Ce legi trebuie modificate pentru echilibrarea situaţiei economice la CEO

Managerul Complexului Energetic Oltenia, Sorinel Boza, a făcut public faptul că este obligatorie apariţia unor modificări de acte normative care în momentul de faţă împovărează compania prin tot felul de taxe.

Complexul Energetic Oltenia a cheltuit numai pe certificatele de CO2 de la înfiinţare şi până în prezent suma de peste 2 miliarde de lei. Este posibilă varianta acordării unei subvenţii de către stat, ca şi în alte ţări europene. La fel s-ar putea reduce şi plata certificatelor verzi.

„Cheltuielile cu achiziţia certificatelor de CO2 diferă de la an la an, în funcţie de producţia realizată şi de preţul certificatului, care a avut variaţii mari de-a lungul timpului. În total, de la înfiinţare până în prezent, CE Oltenia a cheltuit aproape 2 miliarde de lei pentru achiziţia certificatelor de CO2, cu menţiunea că, începând din anul 2013, cotele gratuite alocate au fost eliminate, conform directivelor Comisiei Europene.

De asemenea, CE Oltenia este obligată să cumpere certificate verzi în valoare de circa 5 milioane de euro anual, deşi marii consumatori de energie din România au fost scutiţi de la achiziţia unei cantităţi considerabile de certificate verzi, cu excepţia CE Oltenia, care este al treilea mare consumator de energie din ţară, după Alro Slatina şi ArcelorMittal Galaţi. Conform legislaţiei, producătorii sunt scutiţi de la plata certificatelor verzi cores­punzătoare energiei utilizate în consumul propriu tehnologic, dar energia utilizată de CE Oltenia pentru exploatarea cărbunelui nu este considerată consum propriu tehnologic.

În plus, chiar dacă sunt respectate limitele de poluare prevăzute de legislaţia în vigoare, CE Oltenia plăteşte anual taxe la fondul de mediu raportat la producţia realizată. În 2017, de exemplu, acestea au depăşit suma de 4 milioane de lei. Acestea sunt prevederi legislative vechi, ce solicită eforturi financiare mari din partea CE Oltenia şi care ar putea fi modificate dacă ar fi reanalizate în mod obiectiv”, potrivit lui Sorin Boza, mangerul CEO, citat de bursa.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com