Maşinile fără anvelope de iarnă, „vânate” de poliţiştii rutieri

Poliţiştii gorjeni au pus ochii pe şoferii care nu au maşinile dotate cu anvelope de iarnă. Amenzile ajung până la 2.500 de lei. Poliţiştii pot reţine inclusiv certificatul de înmatriculare al autovehiculului. Astfel, pe lângă amenda consistentă, şoferii pot rămâne pietoni. În momentul de faţă anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă şi polei. În zona Rânca au fost instituite filtre ale poliţiei rutiere care verifică anvelopele maşinilor care urcă în staţiune.

Ce prevede legea?

Conducerea unui autovehicul pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să aibă anvelope de iarnă, este sancționată, conform Codului rutier. Regula se aplică, de asemenea, „în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto”, potrivit actului normativ, dacă acestea nu au pe roțile axei/axelor de tracțiune anvelope de iarnă sau lanțuri ori alte echipamente antiderapante certificate.

Sancțiunea constă într-o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni, adică între nouă și 20 de puncte-amendă. Deoarece punctul-amendă este, în prezent, în cuantum de 125 de lei, amenda pentru lipsa anvelopelor de iarnă, a lanțurilor sau a altor echipamente antiderapante certificate este cuprinsă între 1.125 și 2.500 de lei. În plus, în afară de amendă, polițiștii rutieri rețin certificatul de înmatriculare al autovehiculului.

Reglementările europene în vigoare stabilesc că anvelopele de iarnă trebuie să aibă inscripția „M+S”, „M.S.” sau „M&S”. Inițialele M și S provin, mai exact, de la cuvintele „mud” (noroi) și „snow” (zăpadă).(avocat.net)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com