Corpul de Control al CEO verifică un contract cu iz penal

Un contract de „Vânzare- cumpărare gaze naturale” este în centrul atenţiei Corpului de Control al Complexului Oltenia. A fost încheiat cu Tinmar SA la un preţ, iniţial mic, după care a fost reziliat şi reluat ulterior, cu aceeaşi firmă, dar la un preţ mai mare. Corpul de Control verifică acum, dacă diferenţa de preţ este un prejudiciu produs CEO.

Primul contractul dintre CEO şi TINMAR a fost încheiat în 23.12.2016 cu Işalniţa şi Craiova 2, iar pe 28.12.2016 cu Rovinari.Valoarea contractului pentru Işalnita şi Craiova 2 a fost de peste 18 milioane de lei, iar cel de la Rovinari de aproape 950 de mii de lei, fără TVA. În data de 20 ianuarie 2017, Tinmar a solicitat rezilierea contractului, având în vedere depăşirea cantităţii de gaze, dacă CEO nu majorează preţul. Compania a refuzat solicitarea şi a fost menţinut preţul de 110 lei la Rovinari şi 85 de lei lei la Craiova şi Işalniţa. Patru luni mai târziu, TINMAR a solicitat din nou rezilierea contractului, dar de această dată , CEO nu a mai încercat să menţine contractul. Nici măcar nu a spus societăţii că refuză rezilierea sau că este de acord. Acesta a fost momentul în care contractul a fost reziliat.

 

Cum s-a ajuns la un preţ mai mare cu aceeaşi firmă

După reziliere, Direcţia Energie face un nou referat de necesitate, pentru o nouă procedură. Se demarează pe Bursă, iar preţul porneşte de la valoarea estimată in contract. Tinmar vine la procedură cu un preţ peste valoarea estimată. Au mai fost şi alţi ofertanţi. CEO nu suplimentează valoarea estimată şi se anulează procedura. Se demarează o alta, un NFP şi câştigătoar este tot TINMAR, cu preţ peste valoarea estimată, dar de data aceasta CEO suplimentează suma. La Rovinari preţul ajunge la 160 de lei pe mwh, faţă de contractul anterior unde era 110 lei, iar la Craiova şi Işalnita aproximativ 113 lei, de la 85 de lei, cât era înainte. Ultimul contract încheiat de CEO cu TINMAR este din luna septembrie anul acesta şi este valabil 16 luni. Surse din companie spun că CEO ar vrea să îl rezilieze şi pe acesta, din cauza preţului mare.

 

Contractul este şi în atenţia CS

Corpul de control al CEO cercetează de ce a fost reziliat vechiul contract şi a fost inchieat unul nou, la preţ mai mare, cu acelaşi operator. Din comisia de cercetare fac parte Lili Uzuru, Brâncuşi, Delia Chircă, deşi nu face parte din Corpul de Control, ci din comisia de control, Ioana Dorin, şeful Corpului de Control, Făget, Mugurel Popescu jurist, Gheorghe Deaconu, Lili Duma. Până acum au dat declaraţii Corpului de Control, Mocioi şi Dădălău. Contractul a intrat şi în atenţia Consiliului de Supraveghere. Dacă Corpul de Control va constata ca CEO a fost prejudiciat va sesiza organele de anchetă.

Andrei Pavel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com