Peste 19.000 de contribiabili gorjeni sunt în Spațiul Privat Virtual

Urmare acţiunilor întreprinse, la nivelul A.J.F.P. Gorj, la data de 30.04.2022, s-au înrolat în Spaţiu  Privat Virtual un număr total de 19.430 contribuabili, din care 10.952 persoane fizice şi 8.478 persoane juridice.

Utilizarea serviciilor la distanţă este unul dintre obiectivele specifice ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în strategia de îmbunătăţire a relaţiei dintre contribuabili şi autorităţile fiscale.

Prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 660/2017 a fost aprobată procedura de comunicare prin mijloace electronice de  transmitere la distanţă între Ministerul Finanţelor/organul fiscal central şi persoanele fizice, persoanele juridice şi alte entităţi fără personalitate juridică. Ordinul a intrat în vigoare la data de 1 iunie 2017.

* CE ESTE Spaţiul Privat Virtual ?

Serviciul “Spaţiul privat virtual” denumit în continuare SPV constă în punerea la dispoziţia persoanelor fizice, persoanelor juridice şi altor entităţi fără personalitate juridică a unui spaţiu virtual, aflat pe serverele Ministerului Finanţelor – Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, prin intermediul căruia se efectuează comunicarea electronică a informaţiilor şi înscrisurilor între Ministerul Finanţelor – organul fiscal central şi persoana fizică, persoana juridică sau altă entitate fără personalitate juridică în legătură cu situaţia financiară sau fiscală proprie a acestuia.

Utilizatorii serviciului SPV –  persoanele fizice, persoanele juridice şi alte entităţi fără personalitate juridică pot transmite Ministerului Finanţelor – organului fiscal central şi cereri, înscrisuri sau documente.

Serviciul “Spaţiul Privat Virtual” a fost creat iniţial pentru persoanele fizice, conform prevederilor Ordinului ministrului finanţelor publice nr.1154/2014 privind Procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanţă între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi persoanele fizice.

Pentru persoanele juridice şi alte entităţi fără personalitate juridică, înrolarea în Serviciul “Spaţiul privat virtual” a fost posibilă prin intrarea în vigoare a  Ordinului ministrului finantelor publice nr. 660/2017 privind aprobarea Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanţă între Ministerul Finanţelor Publice/organul fiscal central şi persoanele fizice, persoanele juridice şi alte entităţi fără personalitate juridică, care a abrogat şi prevederile O.M.F.P. nr. 1154/2014.

Începând cu data de 01.03.2022, contribuabilii – plătitorii persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică, precum şi persoane fizice care desfăşoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent în una dintre formele prevăzute de Ordonanţa de urgenţă nr. 44/2008, sunt obligaţi să transmită organului fiscal central cereri, înscrisuri sau orice alte documente prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, respectiv prin înrolarea în sistemul de comunicare electronică dezvoltat de Ministerul Finanţelor – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, reglementare prevăzută în Ordonanţa guvernului nr. 11/2021.

În situaţia în care contribuabilii/plătitorii nu îşi îndeplinesc obligaţia comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanţă a cererilor, înscrisurilor sau oricăror altor documente, iar acestea sunt depuse la organul fiscal central în format letric, nu vor fi luate în considerare, urmând ca acesta să notifice contribuabilii/plătitorii cu privire la obligativitatea comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanţă.

Este necesar ca toţi contribuabilii să întreprindă demersurile necesare pentru înregistrarea în Spatiul Privat Virtual pentru a evita eventualele efecte negative care pot apărea în situatia în care un document trebuie depus într-un anumit termen, iar acest lucru se realizează fizic şi nu prin intermediul Spaţiului Privat Virtual, cum ar fi: pierderea dreptului de a beneficia de o facilitate fiscală, aplicarea unor amenzi, etc.

În cazul utilizării SPV nu se mai foloseşte şi altă modalitate de comunicare a actului administrativ fiscal.

Declaraţia fiscală se depune la registratura organului fiscal competent sau se comunică prin poştă, cu confirmare de primire ori prin mijloace electronice sau prin sisteme electronice de transmitere la distanţă.

Conform O.P.A.N.A.F. nr. 2326/2017 au fost nominalizate declaraţiile fiscale care se transmit obligatoriu prin mijloace electronice sau prin sisteme electronice de transmitere la distanţă.

* Avantajele utilizării SPV

Serviciul SPV este o alternativă la comunicarea prin poştă sau la ghişeu. SPV este disponibil 24 de ore din 24, un serviciu gratuit prin care sunt economisite resurse şi timp.

Documentele comunicate prin SPV au aceeaşi putere juridică cu cele comunicate prin poştă sau la ghişeu. Din acest motiv, documentele comunicate prin SPV nu se mai comunică prin alte mijloace.

Este recomandat a fi utilizat Spaţiul Privat Virtual pentru că:

– este uşor de accesat;

– nu implică niciun cost;

– poate fi accesat de pe orice dispozitiv mobil cu conexiune la internet;

– este disponibil 24h/24h;

– nu este nevoie de deplasare la sediul administraţiei fiscale sau la oficiul poştal pentru a primi un act administrativ fiscal;

– permite vizualizarea obligaţiilor de plată;

– permite depunerea electronic a declaraţiilor fiscale;

– permite primirea electronică de documente și acte administrativ fiscale.

Prin mijloacele de comunicare electronică şi la distanţă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală oferă aceeaşi îndrumare şi asistenţă de calitate precum cea oferită la sediul unităţii fiscale. Diferenţa dintre aceste mijloace de comunicare o reprezintă costurile alocate în furnizarea serviciilor, respectiv electronic şi la distanţă, comparativ cu cele oferite la sediul unităţii fiscale, costuri pe care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală doreşte să le diminueze pentru ambele părți, atât cele alocate de agenția fiscală cât și costurile contribuabililor.

 

* CUM SE FACE identificarea electronică?

Persoanele juridice sau alte entităţi fără personalitate juridică se pot identifica în mediul electronic cu certificatul calificat al persoanei juridice sau al entităţii fără personalitate juridică sau cu certificatul calificat deţinut de persoana fizică reprezentant legal, împuternicit sau de reprezentant desemnat al persoanei juridice sau al entităţii fără personalitate juridică.

Persoanele fizice care dețin certificat calificat se pot identifica în mediul electronic cu certificatul calificat al persoanei fizice sau cu certificatul calificat al împuternicitului.

În celelalte situaţii persoanele fizice se identifică electronic prin nume utilizator, parolă şi codul de autentificare de unică folosinţă, parolă valabilă pentru o singură sesiune de lucru sau o tranzacţie.

*  Procedura de înrolare în SPV de către persoanele juridice:

Pentru înrolare în serviciul Spaţiul Privat Virtual persoana juridică care deţine certificat calificat digital, accesează site-ul www.anaf.ro, secţiunea Servicii Online – subsecţiunea – Înregistrare -Înrolare persoane fizice și juridice în Spațiul Privat Virtual, completează datele solicitate în formularul web care se deschide, încarcă documentul de confirmare și arhiva zip cu documentele care atestă calitatea utilizatorului şi apasă tasta “trimite”. După trimitere se solicită completarea codului primit pe e-mailul declarat în formular și apoi codul de validare înscris pe ecran. Dacă cererea de înregistrare în SPV este aprobată sau respinsă se comunică un mesaj în acest sens pe e-mailul declarat în formular, precum și motivul în cazul respingerii.

Punerea la dispoziţia solicitantului a serviciilor SPV, ca urmare a aprobării cererii, se realizează şi se comunică pe adresa de poştă electronică a solicitantului.

*  Procedura de înrolare în SPV de către persoanele fizice:

Înregistrarea persoanelor fizice în serviciul Spaţiul Privat Virtual se efectuează accesând site-ul www.anaf.ro, secţiunea Servicii Online – subsecţiunea – Înregistrare – Înrolare persoane fizice și juridice în Spațiul Privat Virtual – Persoane fizice.

Serviciul “Înregistrare utilizatori persoane fizice” – permite înregistrarea în sistem a persoanelor fizice, cu parolă, pentru a se putea autentifica cu credenţiale de tip user – parolă, însoţite de coduri de autentificare de unică folosinţa sau cu certificat digital.

Este necesar să existe o adresă de e-mail care trebuie verificată periodic. Se completează  informaţiile cerute de formularul de înregistrare, alegând un nume de utilizator şi parolă, completând răspunsul la una din întrebările de siguranţă, bifând casetele şi introducând codul de validare.

În cazul înregistrării ca persoană fizică sunt patru variante de aprobare puse la dispoziţie,  urmând a selecta varianta care se potriveşte:

  1. Prima variantă de aprobare directă prin verificare număr document – în cazul în care persoana fizică deține un document emis de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (somaţie, notificare, scrisoare), al cărui număr de înregistrare se notează în câmpul „Număr document”.
  2. A doua variantă este aprobarea la ghişeu – în cazul în care nu este primită nicio scrisoare de la ANAF şi nici nu există un alt document din lista documentelor pe baza cărora se poate aproba direct înregistrarea în SPV.
  3. Varianta a treia – verificare număr înregistrare decizie – în cazul în care există o decizie de impunere / decizie referitoare la obligaţii de plată accesorii, emise după data de 01.01.2013.
  4. Identificarea vizuală on-line (sistem video) – a patra variantă se utilizează în cazul în care nu se deține niciun număr de document și nu se doreşte deplasarea la ghișeu în vederea aprobării.

Pentru “Programarea online” trebuie urmați pașii afișați pe ecran. După bifarea tipului de persoană (persoană juridică sau persoană fizică) și completarea rubricilor cu datele de identificare și organul fiscal la care se doreşte programare, se alege unul din tipurile de servicii pentru care se poate face programarea, și anume “Identificare vizuală on-line (sistem video)”.

După rezervarea programării se primeşte pe e-mail un mesaj cu data și ora programării, organul fiscal la care s-a făcut programarea. Ulterior, se primeşte ID-ul și parola întâlnirii programate, aplicația utilizată fiind ”Zoom”, care trebuie instalată de contribuabil anterior orei programate. Pe această aplicație se creează un cont de utilizator.

Ulterior aprobării şi activării contului, contribuabilii au posibilitatea de a accesa platforma “Spaţiu Privat Virtual” de pe portalul www.anaf.ro şi de a se loga în contul de SPV, prin apăsarea butonului “Autentificare utilizator/certificat” (în dreapta-sus). Persoanele fizice introduc numele de utilizator şi parola, pe care le-au ales atunci când au creat contul de SPV, apoi introduc codul de siguranţă recepţionat la adresa de e-mail declarată. Acest cod de siguranţă este valabil o singură dată (nu se repetă) şi expiră după 300 de secunde.

* Documentele şi informaţiile comunicate prin intermediul SPV

Categoriile de documente ce pot face obiectul comunicării prin SPV sunt:

– declaraţii fiscale întocmite de persoana fizică, persoana juridică sau altă entitate fără personalitate juridică, potrivit legii;

– cereri adresate de persoana fizică, persoana juridică sau altă entitate fără personalitate juridică Ministerului Finanţelor – Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru obţinerea unor informaţii sau documente în legătură cu situaţia fiscală personală, cum ar fi: cerere de informaţii despre contribuţiile de asigurări sociale declarate de angajatori, cerere de eliberare a certificatului de atestare fiscală, cerere de eliberare a cazierului fiscal, cerere de eliberare a unei adeverinţe de venit, solicitarea unei opinii privind aplicarea legislaţiei fiscale, cereri de audienţă, sesizări, petiţii, reclamaţii, solicitări

privind informaţiile publice, şi altele asemenea;

– acte administrative fiscale, acte de executare şi alte acte emise de Ministerul Finanţelor – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în executarea legii, cum ar fi: decizii de impunere, notificări, somaţii şi altele asemenea;

– documente sau acte emise de Ministerul Finanţelor – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală la cererea persoanei fizice, persoanei juridice sau altă entitate fără personalitate juridică, cum ar fi: certificatul de atestare fiscală, adeverinţa de venit şi altele asemenea;

– registrul documentelor electronice comunicate în ultimii 2 ani;

– informaţii referitoare la istoricul acţiunilor;

– informaţii cu privire la obligaţiile de plată ale persoanei fizice, persoanei juridice sau altei entităţi fără personalitate juridică.

* Alte facilităţi privind înrolarea în SPV:

– persoanele înregistrate în Spaţiul Privat virtual pot face plata obligaţiilor fiscale la buget direct cu cardul bancar prin interconectarea cu ghişeul.ro, soluţie care permite achitarea a peste 30 de impozite şi contribuţii. Această facilitate este operaţională din 11 iunie 2020. Cele mai frecvente plăţi vizează impozitul pe venit, contribuţii, accize colectate şi plata unor penalităţi;

– titularul contului SPV are posibilitatea de a plăti, în numele oricărei alte persoane fizice, impozite sau contribuţii evidenţiate în Declaraţia unică;

– investitorii persoane fizice au posibilitatea de a realiza anumite operaţiuni privind titlurile de stat TEZAUR în mediul online, prin intermediul SPV. Astfel, o persoană fizică înregistrată în SPV, poate realiza următoarele operaţiuni în mediul online, numai în mod direct, fără împuternicit:

– deschidere cont de subscriere

– subscriere în cadrul unei emisiuni active de titluri de stat (excepţie fiind ultima zi de subscriere)

– virament din contul de subscriere către cont bancar deschis pe numele investitorului sau alt cont de subscriere al aceluiaşi investitor.

– toate documentele care nu sunt încă digitalizate/disponibile în format electronic se pot transmite prin intermediul Formularului de contact accesibil în serviciul SPV.

* Măsuri întreprinse în vederea mediatizării SPV:

În vederea mediatizării facilităţii înrolării contribuabililor în Spaţiu Privat Virtual, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj a întreprins în decursul perioadei 2017 – aprilie 2022, următoarele măsuri:

– derularea prin intermediul monitorului montat în sala ghişeelor a materialului privind înrolarea contribuabililor în SPV;

– afişarea la sediul AJFP Gorj si la unităţile  fiscale teritoriale a materialelor  informative, respectiv  “Facilităţi Înrolare În Spaţiu Privat Virtual” şi fluturaşul SPV;

– distribuirea în rândul contribuabililor, care s-au prezentat atât la sediul A.J.F.P.  Gorj cât şi la sediul serviciilor fiscale orăşeneşti a materialului informativ  “Facilităţi Înrolare În Spaţiu Privat Virtual” şi a fluturaşului SPV;

– în finalul adreselor de răspuns la solicitările contribuabililor, indiferent de canalul de comunicare prin intermediul căruia au fost transmise, s-a făcut referire şi la posibilitatea utilizării “Spaţiul Privat Virtual”.

Pentru a veni în sprijinul contribuabililor în vederea utilizării serviciilor electronice puse la dispoziţie de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (depunere on-line a declaraţiilor, Spaţiul Privat Virtual, etc), Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj, precum şi serviciile fiscale orăşeneşti au pus la dispoziţia acestora câte un calculator conectat la Internet, într-un spaţiu special amenajat.

De asemenea, contribuabilii sunt sprijiniţi de funcţionarii publici din cadrul unităţilor fiscale în vederea înţelegerii modului de utilizare a serviciilor electronice oferite de ANAF cât şi a funcţionalităţii acestora.

Având în vedere posibilitatea contribuabililor, persoane fizice, persoane juridice şi alte entităţi fără personalitate juridică, pentru solicitarea sau transmiterea  informaţiilor şi înscrisurilor prin mijloace electronice la distanţă, funcţionarii publici îndrumă contribuabilii să se înregistreze în Spaţiul Privat Virtual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com