Festivalul „Gena Bârsan”, la Cărbunești

O nouă ediție a Festivalului de muzică lăutărească “Gena Bârsan” va avea loc la Târgu Cărbunești în data de 29 august 2022. Evenimentul este organizat de Consiliul Local și Primăria Târgu Cărbunești, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, în parteneriat cu Școala Populară de Artă “Constantin Brâncuși”, Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului” și  Centrul Cultural “Tudor Arghezi” Târgu Cărbunești.

Festivalul de muzică lăutărească „Gena Bârsan” se adresează tarafurilor lăutărești tradiționale care folosesc în interpretare instrumente tradiționale și respectă tradiția și autenticitatea cântecului și portului popular.

Gena Bârsan a fost o cunoscută interpretă de muzică lăutărească din Gorj. Artista a întreprins de-a lungul carierei sale numeroase turnee în țară, cu Taraful Gorjului, cântând alături de artista Maria Tănase, dar și de alte soliste renumite din județ cum ar fi Maria Lătărețu și Lia Bobirci.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj a inițiat acest festival extrem de important pentru muzica lăutărească în anul 2005, organizat în colaborare cu Primăria orașului Târgu Cărbunești.

SECȚIUNILE  FESTIVALULUI DE MUZICĂ LĂUTĂREASCĂ GENA BÂRSAN

  1. Tarafuri
  2. Rapsozi

CONDIȚII DE PARTICIPARE

– Festivalul – concurs este deschis tarafurilor și rapsozilor. Fiecare județ invitat poate participa cu un singur taraf și 2 rapsozi.

– Componența tarafului va fi următoarea: vioară sau fluier, braci, chitară, bas (3-7 persoane).

– Nu se admit în concurs instrumente electronice.

– Fiecare taraf poate prezenta în concurs, pe lângă programul tarafului  și 1 sau 2 rapsozi.

– Un instrumentist nu poate face parte din mai multe tarafuri.

– Rapsozii vor avea în repertoriu o baladă și un cântec de joc.

– Costumul popular este obligatoriu.

– Juriul are latitudinea să redistribuie premiile.

Concursul se desfășoară în data de 29 august 2022, pe scena din Târgu-Cărbunești, în Pădurea Stejeret.

Înscrierea pe secțiuni se face la Centrul Cultural „Tudor Arghezi” din Târgu-Cărbunești până în data de 29 august 2022. Concurenții sunt așteptați începând cu orele 17.00 la Centrul Cultural „Tudor Arghezi” din Târgu-Cărbunești.

Sonorizarea este asigurată de organizatori.

 

PREMII

–     Se acordă premii pentru fiecare secțiune:

 

1.Tarafuri

Trofeul și Marele Premiu         – în valoare de 1.500 lei

Premiul I  – în valoare de 1.400 lei

Premiul II – în valoare de 1.200 lei

Premiul III            – în valoare de 1.100 lei

Premiul «Alită Pițigoi»  – în valoare de 900 lei

Premii speciale  – 2 x 450 lei

Mențiuni  – 2 x 500 lei

 

2.Rapsozi

Premiul I  – în valoare de 550 lei

Premiul II – în valoare de 350 lei

Premiul III            – în valoare de 300 lei

Premii speciale  – 2 x 225 lei

Mențiuni  – 3 x 200 lei

 

Premiile acordate sunt supuse impozitării:

–     Centrul Județean pentru Conservarea  și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj – Marele Premiu

–     Consiliul Local și Primăria Târgu-Cărbunești – Premiile I (tarafuri și rapsozi) și 2 premii speciale la tarafuri (2 x 450 lei)

–     Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale  Gorj – Premiile II (tarafuri și rapsozi) și Premiile speciale la Rapsozi (2 x 225 lei)

–     Şcoala Populară de Artă “Constantin Brâncuși” – Premiile III;

–           Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” – mențiunile

–     Centrul Cultural „Tudor Arghezi” Târgu-Cărbunești va acorda Premiul

«Alită Pițigoi», în valoare de 900 lei, onorariile pentru juriu în valoare totală de 1.000 lei, precum și diurna pentru participanți, invitați, juriu, colaboratori.

Lăutarii sunt și vor rămâne cei mai importanți mesageri ai cântecului românesc. Ei au transmis din generație în generație cântece care au intrat în patrimoniul național, ca parte a identității noastre.

Prin manifestările artistice dedicate exclusiv formațiilor de lăutari: Festivalul zonal de muzică lăutărească ”Gena Bârsan”, ”Festivalul lăutarilor gorjeni” de la Bolboși, Festivalul de muzică tradițională „Geagu Cătăroiu” de la Tismana, publicul are ocazia să vadă și să asculte specificitatea tarafului tradițional din Gorj, care din punct de vedere al repertoriului și stilului de interpretare, poate fi identificat cu o anumită subzonă a Gorjului: Pârâul de Pripor, Tismana, Târgu Cărbunești, Valea Amaradiei.

Festivalul de la Bolboși, la fel ca cel de la Târgu Cărbunești a fost realizat la initiativa lui Ion Cepoi, consilier superior în cadrul Inspectoratului Județean pentru Cultură, instituție înființată după evenimentele din decembrie 1989, iar de organizarea acestor festivaluri s-a ocupat Stelian Florescu, referent muzică în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

Alită Pitigoi, spunea Alexandru Doru Șerban, în cartea sa, intitulată „Lăutari gorjeni”, cânta mereu îmbrăcat în costum național. Era un artist plin de nerv și viață care a participat la turnee internaționale în Elveția, Ucraina, Italia și Cehoslovacia. Culegător de cântece din repertoriul lăutarilor bătrâni, a fost înregistrat de Radio Oltenia și de Televiziunea Română, cu cântecele „Pe deasupra casei mele”, „Sârba lui Alită” și „Foaie verde de năut”. Iubitor de folclor autentic, modest, dar elegant, vioristul a lăsat în urmă amintiri de nestins.

Vă așteptăm așadar la Festivalul “Gena Bârsan”, luni 29 august 2022, începând cu ora 17.00, pe scena din Pădurea Stejăret Târgu Cărbunești pentru a vedea care sunt cele mai bune tarafuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com