Numărul situaţiilor de urgenţă la nivelul Gorjului în ultimul an, în creştere

În anul 2018 forţele inspectoratului au fost solicitate să intervină la 6665 situaţii de urgenţă, de aproximativ 18 ori/zi, faţă de 5717 în anul 2017, reprezentând o creştere cu peste 16%. În anul 2018 subunitățile de intervenție ale inspectoratului au intervenit la 209 incendii, dintre acestea 142 de incendii manifestându-se la construcţii de locuinţe individuale. Activitatea de prevenire a incendiilor și-a adus aportul în acest an la scăderea numărului de incendii față de anul trecut.

Din analiza intervențiilor se observă o creștere semnificativă a acțiunilor de protecție a comunităților, de la 1283 intervenții de acest tip în anul 2017, la 1604 în anul 2018. Majoritatea acestora au fost cauzate de fenomenele meteorologice periculoase care s-au manifestat violent pe teritoriul județului, cum ar fi inundațiile sau căderile masive de zăpadă din ultima perioadă.

Incendiile de vegetație uscată au înregistrat o scădere semnificativă față de anul precedent, scăzând de la 585 în anul 2017, la 215 în anul 2018, vremea preponderent ploioasă din această vară cât și campaniile de informare preventivă desfășurate de inspecția de prevenire fiind principalele elemente care au determinant această scădere

 

Cu toate că fiecare situație de urgență din cele 6665  la care am intervenit are specificul ei, existând potențiale riscuri indiferent de amploarea acesteia sau de tipul de risc manifestat, pe parcursul anului 2018, prin complexitatea gestionării lor, se disting 4 intervenții din multitudinea de misiuni pe care le-am desfășurat:

–           Intervenția la explozia urmată de incendiu produsă pe raza localității Hurezani la o conductă de transport gaze de sondă din data de 15 ianuarie 2018. În urma producerii exploziei și a incendiului au fost distruse total și parțial 8 autoturisme, 4 clădiri și linia de joasă tensiune. De asemenea, 5 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Pentru gestionarea intervenției, a fost nevoie de intervenția autospecialelor de intervenție și a ambulanțelor SMURD din cadrul a două subunități ale inspectoratului și grupa operativă a ISU Gorj. Alături de forțele ISU intervenție au participat și echipaje din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului de Jandarmi Județean, Serviciului Județean de Ambulanță și Serviciul Privat pentru Situații de Urgență al OMV Petrom.

–           O altă intervenție complexă a fost cea pentru gestionarea situației de urgență generată de incendiul din data de 13 martie 2018 la Sucursala Electrocentrale Turceni. Incendiul s-a manifestat la blocul 7, cota 15, în încăperea destinată blocurilor de climatizare. La fața locului s-au deplasat grupa operativă din cadrul ISU Gorj, autospeciale de stins incendii și ambulanțe SMURD din cadrul Secției de Pompieri Turceni, Detașamentului de Pompieri Tg-Jiu precum și pompieri civili din cadrul Serviciului Privat pentru Situații de Urgență al Termocentralei Turceni. Intervenția s-a desfășurat în condiții extrem de dificile, pe timp de noapte, la o înălțime de aproximativ 15 metri și cu expunere la temperaturi foarte ridicate, fum dens și gaze toxice. Prin intervenția promptă a forțelor care au participat la intervenție s-a reușit evitarea producerii unor pagube materiale importante prin limitarea extinderii incendiului la restul centralei. Din fericire, în urma producerii incendiului nu au fost victime.

–           Cea de-a treia intervenție a implicat gestionarea unei situații de urgență generată de un accident rutier produs între un microbuz și un autoturism. Accidentul s-a produs pe raza localității Cîlnic în data de 4 august 2018, iar în urma acestuia 6 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar o persoană, din păcate, a decedat. În vederea realizării unei intervenții eficiente, a fost declanșat Planului Roșu de Intervenție. La fața locului s-au deplasat o autospecială de lucru cu apă și spumă, o autospecială de descarcerare grea, o autospecială de transport personal și victime multiple, 2 ambulanțe SMURD, 5 ambulanțe din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Gorj, precum și echipaje din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Gorj.

–           Cea de-a patra intervenție majoră s-a declanșat în data de 24 septembrie 2018, ca urmare a producerii unui accident rutier pe raza localității Telești în care au fost implicate 3 autoturisme, 11 persoane având nevoie de îngrijiri medicale. A fost declanșat Planul Roșu de Intervenție, fiind concentrate la locul evenimentului în vederea asigurării măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, descarcerare, acordare de îngrijiri medicale și transport la Unitatea de Primiri Urgențe, 2 ambulanțe SMURD, o Autospecială pentru Transport Personal și Victime Multiple, 5 ambulanțe aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Gorj, o autospecială de stins incendii și o autospecială pentru descarcerare.

 

Intervenţii SMURD

 

Din luna februarie a anului 2012 la nivelul I.S.U. Gorj, a fost operaţionalizat Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD). În fiecare an numărul intervenţiilor SMURD a crescut  în medie cu  550 de intervenţii, ajungându-se la 4060 intervenţii SMURD în anul 2018.

Față de anul 2017, creșterea intervențiilor este una considerabilă, fiind puțin sub 1000 de intervenții, diferența fiind datorată în mare parte de operaționalizarea echipajului SMURD în cadrul Gărzii de Intervenție Hurezani care a participat la 617 intervenții din luna aprilie până la sfârșitul anului.

Pe parcursul anului 2018, echipajele ISU Gorj au executat 41 de intervenții pentru descarcerare produse ca urmare a accidentelor rutiere și la 127 cazuri în care a fost necesară asistența medicală la accidente rutiere și feroviare.

În timpul intervenţiilor din anul 2018, comparativ cu anul 2017:

–           au fost salvate 91 persoane (51 adulți și 40 copii), faţă de 58 persoane în 2017;

–           pe timpul acţiunilor de ajutor medical de urgenţă şi descarcerare au fost asistate 4120 persoane (3848 adulţi şi 272 copii);

–           au fost protejate bunuri şi instalaţii în valoare de peste 900.000.000 lei, faţă de 50.000.000 lei în 2017 înregistrându-se o creştere de 18 ori;

–           pagubele produse care au fost estimate la peste 2.500.000 lei.

 

Din punct de vedere al monitărizării situaţiilor de urgenţă, în anul 2017 au fost monitorizate un număr de 991 transporturi substanţe periculoase.

În ceea ce privește activitatea de protecție civilă, în anul 2018 au fost desfăşurate 8 misiuni de asanare a muniţiei rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pe teritoriul judeţului Gorj. Pe durata misiunilor au fost descoperite 188 de elemente de muniţie.

Cu sprijinul Consiliului Judeţean Gorj, a fost îmbunătățită dotarea pentru echipa pirotehnică a inspectoratului, fiind achiziţionată o vestă antiglonţ și antischije şi o cască de protecţie cu vizor.

De asemenea, tot cu sprijinul Consiliului Județean Gorj au fost achiziționate 3 costume individuale de protecție tip B pentru executarea în condiţii de siguranţă a misiunilor de intervenţie Chimică, Biologică, Radiologică și Nucleară.

 

În anul 2018 au fost executate verificări la adăposturile de protecţie civilă publice şi private din judeţul Gorj, în vederea cunoaşterii situaţiei concrete a stării acestora şi a posibilităţii de utilizare în situații de protecție civilă. Au fost verificate împreună cu reprezentanţii autorităţilor locale cât şi a operatorilor economici un număr de 72 adăposturi de protecţie civilă, din care 47 publice şi 25 private. Neregulile identificate au fost comunicate instituţiilor în administrarea cărora se află, fiind luate măsuri și inițiate demersuri pentru ca toate aceste adăposturi să fie operative și să asigure protecție cetățenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com