Când au loc primele discuţii pentru construirea grupului chinez de la Rovinari

O delegaţie chineză este aşteptată în România la finalul acestei luni pentru a discuta condiţiile de realizare ale grupului chinez de la Roovinari. De asemenea, chinezii sunt aşteptaţi să vină din nou la Rovinari, să viziteze amplasamentul grupului energetic de 600 de megawaţi. Va fi vorba de o investiţie de peste un miliard de euro şi principalul finanţator este compania chineză Huadian. Chinezii vor aduce finanţarea, iar partea română va pune la dispoziţie terenul şi infrastructura de transport. De asemenea, cărbunele va fi asigurat tot de Complexul Energetic Oltenia.

Rămâne de văzut la ce preţ vor vinde cărbunele

Unul din punctele grele de negociere între români şi chinezi va fi cu siguranţă preţul tonei de lignit. Chinezii ar fi cerut un preţ preferenţial care să nu depăşească 10 euro pe tona de cărbune. Complexul Energetic Oltenia ar fi respins condiţia respectivă şi ar dori preţul de cost al tonei de cărbune stabilit an de an în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al companiei, ştiut fiind faptul că sunt diferenţe mari de cost de la o carieră minieră la alta.

Negocieri peste câteva săptămâni

„Negocierile cu partea chineza pentru proiectele comune de infrastructura energetica din Romania au fost deblocate in acest an, inclusiv colaborarea CE Oltenia cu chinezii pentru construirea unui grup nou la Rovinari, urmatoarea intalnire fiind programata pentru sfarsitul lunii noiembrie. Negocierile purtate urmaresc un rezultat avantajos pentru ambele parti”, potrivit Complexului Energetic Oltenia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com