OJFIR Gorj se plânge că are sediul mic

AFIR este una dintre primele instituții publice care a implementat mecanisme electronice on-line de preluare și de procesare a documentațiilor de lucru, în speță a documentațiilor necesare accesării fondurilor europene și implementării proiectelor de investiții finanțate prin PDNR 2020. Acest mecanism este funcțional încă din anul 2018.

Începând cu luna martie 2020, corespondența internă și externă a Agenției este complet digitalizată și semnată electronic la toate palierele de decizie.

De asemenea, încă de la deschiderea depunerilor online, AFIR a recomandat tuturor solicitanților folosirea semnăturii electronice ca pe o modalitate de a reduce consumul hârtiei și de a elimina unele etape intermediare de procesare a documentelor. În contextul actual, utilizarea semnăturii electronice este vitală, cu atât mai mult cu cât aceasta are forța juridică a înscrisurilor autentice atât ca reprezentare instituțională, cât și sub semnătură privată.

Toate aceste măsuri au fost implementate pentru a facilita procesul de absorbție a fondurilor nerambursabile.

Cu toate acestea, beneficiari din județul nostru încă întâmpină greutăți în utilizarea mecanismelor electronice specifice, rămânând tributari prezentării la sediul OJFIR.

 

 În actualul context epidemiologic, activitățile de promovare și publicitate a măsurilor de finanțare prin PNDR, Programul de Tranziție 2021-2022,  s-au desfășurat cu precădere în mediul on-line și mass-media.

OJFIR Gorj a organizat întâlniri cu potențiali beneficiari (Novaci, Bumbești Pițic, etc.. ), a participat prin reprezentanții săi la dezbateri organizate de către Grupurile de Acțiune Locală din Gorj și la alte evenimente unde a diseminat informații utile acestora, dar cele mai multe dintre acțiunile propuse nu s-au putut concretiza, dat fiind contextul pandendemic.

 

 În prezent, sediul instituției noastre se află în municipiul Tg-Jiu, str. Victoria, nr. 213, jud. Gorj (vis-à-vis de Peco OMV), într-un imobil prea puțin vizibil/accesibil raportat la importanța  activității desfășurate care vizează încurajarea inovației în sectorul agricol și forestier, folosirea resurselor naturale și culturale într-un mod rațional și îmbunătățirea calității vieții în zonele rurale, prin finanțarea atât a activităților de diversificare economică, turism, conservarea patrimoniului natural, cultural și architectural, cât și de renovare a satelor din județul Gorj

Astfel, nu avem posibilitatea de a asigura vizitatorilor niciun loc de parcare și nu deținem un spațiu adecvat pentru întâlniri/discuții/dezbateri cu beneficiarii sau alte persoane interesate.

 

 Avem în derulare o serie de submăsuri, multe dintre ele au ajuns la pragul de 150% depunere, deci s-au închis, fonduri epuizate. Dar avem și măsuri pe care nu s-au depus proiecte. Din acest punct de vedere, cel mai mare semnal de alarmă vrem să-l tragem asupra submăsurii 4.1. – Investiții în exploatații agricole, unde s-au depus foarte puține proiecte.

Nu credem că pragurile de calitate sunt problema, pentru că acestea au scăzut. Se pare că nu există un interes în zona rurală pentru aceste fonduri. Motivul pentru care fermierii nu accesează aceste măsuri, ar putea fi legat de interdicția fermierilor de a construi pe terenuri extravilane fără Plan Urbanistic Zonal (PUZ). Foarte multe ferme nu sunt pregătite pentru a putea construi, nu au PUZ-uri pentru a realiza o construcție pe extravilan iar acesta ar putea fi un impediment.

Legislația actuală din România nu este favorabilă fermierilor care vor să își dezvolte fermele cu ajutorul fondurilor europene. Un proiect privind modificarea Legii 50/1991, care vrea să corecteze această situație, a trecut în plenul Camerei Deputaților în data de 16 noiembrie, însă nu a intrat în vigoare până la această dată. Astfel, dacă acest lucru nu se va întâmpla în următoarele zile, sute de milioane de euro din sesiunile actuale deschise de AFIR ar putea rămâne neaccesate de fermieri.

Actualul ministru al agriculturii a inițiat un proiect de lege prin care vrea să autorizeze construirea acestor magazii și grajduri, clădiri cu destinație agricolă, fără PUZ în zonele extravilane. Dar încă nu s-a materializat. Din păcate nu va mai fi timp fizic să putem prinde această perioadă de depunere. Până în 7 ianuarie cel târziu ar trebui să se materializeze, să se publice în Monitorul Oficial și să se modifice și Ghidul solicitantului. În acest moment, potrivit datelor oficiale de pe site-ul AFIR, pe submăsura 4.1 mai pot fi depuse proiecte de peste 560 de milioane de euro până la atingerea plafoanelor financiare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com