De 25 de ani, zero investiţii majore în sectorul termoenergetic românesc – Proiecte pe hârtie

Ministerul Energiei recunoaşte într-un act oficial că de peste 25 de ani nu au avut loc investiţii majore în sectorul energetic românesc. De ani de zile, Guvernele se laudă doar cu proiectele de pe hârtie. Unele sunt foarte cunoscute, încât au devenit subiect de bancuri în rândul specialiştilor din domeniul energetic. Potrivit Ministerului Energiei marile proiecte energetice româneşti rămase, deocamdată, pe hârtie, sunt:

Finalizarea grupurilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă;

Realizarea Hidrocentralei cu aacumulare prin pompaj de la Tarniţa;

Realizarea Grupului de 600 de MW de la Rovinari;

Realizarea Complexului Hidrotehnic Turnu Măgurele – Nicopole.

De opt ani se promite grupul de la Rovinari

De opt ani se promite realizarea grupului de 600 de megawaţi de la Rovinari. Este vorba de o investiţie chineză de un miliard de euro a firmei Huadian. Teoretic, proiectul ar urma să se concretizeze după anul 2020. Până atunci ar trebui să fie realizate investiţii majore în zona Roşia – Rovinari în sectorul producerii cărbunelui.

Grupul de 600 de MW va funcţiona cu lignit de la Complexul Energetic Oltenia. Investiţiile majore în zona minieră lipsesc, deocamdată, şi mulţi se întreabă de unde va fi luat cărbune, dacă vor veni chinezii. Doar dacă nu va închide CEO unele grupuri. De precizat că administraţia CEO s-a obligat să semneze cu partenerul chinez un contract de furnizare cărbune în anumiţi parametri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com