OUG pentru înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Ce se va alege de CEO?

Guvernul înfiinţează prin ordonanţă de urgenţă Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Propunerea este ca OUG să fie aprobată chiar în această săptămână. Liderii PSD şi ALDE au discutat la finalul săptămânii trecute pe tema înfiinţării Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Liviu Dragnea l-ar fi convins pe Călin Popescu Tăriceanu să accepte înfiinţarea prin ordonanţă de Guvern fondul respectiv.

Hidroelectrica, CFR SA şi Poșta Română sunt printre companiile ale căror acţiuni vor face parte din Fondul Suveran de Investiţii. Între acestea se află şi Complexul Energetic Oltenia.

Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii ar urma să funcţioneze din anul 2019. Ce se va întâmpla cu unele companii precum CEO, unde acţionar este Ministerul Energiei. Complexul Energetic Oltenia are an de an nevoie de investiţii, pentru a putea rezista pe piaţă.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a declarat după întâlnirea cu Tăriceanu: “Am convenit forma finală, sunt câteva modificări de formă, câteva precizări… O ordonanță care să creeze condițiile ca un fond suveran de dezvoltare și investițîi în România să contribuie în mod serios la dezvoltarea acestei țări”.

Este de amintit că judecătorii Curţii Constituţionale au declarat neconsituțională legea votată în iunie de Parlament în acest sens, iar Guvernul va emite o Ordonanţă de Urgenţă care va înfiinţa Fondul. Capitalul social al fondului va fi de 9 miliarde de lei. Din Fond vor face parte 33 de companii de stat.

Proiectul are ca scop dezvoltarea şi finanţarea din fonduri proprii şi din fonduri atrase, de proiecte de investiţii rentabile şi sustenabile, în diverse sectoare economice, prin participare directă ori prin intermediul altor fonduri de investiţii sau al unor societăţi de investiţii, singur sau împreună cu alţi investitori instituţionali sau privaţi, inclusiv prin participarea în parteneriate public-private. Un alt scop al înfiinţării FSDI este administrarea activelor financiare proprii, în vederea obţinerii de profit.

Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii va funcţiona ca o societate gestionată în regim dualist, fiind administrată de un Consiliu de Supraveghere şi un Directorat. Consiliul de Supraveghere va fi format din nouă membri desemnaţi de Adunarea Generală a Acţionarilor, pe baza anumitor criterii de selecţie, pe durata unui mandat de patru ani, care poate fi reînnoit de cel mult două ori. Din totalul de nouă membri, maxim doi pot fi din rândul funcţionarilor publici sau al „altor categorii de personal din cadrul autorităţii publice tutelare ori din cadrul altor autorităţi sau instituţii publice”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com