Iulian Popescu are soluții pentru meșteșugarii din Tismana, dar și pentru păstrarea tradițiilor

Candidatul PNL la Consiliul Județean Gorj, Iulian Popescu, a făcut o vizită în orașul Tismana, cu scopul de a se întâlni cu meșterii populari din zonă.

Iulian Popescu a vizitat Muzeul Costumului Popular Gorjenesc, Centrul de informare turistică și parcul orașului, realizat pe fonduri europene. Totodată, însoțit de primarul orașului, Marian Slivilescu, a vizitat atelierul familiei de meșteri Tantan, unde împreună au discutat despre problemele celor care activează in domeniul manufacturier.

 

Pentru dezvoltarea artizanilor din Tismana, primarul Marian Slivilescu a depus recent un proiect pentru crearea unui centru integrat pentru meșterii populari, cu spații de lucru și magazine de expunere a obiectelor create manual.

În continuarea acestui proiect, Iulian Popescu a propus implementarea unui plan de învățământ dual, prin care tinerii să fie învățați să lucreze manual  în aceste ateliere, pentru a duce mai departe aceste tradiții, în schimbul unui salariu pe cel puțin un an. Salariile lor ar fi asigurate din finanțare europeană, scopul proiectului fiind de a reduce pierderea acestor obiceiuri și a meșteșugurilor ce țin de identitatea noastră națională.

 

Tismana este recunoscută pentru meșteșugarii locului, însă activitatea lor s-a redus din ce în ce mai mult din cauza tehnologiilor din domeniul manufacturier și au primit sprijin de la nivel județean.

În timp ce un meșter de aici coase o ie în săptămâni sau luni, alții produc cămăși tradiționale în serie în câteva ore, brodate cu simbolurile noastre, și care sunt vândute cu prețuri foarte mici.

 

”Trebuie să facem în așa fel încât meșteșugarii și aceste tradiții să reziste pe piață. Trebuie să lucrăm pe două planuri: prețul și creșterea vânzărilor și transmiterea obiceiurilor mai departe. Produsele lor sunt unicat, sunt sigur că este piață pentru ele, dar trebuie să îi menținem în domeniu. Eu am propus accesarea unor programe pentru achiziția unor mașini de brodat pentru a realiza cămăși brodate la prețuri mici și într-un timp foarte scurt, ceea ce le-ar oferi meșterilor posibilitatea să continue să creeze, să coasă manual fără grija zilei de mâine. Vor vinde cămăși tradiționale cusute manual și cămăși brodate cu mașina, iar acest lucru va fi scris pe etichetă. Nu păcălim pe nimeni, ba din contră. Oamenii vor putea vedea diferența dintre o ie cusută și una brodată. În același timp vom pregăti oameni în aceste meșteșuguri, o să-i convingem că tradițiile locale sunt de viitor”, a spus Iulian Popescu.

Departamentul de comunicare al PNL Gorj(comunicat)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com