Mesajul UE e destul de clar pentru CEO: doar ţările bogate îşi vor permite energie pe cărbune

Cu toate că este indispensabilă în multe state, din cauza lipsei alternativelor, energia pe cărbune va deveni tot mai scumpă şi va fi pe cale de dispariţie chiar. Reprezentanţii Uniunii Europene au transmis un mesaj foarte clar României şi anume că statele care vor mix energetic în care să fie prezentă energia pe cărbune trebuie să investească în mod constant în respectarea parametrilor de mediu. Aceştia vor fi tot mai stricţi de la un an la altul şi tot mai greu de atins. Adică va fi nevoie de miliarde şi miliarde de euro în investiţii de mediu.

Deja este o suprataxare a energiei pe cărbune

Trendul este clar şi de câţiva ani se practică o suprataxare a energiei pe cărbune. Este vorba de plata celebrelor certificate verzi şi a şi mai celebrelor certificate de CO2. Complexul Energetic Oltenia a investit deja un miliard de euro în slam dens şi instalaţiile de desulfurare. Programul de investiţii va fi gata în 2020. Între timp s-a venit cu noi parametri de mediu care trebuie să fie gata până în 2021.

Este imposibil pentru CEO să facă din nou alte investiţii, mai ales că nu a achitat creditele vechi. Se încearcă obţinerea unei păsuiri până în 2024, după cum a precizat Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei. Şi aşa va fi foare greu să fie îndeplinite toate condiţiile, având în vedere că e nevoie de timp şi de foarte mulţi bani. Din nou.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com