Campanie în Gorj pentru a preveni îmbolnăvirea cu noul coronavirus. Zeci de gorjeni sunt autoizolați la domiciliu!

Autoritățile din Gorj au demarat campanii de informare pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus și autoizolarea la domiciliu a persoanelor care vin din zone apropiate de cele în care a fost semnalat virusul respectiv. Având in vedere datele primite de la serviciile vamale ( aeriene si terestre ), la nivelul judetului Gorj, este in evidenta un numar total de 43 de persoane cu autoizolare la domiciliu, respectiv  o persoana din China din data de 20.02.2020, si 42 de persoane sosite in tara din Italia dar nu din zonele care necesita carantinare. Aceste persoane sunt autoizolate la domiciliu, sunt monitorizate de medicii de familie care au fost anuntati si de personalul din cadrul Directiei de Sanatate Publica Gorj. Mentionam ca nu prezinta semne clinice de boala, fiind la aceasta data clinic sanatosi, conform DSP Gorj.

Campanie de informare

Până în prezent, nu sunt raportate de către autoritățile italiene cazuri de cetățeni români simptomatici cu noul coronavirus.

În acest context, România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul național, din cauza dinamicii călătoriilor cetățenilor români pe rutele terestre și aeriene dintre cele 2 țări.

Autoritățile de sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din  regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au calatorit în aceste localități în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene.

Vor fi suplimentate măsurile de control și prevenire a infecției cu noul coronavirus la punctele de frontiera terestre, maritime/ fluviale și aeriene. Ministerul Sănătății va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialiști din cadrul direcțiilor de sănătate publică, inclusiv prin detașare din alte județe și unități sanitare.

Toate persoanele, care se încadrează în definiția de caz suspect (   Conform Metodologiilor emise de Institutul National de Sanatate Publica Romania, Caz suspect – reprezinta pacientul cu infectie respiratorie acuta( debut brusc al cel putin unuia din urmatoarele simptome : tuse, febra, durere in gat, si in perioada de 14 zile anterioare debutului simptomelor a  avut contact apropiat cu un caz confirmat sau probabil de COVID-19, sau a avut istoric de calatorie in zone cu transmitere comunitara extinsa), vor fi raportate imediat de către toate unitățile sanitare unde acestea se prezintă (unitățile primiri urgențe, spitale, medici de familie) la direcțiile de sănătate publică și la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU.

Va fi extinsă campania de informare a populației privind infecția cu noul coronavirus, măsurile de prevenire individuale și colective care trebuie luate .

Rugam persoanele care prezinta simptome specifice unei viroze sau gripa si nu se incadreaza in definitia de caz suspect, nu au venit sau nu au intrat in contact cu persoane din zonele de risc sa se prezinte la medicul de familie si centrele de permanenta, pentru a evita supraaglomerarea Unitatilor de Primri Urgente si marirea timpilor de asteptare la aceste unitati, unde este vitala interventia rapida a personalului medical in cazurile grave .

Revenim cu rugamintea catre populatie, sa  ia masuri de preventie, sa respecte normele de igiena si in cazul in care au calatorit din zonele de risc sa se autoizoleze pentru 14 zile la domiciliu, impreuna cu toti membrii  familiei cu care au intrat in contact.

Conform Normelor Metodologice, medicul de familie poate acorda concediu medical pentru 14 zile persoanelor care au nevoie de acesta la locul de munca sau scoala, pe baza unui certificat eliberat de catre directiile de sanatate publica in care se va mentiona durata perioadei de carantina.

Certificatul eliberat de directiile de sanatate publica poate fi ridicat de apartinatorii persoanei aflate in carantina.

Certificatul de concediu medical in caz de carantina se poate  elibera si la o data ulterioara,numai pentru luna in curs sau luna anterioara.

Durata  concediilor pentru carantina nu diminueaza numarul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afectiuni.

Medicul de familie va mentiona in certificatul medical perioada de carantina stabilita de directiile de sanatate publica ( nu se aplica restrictia de 10 zile valabila pentru concediul si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii ).

Recomandări generale pentru protejarea sănătății

În vederea reducerii expunerii și a transmiterii virusurilor cu transmitere respiratorie includ igiena mâinilor și igiena respiratorie, precum și practici pentru o alimentați sigură:

– Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun, sau cu soluții pe bază de alcool;

– Când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura și nasul cu pliul cotului sau cu o batistă de hârtie, apoi aruncați imediat batista și spălați-vă pe mâini;

– Evitați contactul apropiat cu persoanele care tușesc și au febră;

– Dacă aveți febră, tușiți și respirați cu greutate, mergeți la medic și spuneți-i medicului dacă ați călătorit recent;

Recomandări pentru călătorii din Regiunea Europeană

OMS nu recomandă restricții pentru călătorii sau comerț. Se recomandă călătorilor spre zonele afectate (în prezent China- Wuhan, provincia Hubei, Italia ):

– evitarea contactului apropiat cu persoane care suferă de infecții respiratorii acute și cu animale (vii sau moarte) sălbatice sau domestice;

– spălarea frecventă a mâinilor, în special după contact direct cu persoanele bolnave sau cu obiectele acestora;

– acoperirea nasului și a gurii în timpul tusei și a strănutului, cu un șervețel sau cu pliul cotului, și contactarea medicului sau a autorităților naționale de sănătate în caz de simptome de infecție respiratorie acută.

– evitarea contactului direct și neprotejat cu animale vii și cu suprafețele aflate în contact cu animalele atunci când mergeți la piețele cu animale vii aflate în zonele în care au fost înregistrate cazuri de coronavirus nou;

– evitarea consumului de produse animale crude sau gătite foarte puțin. Carnea crudă, laptele crud (nefiert) și organele crude trebuie manevrate cu grijă, pentru a evita contaminarea cu alimentele gătite.

Pentru călătorii care se întorc din zonele afectate  şi care prezintă semne clinice, de boală se recomanda :

– să se prezinte la cabinetul medical al aeroportului și sa menționeze istoricul de călătorie , dacă prezintă semne clinice de boală la sosirea pe aeroport,

– să sune la 112 şi să se prezinte imediat la Spitalul/Secţia de Boli Infecţioase dacă prezintă   semne clinice de boală într-un interval de 14 zile de la revenirea în țară. Pentru a preveni transmiterea infecţiei persoanelor din jur, acestia trebuie să-şi acopere nasul şi gura cu o mască de protecţie.

Sfaturi privind utilizarea măștilor în comunitate, în timpul îngrijirii la domiciliu și în spitale în contextul situației actuale de circulație a noului coronavirus (2019-nCoV)

Sfaturi generale

Purtarea măștii este una dintre măsurile de prevenire și limitare pentru răspândirea anumitor boli respiratorii, inclusiv cea determinată de noul coronavirus. Cu toate acestea, doar utilizarea unei măști nu este suficientă pentru a asigura un nivel adecvat de protecție și ar trebui adoptate și alte măsuri la fel de relevante. Folosirea măștii trebuie combinată cu igiena adecvată a mâinilor și cu alte măsuri de prevenire și control a transmiterii noului coronavirus de la om la om.

Purtarea măștii, atunci când nu este indicată, poate provoca costuri inutile, încărcarea achizițiilor și poate crea un fals sentiment de securitate care poate duce la neglijarea altor măsuri esențiale, cum ar fi practicile de igienă a mâinilor. Mai mult decât atât, utilizarea incorectă a unei măști poate afecta eficacitatea acesteia în reducerea riscului de transmitere.

În comunitate

Persoanele fără simptome respiratorii ar trebui:

–           să evite aglomerațiile și să evite frecventarea spațiilor închise aglomerate (de ex. supermarketuri, mall-uri);

–           să mențină o distanță de cel puțin 1 metru față de orice persoană cu simptome respiratorii (de ex. tuse, strănut);

–           să-și spele frecvent mâinile, folosind apă și săpun atunci când mâinile sunt vizibil murdare sau antiseptic pe bază de alcool dacă mâinile nu sunt vizibil murdare;

–           să utilizeze tehnica de a tuși sau a strănuta în interiorul cotului flectat sau să-și acoperă nasul și gura în timpul tusei și strănutului cu un șervetel de unică folosință, urmată de aruncarea acestuia după utilizare și spălarea IMEDIATĂ a mainilor cu apă și săpun;

–           să se abțină de la atingerea gurii, nasului și ochilor;

–           să respecte regulile privind modul de purtare, îndepărtare și eliminare a măștilor asociate cu o igienă corectă a mâinilor după îndepărtare.

Persoanele cu simptome respiratorii trebuie să respecte indicațiile de mai sus și următoarele:

–           să poarte o mască dacă prezintă febră, tuse și respirație dificilă și să solicite consult medical la medicul de familie, cât mai curând posibil;

–           să urmeze sfaturile de mai jos cu privire la gestionarea adecvată a măștilor.

 

–           Reguli de utilizare a măștilor

Utilizarea și eliminarea corespunzătoare a măștii reprezintă una din măsurile eficiente pentru a limita transmiterea noului coronavirus.

Tipuri de măști:

În acest sens trebuie respectați următorii pași:

–           Să aplicați corect masca respectând instrucțiunile de mai jos;

–           în timpul utilizării, trebuie să evitați atingerea măștii;

–           să îndepărtați masca folosind tehnica adecvată (nu atingeți partea din față, ci îndepărtați snururile din spate), acțiune urmată de spălarea IMEDIATĂ a mâinilor cu apă și săpun;

–           să nu reutilizați măștile de unică folosință.

În spitale

Persoanele cu simptome respiratorii trebuie:

–           să poarte mască în timp ce se află în zonele de așteptare/ triaj sau în timpul transportului în spital;

–           să poarte mască atunci când stau în zonele de așteptare dedicate cazurilor suspectate sau confirmate;  Atunci când sunt izolate în încăperi individuale, în lipsa altor persoane, acestea pot să nu poarte mască, dar trebuie să-și acopere gura și nasul cu șervețele de unică folosință atunci când tușesc sau strânută, pe care le aruncă IMEDIAT după utilizare și se spală pe mâini cu apă și săpun.

Personalul medical trebuie:

–           să poarte mască atunci când intră într-o cameră în care sunt internați pacienții suspectați sau confirmați cu infecție cu noul coronavirus (2019-nCoV) și în orice situație în care îngrijesc un pacient suspect sau confirmat;

–           să utilizeze o mască de protecție respiratorie ( N95 certificat NIOSH, EU FFP2 sau echivalent), atunci când efectuează proceduri ce pot genera aerosoli (de ex. intubația traheală, ventilație noninvazivă, traheotomie, resuscitare cardiopulmonară, ventilație manuală înainte de intubație și bronhoscopie).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com