Greenpeace nu se lasă până nu pune lacătul pe Termocentrala Rovinari

Greenpeace România, cu sprijinul ClientEarth, ONG de asistență legală pe probleme de mediu, a înaintat o contestație juridică împotriva termocentralei Rovinari, una dintre cele mai vechi și mai mari termocentrale pe cărbune din România. Conform Greenpeace, se încearcă să se anuleze autorizația de funcționare a termocentralei, care nu respectă noile legi antipoluare europene și nu ține cont de impactul asupra sănătății populației și planetei, se arată într-un comunicat de presă. Noua autorizație a fost acordată în septembrie 2018 și permite ca termocentrala Rovinari să funcționeze pe o perioadă nedeterminată.

„Termocentrala Rovinari este una dintre cele mai mari emiţătoare de CO2 din UE și una dintre cele mai periculoase din punct de vedere al poluării aerului. Acum, termocentrala a primit o nouă autorizație de a polua pe termen nelimitat, fără a fi nevoită să evalueze niciunul dintre aceste riscuri”, a declarat avocatul ClientEarth, Dominique Doyle.

Evaluarea impactului asupra mediului (EIM) este obligatorie atunci când se permite o activitate de această amploare. EIM nu a fost efectuată înainte de acordarea autorizației pe viață în cazul Termocentralei Rovinari, ceea ce înseamnă că încalcă atât legislația UE, cât și pe cea românească.

Termocentrala Rovinari este, de asemenea, în amonte de un sit UE de protecție a naturii, care conține zeci de habitate și specii amenințate. Din cauza apropierii instalației de amplasament, trebuie efectuată o evaluare adecvată pentru a determina impactul acesteia asupra habitatelor și speciilor care depind de amplasament.

O evaluare a impactului activităților termocentralei pe cărbune asupra situl protejat nu a fost niciodată efectuată.

“Aria naturală “Coridorul Jiului” din proximitatea termocentralei este o sursă esențială de apă pentru o multitudine de specii și habitate. Autorizația intergrată de mediu permite termocentralei să deverseze cantități semnificative de mercur, o substanță periculoasă, direct în amonte de situl Natura 2000. Este imperios necesar să știm care sunt efectele acestei poluări chimice, pentru a ne asigura că aceste ecosisteme valoroase nu sunt supuse unor amenințări suplimentare. Dacă aceste evaluări nu sunt realizate acum, ele nu vor fi realizate niciodată, iar asta poate însemna un impact ireversibil asupra oamenilor, a naturii și a climei”, a declarat, la rândul său, Cosmin Pleșcan, campaigner Greenpeace România.

Autoritatea are la dispoziție aproximativ o lună pentru a răspunde acestei contestații administrative. Dacă nu se vor opera modificări la Autorizația Integrată de Mediu pentru a rectifica aceste încălcări flagrante ale legii, organizatiile de protecția mediului vor ataca autorizația în justiție.(focus-energetic.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com