A 53-a ediție a festivalului „Urcatul oilor la munte”, de la Novaci, va avea loc în premieră pe internet

În acest an, înainte de a urca la munte, păstorii nostri nu vor mai petrece, nu vor mai deschide portile oaspetilor din toată țara în a treia duminică a lunii mai cum au facut de 53 de ani, nu vor mai avea ocazia să arate tuturor că dragostea de viață la Novaci are specific ciobănesc, că folclorul este cel mai frumos lucru pe care poate să îl moștenească o comunitate.

Cele 23 de formatii artistice de amatori din toată țara care trebuiau sa fie prezente pe 17 mai la Novaci, în vremuri normale, anul acesta vor fi prezente în mediul On-Line.  Organizatorii au luat în calcul faptul ca populatia orasului este foarte activă pe plan virtual prin intermediul retelelor de socializare, contactul indirect cu artistii nefiind un impediment în păstrarea mentală a traditiilor si obiceiurilor locului. Avem amintiri frumoase legate de acest eveniment, le păstrăm și le popularizăm.  Incercăm să fim în pas cu digitalizarea și accesul la cultură si traditie. Construim pe temelii solide în domeniul culturii tradiționale, posteritatea urmând a hotărî dacă trinicia faptelor noastre există sau nu.

Toată omenirea este afectată de epdemia provocată de coronavirusul Covid-9. Multe persoane sunt supărate, altele sunt suferinde, multi și-au pierdut speranța că vor veni clipe de adevărată libertate fizică. Avem însă cu discreție libertate de gândire și dorința de a crea prin organizarea acestui festival on-line, o oază de bucurie pentru fiecare privitor. Am gândit organizarea festivalului  ca pe o ofertă de petrecere plăcută a timpului pe rețelele de socializare, de a bucura ochiul și sufletul cu lucruri frumoase, acum când toata lumea este bulversată de stiri sumbre și controversate. Tradiția populară păstrată din vechi timpuri a supraviațuit războaielor si molimelor, în condiții foarte grele iar noi trebuie să o transmitem urmasilor. Trebuie să fim consecvenți și să ne adaptăm din mers. Ciobanul merge cu turma la păscut pe vreme rea sau bună. Noi trebuie să oferim hrana sufletului si spiritului pe timpuri bune dar si când lumea este la greu. Asemănarea aceasta ne-a schimbat modul de a vedea lucrurile, cu speranța că ce este rău ”ca raul trece”, că schimbările trebuiesc folosite în folosul oamenilor pe care ni-i dorim sănătosi la minte și la trup.

Ansamblurile folclorice înscrise la festival se vor a fi mesagerii speranței si optimismului, ai unității românilor de pretutindeni în fața vicisitudinilor vieții. De fapt fiecare trupă participantă va avea un mesaj scurt dedicat celor care luptă cu boala, care sunt pe linia I. Deviza participanților este UNITATE PRIN TRADIȚIE.

Duminică, 17 mai 2020, vizitatorii conturilor de facebook: Casa de Cultură Novaci – pagina oficială, Primăria și Consiliul Local Novaci, Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Traditionale Gorj paginile   formatiilor  artistice implicate, începând cu ora 11.00 vor putea participa on-line la un maraton folcloric de la Dunăre în Maramures, din Banat în Moldova cu olteni, ardeleni, moldoveni, oseni, uniti prin traditie pentru păstrarea obiceiurilor neamului nostru. Gazde  vor fi Primăria orasului Novaci, respectiv, domnul primar Dumitru Leustean, păstorii novăceni și Ansamblul Folcloric ”Nedeia” al Casei de Cultură Novaci.

Printre oaspetii nostri se numără ansambluri folclorice de amatori renumite precum: Doina Crisului din Brad, Junii Petrileni din Petrila, Junii Petroșanilor din Livezeni, jud. Hunedoara, Flori de maci din Cristuru Secuiesc, jud. Harghita, Dor teiușean din Teiuș, jud. Cluj, Mușeteanca din Însurăței, jud. Brăila, Codruletul din Tășnad  și Florile Târnii din Târna Mare, jud. Satu Mare, Ciobănasul din Corbii de Piatră, jud.Arges, Căluserii din Răsinari, Fluieraș din Jina, jud. Sibiu, Formatia de fluierasi din Sugag, Traditii Uiorene din Ocna Mureș, jud. Alba, Izvorașul din Bratovoiesti și Hora Desmățuiului din Bârca, jud. Dolj, Hora Siretului din Bacău, Mocănașul din Săcele Brașov, Dor din Băbeni și Miorița din Vaideeni, jud. Vâlcea, Liviu Dafinescu din Baia de Fier, Cheile Oltețului din Polovragi și Petrolul din Ticleni, jud. Gorj  etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com