Nu mai așteaptă după politicieni! CEO vrea să își facă propriul mix în producția de energie electrică
Administrația Complexului Energetic Oltenia a renunțat să mai aștepte constituirea unui mix energetic de către politicieni și anunță că intenționează să își constituie propriul mix intern. Astfel, se urmărește construirea de parcuri fotovoltaice și grupuri pe gaze naturale pe fonduri europene.„Faptul ca incercam sa ne creionăm propriul mix energetic, arată ca ne menținem direcția cuprinsă in strategia complexului energetic pe următorii 12 ani. Imi revine ocazia sa reamintesc și pe aceasta cale ca orice investiție cuprinsă in 10 D nu va implica nici o oprire de unitate de producție pe carbune ci vom crea un mix interior, un mix ce poate ajuta aceasta companie sa meargă mai departe.”, a declarat Sorin Boza, președintele Directoratului CEO.
Care sunt proiectele
„Avand in vedere eligibilitatea cheltuielilor aferente mecanismelor de finantare 10c si 10d ale Directivei UE pentru perioada 2021-2030, dar si faptul ca prin acestea nu se pot face investitii in cadrul actualelor capacitati energetice pe lignit,portofoliul de proiecte pe care CE Oltenia l-a prezentat Ministerului Energiei a inclus proiecte de capacitati noi de productie pe gaz natural inclusiv cogenerare, energie fotovoltaica si retele de transport energie termica.
Principiile care au stat la baza incadrarii proiectelor au fost maximizarea procentului de finantare nerambursabila, flexibilitatea platilor in derularea investitiilor si cresterea gradului de succes in selectia proiectelor.
Astfel :
Proiectele de energie fotovoltaica, a caror valoare individuala este sub 12.5 milioane Euro, au fost incadrate de CE Oltenia pentru finantare din Fondul de Modernizare 10d si nu din 10c, deoarece finantarea este de 100% fata de max 70%, iar flexibilitatea platilor este ridicata, incluzand prefinantare si plati succesive, comparativ cu varianta platii dupa finalizarea investitiilor.
Acesta este si motivul pentru care, in Lista de proiecte publicata pe site-ul Ministerului Energiei, CE Oltenia nu figureaza cu niciun proiect.
Proiectele in capacitati noi de productie pe gaz natural, cu o valoare de peste 12.5 milioane Euro, au fost incadrate de catre CE Oltenia pentru finantare prin 10c in cadrul procedurii de selectie, in vederea maximizarii gradului de succes (finantarea fiind de max 70%, in ambele variante – 10c si 10d).
Prin aprobarea de catre Guvern, in data de 25.06.2019, a Memorandului „Prezentarea opțiunilor pentru utilizarea instrumentelor de finanțare specificate de Directiva (UE) 2018/410 și decizia României privind implementarea acestora” , toate finantarile din 10c pentru proiecte cu o valoare peste 12.5 milioane Euro (in total 3.7 miliarde Euro) au fost trasferate in Fondul de Modernizare.
Modernizarea retelei de transport energie termica a fost incadrata din start in Fondul de Modernizare, deoarece poate primi finantare de 100%.
Valoarea totala a portofoliului CE Oltenia este de peste 700 milioane Euro.
CE Oltenia va depune documentatiile necesare in conformitate cu prevederile Directivei UE, la termenele stabilite de Guvernul Romaniei si Comisia Europeana, in vederea selectiei si contractarii finantarilor.”, conform unui comunicat al CEO.