CEO e Cenușăreasa Sistemlui Energetic când vine vorba de investiții și de salarii

Complexul Energetic Oltenia încheie un nou an greu și se pregătește să anunțe pierderi. Era un lucru evident, dat fiind faptul că bugetul pentru plata certificatelor de CO2 este mult mai mare decât anul trecut. Anul trecut a fost cheltuită suma de aproape 1,3 miliarde de lei pentru taxa de poluare. Pentru producția de energie electrică aferentă anului 2019 suma care trebuie achitată pentru certificatele de CO2 este de peste 1,6 miliarde de lei. Cea mai mare parte din sumă, peste 1,1 miliarde de lei va fi împrumutată de către colosul energetic. În acest sens va exista o garanție guvernamentală, astfel încât să poată fi obținut un credit rapid și cu o dobândă mică

În afara problemei certificatelor de CO2, situația investițiilor la Complexul Energetic Oltenia rămâne una critică. Se trage de lucrările la grupul energetic 5 de la un an la altul, din cauza lipsei de finanțare. Construcția unui grup nou sau reabilitarea altui grup rămân obiective îndepărtate. Nici problemele exproprierilor nu sunt rezolvate.

CEO are și cele mai mici salarii din Sistemul Energetic Național, iar, per ansamblu, energia pe cărbune, are un viitor incert și în 2020. Este vorba de lipsa unei strategii energetice sau a unei strategii guvernamentale cu privire la politica energetică a țării. Se va vedea dacă în 2020 se va putea implementa o schemă de sprijin pentru CEO, astfel încât certificatele de CO2 să nu mai fie o povară pentru companie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com