Persoanele fizice pot desfăşura activităţi casnice în schimbul unor tichete de activităţi casnice

Legea nr.111/21.04.2022 reglementează modul în care persoanele fizice pot desfăşura activităţi casnice în schimbul unei remuneraţii acordate sub formă de tichete de activităţi casnice.

În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:

  1. a) activitate casnică – activitatea ocazională, necalificată, desfăşurată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria. Activitatea include: servicii de curăţenie/igienizare, spălatul/călcatul rufelor, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent;
  2. b) prestator casnic – persoană fizică ce poate desfăşura activităţi casnice ocazionale în una sau mai multe gospodării, în schimbul unei remuneraţii acordate exclusiv sub formă de tichete de activităţi casnice, în condiţiile prezentei legi;
  3. c) beneficiar casnic – persoana fizică în folosul căreia prestatorul casnic desfăşoară activităţi casnice;
  4. d) tichet de activităţi casnice – bon valoric destinat remunerării activităţilor casnice desfăşurate de către prestatorul casnic;
  5. e) gospodărie – totalitatea bunurilor imobile constând în clădirile cu destinaţie de locuinţă, anexele, curţile şi grădinile aferente acestora, precum şi bunurile mobile utilizate în prestarea activităţilor casnice.

Prin excepţie, pot fi remunerate prin tichete de activităţi casnice şi activităţile desfăşurate de persoanele care exercită ocazional profesia de bonă, reglementată potrivit dispoziţiilor Legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă. În această situaţie, beneficiar casnic este reprezentantul legal al copilului, acesta din urmă fiind beneficiar al serviciilor prestate.

(1) Activitatea casnică se poate desfăşura în gospodăria beneficiarului casnic, la domiciliul prestatorului casnic sau în alt loc necesar desfăşurării acesteia, stabilit de comun acord, în condiţiile prezentei legi.

(2) Prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic, astfel cum este definită la art. 2 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare.

(3) O persoană poate fi prestator casnic numai dacă a împlinit vârsta de cel puţin 16 ani.

(4) Între prestatorul casnic şi beneficiarul casnic se stabileşte un raport juridic prin acordul de voinţă al părţilor, fără a avea o formă scrisă, în vederea prestării activităţilor casnice.

(5) Beneficiarul casnic şi prestatorul casnic convin asupra activităţilor şi a numărului de ore sau a volumului de muncă; plata prestatorului casnic se face conform dispoziţiilor prezentei legi, cu tichete de activităţi casnice.

(6) Durata zilnică a prestării activităţilor casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăşi 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani.

(7) Valoarea minimă a contribuţiei lunare, calculată potrivit dispoziţiilor prezentei legi, pentru ca un prestator casnic să beneficieze de calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat, este contribuţia aferentă a minimum 85 de tichete de activităţi casnice.

(8) Valoarea minimă a contribuţiei lunare prevăzute la alin. (7) nu poate fi mai mică de 25% din valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

Prestatorul casnic are următoarele drepturi:

  1. a) la remuneraţie pentru activitatea prestată, potrivit dispoziţiilor prezentei legi;
  2. b) la respectarea demnităţii în desfăşurarea activităţilor casnice;
  3. c) la protecţie împotriva oricărei forme de abuz, hărţuire sau violenţă;
  4. d) de a fi informat verbal cu privire la utilizarea diferitelor ustensile şi/sau aparate puse la dispoziţie de către beneficiar în vederea realizării activităţii casnice, anterior prestării activităţii;
  5. e) de a beneficia de calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale;
  6. f) de a fi informat de către beneficiarul casnic cu privire la drepturile şi obligaţiile pe care le are potrivit prezentei legi.

Prestatorului casnic îi revin următoarele obligaţii:

  1. a) de a realiza activităţile casnice pentru care este remunerat, conform înţelegerii cu beneficiarul casnic;
  2. b) de a nu transmite unor terţe persoane date sau informaţii de care a luat cunoştinţă în timpul desfăşurării activităţilor casnice;
  3. c) de a informa beneficiarul casnic, prin orice mijloc de comunicare, în timp util, în situaţia în care nu poate respecta programul de desfăşurare a activităţilor casnice, stabilit de comun acord cu beneficiarul casnic;
  4. d) de a utiliza adecvat ustensilele şi/sau aparatele necesare realizării activităţii casnice proprii sau puse la dispoziţie de către beneficiarul casnic.

Beneficiarul casnic are următoarele drepturi:

  1. a) să stabilească verbal cu prestatorul casnic activităţile casnice şi programul de desfăşurare a acestora, anterior începerii acestora;
  2. b) să verifice modul de îndeplinire a activităţilor de către prestatorul casnic;
  3. c) să utilizeze tichetele de activităţi casnice acordate de angajatorul

Beneficiarului casnic îi revin următoarele obligaţii:

  1. a) să asigure condiţii corespunzătoare de desfăşurare a activităţilor casnice;
  2. b) să achiziţioneze tichetele de activităţi casnice;
  3. c) să folosească tichetele de activităţi casnice ca singura formă de retribuire pentru activităţile casnice prestate;
  4. d) să asigure confidenţialitatea datelor cu caracter personal ale prestatorului casnic;
  5. e) să informeze prin orice mijloc de comunicare prestatorul casnic, în timp util, în situaţia în care modifică programul de desfăşurare a activităţii stabilit de comun acord cu prestatorul casnic;
  6. f) să informeze prestatorul casnic cu privire la utilizarea adecvată a ustensilelor şi/sau aparatelor, în situaţia în care le pune la dispoziţia acestuia în vederea realizării activităţilor casnice;
  7. g) să completeze tichetele de activităţi casnice cu data acordării acestora, numele şi prenumele prestatorului casnic şi codul numeric personal al acestuia;
  8. h) să completeze tichetele de activităţi casnice cu datele sale personale cu privire la nume, prenume şi cod numeric personal;
  9. i) să îl informeze pe prestatorul casnic cu privire la drepturile şi obligaţiile acestuia, potrivit dispoziţiilor prezentei legi.

Tichetul de activităţi casnice se poate achiziţiona de la oricare dintre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene sau de pe Platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice. Platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice, este accesibilă online şi/sau prin intermediul unei aplicaţii mobile, de pe orice dispozitiv electronic.Modelul tichetului de activităţi casnice se stabileşte prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi. Tichetele de activităţi casnice pe suport hârtie sau pe suport electronic sunt valabile numai dacă au înscrise sau stocate, după caz, cel puţin următoarele elemente:

  1. a) seria şi numărul tichetului;
  2. b) elementele specifice de siguranţă;
  3. c) valoarea nominală a tichetului;
  4. d) rubrică pentru numele şi prenumele prestatorului casnic în drept să utilizeze tichetul de activităţi casnice;
  5. e) rubrică pentru numele şi prenumele beneficiarului casnic;
  6. f) rubrică pentru înscrierea datei de achiziţie a tichetului;
  7. g) rubrică pentru înscrierea datei la care au fost prestate activităţile casnice remunerate;
  8. h) rubrică pentru semnătura sau acordul, după caz, a/al prestatorului casnic, prin care atestă faptul că a fost informat cu privire la drepturile şi obligaţiile pe care le are potrivit prezentei legi.

Valoarea nominală a tichetului de activităţi casnice este de 15 lei şi poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Tichetele de activităţi casnice nu sunt transferabile, nu pot fi utilizate pentru achiziţia altor bunuri şi servicii şi pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic. Valoarea tichetelor de activităţi casnice pierdute, deteriorate sau nereturnate nu se restituie beneficiarului casnic. Valoarea tichetelor de activităţi casnice pierdute, deteriorate sau care nu au fost preschimbate nu se decontează prestatorului casnic.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă emite tichetele de activităţi casnice în format electronic, la solicitarea beneficiarului casnic, sau în format fizic, pe suport hârtie, la solicitarea agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă. Beneficiarii casnici care au achiziţionat şi utilizat într-un an calendaristic un număr de cel puţin 600 de tichete de activităţi casnice pot beneficia gratuit, la cerere, în anul următor, de 75 de tichete de activităţi casnice.

Eliberarea tichetelor de activităţi casnice pentru angajatori se realizează de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în raza cărora aceştia îşi au sediul/sediul social sau punctul de lucru, potrivit prevederilor din normele metodologice de aplicare a prezentei legi. Tichetele de activităţi casnice achiziţionate de angajatori se emit de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă cu precizarea numelui, prenumelui şi codului numeric personal ale angajatului care este în drept să utilizeze tichetul de activităţi casnice, în calitate de beneficiar casnic.Tichetele de activităţi casnice acordate gratuit se acordă de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în limita fondurilor alocate cu această destinaţie.

În scopul aplicării dispoziţiilor prezentei legi, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale înfiinţează, până la data de 1 ianuarie 2024, Platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă gestionează Platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice.

Prin intermediul platformei se asigură:

  1. a) înregistrarea de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă a datelor şi informaţiilor privind beneficiarii casnici şi prestatorii casnici;
  2. b) evidenţa, centralizarea, reţinerea, calculul şi plata obligaţiilor fiscale
  3. c) achiziţia, plata şi distribuirea tichetelor de activităţi casnice emise;
  4. d) evidenţa tichetelor de activităţi casnice achiziţionate de beneficiarii casnici şi preschimbate
  5. e) În termen de 60 de zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale va elabora normele metodologice de aplicare a acesteia, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2024,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com