de la UE pentru termocentrale pe cărbune

Termocentalele pe cărbune din Valea Jiului au primit un avertisment din partea Comisiei Europene. Este greu de crezut că România va mai fi păsuită în continuare în ceea ce priveşte respectarea indicatorilor de mediu pentru grupurile din Complexul Energetic Hunedoara(judeţul Hunedoara). Este vorba de blocurile energetice pe huilă care ar fi trebuit să beneficieze de aceleaşi investiţii pe mediu ca în cazul termocentralelor din Complexul Energetic Oltenia(Gorj, Dolj, Mehedinţi).

Planul Ministerului pentru Valea Jiului

Deocamdată, Ministerul Energiei nu a elaborat vreun plan pentru termocentralele din Valea Jiului care nu au reuşit să se încadreze în primul termen de conformare, aşa cum s-a întâmplat la Complexul Energetic Oltenia. De fapt, şi colosul energetic de la Târgu Jiu mai are de executat câteva investiţii, iar lucrările pe mediu vor fi gata până în 2020. Cu toate acestea şi CEO va trebui să facă noi investiţii pentru conformarea la noile condiţii impuse de Comisia Europeană în privinţa emisiilor de noxe. Termenul de conformare a fost stabilit pentru 2021.

Pentru Complexul Energetic Hunedoara situaţia este extrem de complicată. Pentru CEO sunt totuşi speranţe, având în vedere că aproape şi-a respectat primul angajament asumat în raport cu politicile pe mediu ale Uniunii Europene. Este posibil, aşadar, în funcţie şi de politica de lobby a politicienilor români, ca Oltenia să primească o păsuire, până în 2024, aşa cum au de gând să solicite Comisiei de specialitate a UE reprezentanţii Ministerului Energiei. De CEH nu se spune nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com