Un trader de energie susţine că România poate rămâne în beznă la primul ger

Jack Cutişteanu, directorul general al Petprod, este de părere că la primul ger România ar putea rămâne în beznă. Traderul a afirmat pentru bursa.ro că în momentul de faţă se produce energie la limită şi că primul ger ar putea aduce şi prima pană majoră de energie în ţară. Petprod este o companie din România care se ocupă cu tradingul de energie electrică. Compania a fost înființată în anul 1996, desfășurându-și activitatea în domeniul trading-ului intern și internațional. Din anul 2003 compania este licențiată de ANRE ca furnizor de energie electrică

Ce spune Curtişteanu

„Şi acum este criză. Suntem într-o criză destul de aspră, având o secetă severă. Dacă noi continuăm să fim cu Dunărea la 2000 de mc pe secundă, atunci ce vom face? Nici vântul nu prea bate, toate centralele pe lignit sunt cu ciclul de funcţionare depăşit, energia nucleară este limitată, electricitatea nu se stochează. Desigur, dacă va ploua o lună şi va începe şi vântul să bată, atunci există posibilitatea ca preţurile să dea înapoi, dar, deocamdată, uneori avem cel mai mare preţ din zona la care suntem conectaţi, iar aceste preţuri ajută cărbunele.

Economia românească nu este făcută să suporte astfel de preţuri. Acestea sunt bune dacă ne uităm doar la legătura dintre producători şi furnizori, dar să nu uităm că în spatele furnizorilor sunt tot consumatorii. Preţurile acestea nu se opresc la furnizori, ele coboară. Or, consumatorii industriali au început de mult să joace un rol fundamental în menţinerea pieţei. Ei renunţă la contracte căutând furnizori mai ieftini, refuză creşterea preţurilor, iar furnizorii nu pot să vână la preţuri mici, pentru că ei cumpără scump.

Suntem la limită. Un fel de „Dead man walking”. La ultima conferinţă pe energie organizată de BURSA, prima întrebare a fost – când vom avea blackout. Cineva a răspus că în cinci luni, iar eu am spus, din sală, că într-o lună vom avea blackout. Am crezut că vine imediat iarna, dar nu a venit. Însă, aşa este, dacă dă un îngheţ, s-a terminat, suntem pe blackout. Cumpărăm energie dacă avem de unde, pentru că noi putem cumpăra doar din Bulgaria, care nu are energie electrică, din Ungaria, care trăieşte din importuri, şi poate puţin din Serbia. Importurile noastre sunt rare şi doar de 500-700 de MWh”, potrivit lui Curtişteanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com