Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei: Nimeni nu are scaunul sigur la CEO

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vişan, a făcut public faptul că nimeni nu are scaunul bătut în cuie la Complexul Energetic Oltenia(CEO), nici măcar preşedintele Directoratului, Sorinel Boza. Doru Vişan a mai declarat, la Tele 3, din Târgu Jiu, că există două variante în ceea ce priveşte postul rămas liber în Directorat, după revocarea lui Daniel Antonie. Fie va fi numit un membru interimar după ce vor fi făcute mai multe propuneri, fie se va continua în formulă de 4 membri până la organizarea unei selecţii în baza OUG 109 din 2011, privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.  În mod cert, viitorul membru al Directoratului CEO va fi un specialist în minerit, a mai adăugat Doru Vişan.

Depozitul de cărbune de la Roşia, redeschis pe 1 septembrie

Reprezentantul Ministerului Energiei a mai spus că depozitul de cărbune de la Roşia va fi redeschis începând cu data de 1 septembrie şi va funcţiona pe toată durata sezonului de iarnă. Vişan a precizat că autorităţile locale ar trebui să trateze cu înţelegere situaţia, deşi au dreptate, şi că cei responsabili au plătit pentru faptul că lucrările la noul depozit nu au fost finalizate. Cel care a plătit cu funcţia este Daniel Antonie, fostul director al Diviziei Miniere şi membru în Directoratul CEO, a opinat secretarul de stat. Vineri este programat un protest al Primăriei Rovinari împotriva redeschiderii vechiului depozit de cărbune al Carierei Roşia. Doru Vişan a spus că depozitul este foarte important pentru perioada de iarnă pentru că asigură depozitarea lignitului necesar pentru termocentrale şi asigurarea producţiei.

Stoc de 800.000 de tone de cărbune

Oficialul din Ministerul Energiei a mai amintit faptul că pentru perioada de iarnă Complexul Energetic Oltenia trebuie să aibe asigurat un stoc de cărbune de 800.000 de tone. Acesta va fi realizat în condiţiile unei „mobilizări exemplare şi a unei munci susţinute”, a afirmat secretarul de stat Doru Vişan. Acesta a spus că până la finalul anului vor fi aprobate încă două Hotărâri de Guvern pentru continuarea exproprierilor la carierele Pinoasa şi Roşiuţa.

Memorandum pentru certificatele de CO2

În perioada următoare va fi aprobat de către Guvern un Memorandum care va reglementa realizarea unui împrumut de către Complexul Energetic Oltenia pentru plata certificatelor de CO2. Împrumutul va fi realizat de la Eximbank. „Decât nimic, acesta este o variantă bună”, a explicat Doru Vişan soluţia găsită pentru plata certificatelor de CO2, deşi la nivel local s-a spus că un împrumut va însemna falimentul CEO( opinia lui Ciurel)

În cel mai pesimist scenariu CEO va avea o cotă de 18%

Doru Vişan a menţionat, referitor la strategia energetică naţională, că Guvernul va stabili în acest an formula în care aceasta va fi adoptată, fie printr-o Hotărâre de Guvern sau printr-o lege în Parlament. Energia pe cărbune are prevăzută o cotă de 30% din totalul din Sistemul Energetic Naţional. Doru Vişan a completat că în modul în care este configurat actualmente Sistemul Energetic Naţional nu se poate fără energia pe cărbune, chiar şi în condiţiile unei decarbonizări masive. CEO nu va avea sub 18% din producţia totală, în cel mai pesimist scenariu, potrivit lui Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com