Sindicalist: ITM ar închide toate carierele CEO dacă ar face controale

Situaţia respectării normelor de sănătate şi securitate în muncă s-a aflat în permanenţă în atenţia salariaţilor Complexului Energetic Oltenia.În destule cazuri aceasta lasă de dorit, având în vedere că aproape orice control este însoţit de sancţiuni şi cu amenzi. Potrivit unuia dintre liderii de sindicate mai mici de la Complexul Energetic Oltenia, Nicu Bunoaica, de la Cariera Lupoaia, dacă Inspectoratul Teritorial de Muncă ar verifica toate carierele companiei niciuna nu ar mai rămâne deschisă, având în vedere modul în care se prezintă din punctul de vedere al respectării normelor de sănătate şi securitate în muncă.

Ce s-a întâmplat la ultimul control

Este de amintit că recent două unităţi miniere de carieră, aparţinând unui producător energetic din judeţul Gorj, au fost sancţionate contravenţional cu câte 10.000 de lei de fiecare, în urma unor controale efectuate de către inspectorii de muncă, pe linia respectării prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Neconformităţile constate în ambele unităţi pot genera accidente de muncă grave, inspectorii de muncă dispunând sancţiuni maxime prevăzute de lege în astfel de cazuri, dar şi măsuri obligatorii pentru angajatori în vederea remedierii situaţiei.

În ambele unităţi există pericolul iminent de electrocutare a angajaţilor din cauza lipsei asigurării măsurilor de prevenire a unor astfel de accidente. Într-una dintre staţiile electrice ale benzii transportoare acoperişul este defect, iar înăuntru pătrunde apa de ploaie. De asemenea, în ambele cazuri, a fost constatată lipsa împământării la o parte dintre echipamentele de muncă, într-o locaţie împământarea fiind asigurată cu ajutorul unui ax de rolă ruginit ce făcea legătura între banda de transport şi pământ. O altă deficienţă constatată de către inspectorii de muncă a fost, în amândouă unităţile, dotarea staţiilor electrice cu extinctoare cu perioada de valabilitate expirată. Situaţia a fost întâlnită, la una dintre unităţi, şi în ceea ce priveşte trusa medicală existentă pe un excavator a cărei perioadă de valabilitate expirase din anul 2015.

De menţionat faptul că, într-una dintre cariere, în timpul controlului, angajaţii reparau banda de transport prin metode rudimentare, fără mănuşi de protecţie şi o scară mobilă la dispoziţie.(comunicat ITM Gorj). Vizate de control au fost carierele Jilţ Nord şi Tismana II

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com