Pact ca federaţiile din CEO, să nu se mai atace între ele!?

Între liderii de sindicat celor patru federaţii reprezentative din Complexul Energetic Oltenia se vehiculează ideea de a realiza un pact pentru perioada negocierilor pentru contractul colectiv de muncă. Este vorba de o înţelegere în urma căreia liderii sindicali să nu se mai atace între ei, indiferent de federaţia din care fac parte. La nivelul companiei sunt patru mari organizaţii sindicale: Federaţia Energetica, Sindicatul Petrom, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate „Univers” şi Federaţia Naţională Mine Energie. Rămâne de văzut dacă înţelegerea va funcţiona pentru a se merge cu o agendă comună la negocieri, măcar în jurul creşterilor de salarii şi a acordării vaucerelor de vacanţă.

Premise bune înainte de negocieri

Administraţia Complexului Energetic Oltenia a încheiat contracte de vânzare de energie electrică pentru toată perioada anului 2018. „Raportat la consumul de energie electrică necesar în România şi la resursele de care dispune aceasta, Complexul Energetic Oltenia constituie un pilon de bază al Sistemului Electroenergetic Naţional. În anul 2017, CE Oltenia a funcţionat în medie cu 8 grupuri energetice, acoperind o cota de până la 24% din piaţa de energie şi de 40% din serviciile de sistem necesare la nivel naţional. În perioada de iarnă, CE Oltenia a funcţionat inclusiv cu toate cele 11 grupuri energetice disponibile, atingând în repetate rânduri cota de piaţă de 30%. Cea mai îndelungată perioadă de funcţionare a fost înregistrată de grupul energetic nr. 6 de la SE Rovinari care a cumulat peste 8.200 ore de funcţionare pe parcursul anului 2017. Producţia de energie realizată de CE Oltenia în 2017 a ajuns la 15 TWh. Pentru anul 2018, CE Oltenia are contracte încheiate pentru toata capacitatea disponibilă”, potrivit CEO.

Creşteri şi la cărbune

Şi minerii au reuşit o producţie de peste 22 de milioane de tone. „Cărbunele a demonstrat în fiecare an că reprezintă cea mai sigură sursa de producere a energiei electrice, în special pentru poziţia geografică a României şi condiţiile meteorologice din această ţară. În anul 2017, producţia de cărbune realizată de CE Oltenia a fost de peste 22,5 milioane tone  (în creştere cu 11,5% faţă de anul 2016), cu o descopertă de 117 milioane metri cubi (în creştere cu 13% faţă de anul 2016), cele mai mari livrări de lignit înregistrându-se de la EMC Roşia-Rovinari, EMC Motru şi EMC Jilţ. În cursul anului trecut, în sectorul minier, au fost efectuate lucrări de mentenanţă la aproximativ 200 de utilaje, cheltuielile aferente (peste 65 milioane de lei) fiind mai mari cu peste 16% faţă de cele efectuate în anul anterior. Întreruperile accidentale ale utilajelor au scăzut în 2017 faţă de 2016 cu 28%. Pentru realizarea producţiei de lignit menţionate, a fost necesar ca, timp de 10 luni din anul 2017, programul de lucru pentru personalul din zona de extracţie a cărbunelui să fie modificat de la 5 la 6/7 zile pe săptămână”, se menţionează într-un comunicat al CEO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com