CEO „cocoşată” de dările pentru certificatele de CO2 – Agricultura poluează mai mult!

Complexul Energetic Oltenia alocă de la un an la altul fonduri pentru certificatele de dioxid de carbon. Din cauza fluctuaţiilor de preţ nu se poate face niciodată o estimare corectă asupra costurilor anuale ale certificatelor respective. Anul acesta, de exemplu, compania a trebuit să scoată din conturi cu 30 de milioane mai mult pentru plata certificatelor de dioxid de carbon. Complexul Energetic Oltenia are nevoie de un milion de certificate de dioxid de carbon pentru fiecare terawat produs. În final se ajunge la sume importante. Preţul unui certificat ajunge şi la 4,6 şi chiar 7 euro.

Zeci de milioane pe noxe

În lipsa certificatelor de dioxid de carbon, Complexul Energetic Oltenia nu poate să producă energie electrică. Astfel, la un preţ mediu de 6 euro pe certificat compania trebuie să scoată din buzunar peste 84 de milione de euro. Problema este că producătorul de energie electrică din Oltenia a mai cheltuit încă un miliard de euro pentru atingerea indicatorilor de mediu. CEO este singura companie din ţară care are investiţiile pe mediu realizate. Ceilalţi producători pe cărbune nu le-au realizat şi funcţioneză fără probleme. Specialiştii spun însă că obligativitatea certificatelor de dioxid de carbon nu ar fi o decizie înţeleaptă şi realistă, având în vedere că există poluatori care nu sunt supuşi vreunui control din partea statelor.

Ce fac bovinele?

Iată la ce concluzii au ajuns cercetătorii privind poluatorii. Este vorba de un studiu al Univerităţii Stanford.: „Potrivit unui studiu dat publicităţii în aceste zile de o echipă internaţională de cercetători, publicat în Environmental Research Letters şi citat de GadgetReport.ro, concentraţia de metan din atmosferă a crescut de la 5 părţi/miliard în anul 2000 la 9,9 părţi/miliard în 2015. Prezenţa metanului în atmosferă a fost staţionară până între 2000 şi 2006. Din 2007, a început să crească, însă în ultimii doi ani, a explodat”, a declarat Rob Jackson, cercetător la Universitatea Stanford. Evoluţia concentraţiei de metan din atmosferă este pusă de experţi pe seama arderii combustibililor fosili dar şi, tot mai mult, pe efectele creşterii animalelor. Cercetătorii spun că, de exemplu, o vacă produce metan cât un automobil 4×4.

Un calcul anterior arăta că 200 de vaci emit anual o cantitate de metan echivalenta cu dioxidul de carbon degajat de o masina care a consumat 21.400 de litri de benzina.

Reprezentanţii Organizaţiei pentru Agricultură şi Alimentaţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite au ajuns la concluzia că aceste animale emană 18% dintre gazele cu efect de seră. Mai concret, aceştia susţin că o rumegătoare emite patru tone de gaz metan în fiecare an, faţă de cele “doar” 2,7 tone produse de un automobil.

Datele U.S. Food and Agriculture Organization arătau, anterior, că nivelul de metan produs de agricultură va creşte cu 60% până în 2030. În prezent, la nivel mondial, există peste 1,5 miliarde de vaci.

Potrivit raportului, creşterea animalelor a ajuns, astfel, să producă mai multă poluare decât arderea de combustibil de către maşini”, potrivit unui articol publicat anul trecut. Aşadar, agricultura poluează mai mult decât industria energetică.

One thought on “CEO „cocoşată” de dările pentru certificatele de CO2 – Agricultura poluează mai mult!

  • 17 octombrie 2017 la 18:33
    Permalink

    Sa vedeti ce cocosati veti fii cand veti plati pentru frauda din SE Isalnita si Craiova in ceea ce priveste emisiile de CO2!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com