Boza şi-a revenit: vrea mix energetic. Nimic despre pierderile din 2018.

Managerul Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, a anunţat într-o publicaţie economică online, că mixul energetic este în continuare de actualitate. Până recent, se renunţase la această idee. Acum şefii CEO au realizat că în afara unui mix energetic, societatea pe care o conduc nu are nicio şansă de supravieuire pe piaţă, în următorii ani.

 

„În documentul Strategiei CEO am reluat ideea de realizare a mixului energetic în România.

Începând cu anul 2013, preţul certificatelor CO2 a variat între 3 şi 7 euro. În această perioadă, CEO a reuşit să internalizeze preţul certificatelor de CO2 în costul de producţie atât prin măsuri de eficientizare, dar şi prin disponibilizări de personal (circa 6000 de angajaţi), între 2013-2017. După 2017 şi mai ales după negocierile europene finale privind o nouă directivă a emisiilor de CO2, preţul certificatelor a explodat necontrolat, ajungând, în 2018, la circa 25 de euro/certificat. În condiţiile în care aceste costuri cu certificatele sunt transferate în costul de producţie, chiar şi în condiţiile unor măsuri de restructurare majore, CEO se află în imposibilitatea de a concura pe piaţa de electricitate cu ceilalţi producători de energie.

Pentru a putea compensa prin venituri costul certificatului de CO2, preţul energiei pe piaţa românească ar trebui să fie oarecum majorat, ceea ce este imposibil de realizat şi conceput pentru perioada următoare din cauza structurii monocombustibil a pieţei concurenţiale de energie. Fără transferul acestor costuri în preţul energiei electrice, CEO ar putea ajunge la risc de intrare în insolvenţă şi ulterior probabil faliment, închizându-se capacităţi din motive care ţin numai de pierderi financiare şi incapacităţi de plată. În aceste condiţii, dacă noi nu acţionăm prin investiţii majore, securitatea energetică a României va fi foarte grav afectată pe termen mediu. Ne putem gândi chiar la dezindustrializarea României pe termen mediu cu costuri sociale enorme.

Cred că România este singura ţară din UE care are producători de energie monocolor (doar o singura sursă de producere e energiei), în timp ce alte ţări din UE au producători bicolori. Atâta timp cât doar CEO plăteşte certificate de CO2 pe piaţă, acest lucru nu mai asigură concurenţă pe piaţa de energie.

Soluţia de mix energetic revine acum, după ce în anul 2011 era aproape să se realizeze compania Electra, care era preconizat să aibă în interiorul său mai multe surse de producere a energiei, dând posibilitatea de a merge pe piaţă şi a concura la preţuri corecte.

Realizarea mixului energetic într-o companie în care să intre atât CEO, dar şi alţi producători ar asigura viabilitatea finanţării CEO, ar scădea preţul energiei electrice şi ar asigura pe termen lung securitatea energetică a României”, potrivit lui Sorin Boza, care nu spune nimic despre pierderile din 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com