Bolile psihice, tot mai des întâlnite în rândul gorjenilor

Centrul de Sănătate Mintală este un serviciu complex, care funcționează în cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu din 2018, prin reorganizarea Laboratorului de Sănătate Mintală care exista la nivelul unității medicale din anul 1988.

În cadrul acestui compartiment se oferă, în prezent, următoarele servicii: consultații psihiatrice, consultații psihologice și psihodiagnostic, evaluare psihosocială, psihoterapie individuală și de grup, internare în regim de zi și de durată, consiliere și îndrumare în administrarea medicamentelor.

La Centrul de Sănătate Mintală își desfășoară activitatea un medic psihiatru, un psiholog, trei asistenți medicali și un asistent social.

Pe parcursul anului 2021 s-au efectuat un număr total de 3.491 de consultații psihiatrice, 210 internări de zi, 1.900 consultații psihologice și de psihodiagnostic.

Anul acesta, au fost efectuate peste 1.130 de consultații psihiatrice, peste 510 consultații psihologice și peste 60 de internări de zi.

„Dacă te simți pierdut, dezamăgit, confuz, slăbit, întoarce-te la tine, la cine ești tu, acum și aici, și când vei ajunge aici, te vei descoperi pe tine, ca pe o floare de lotus în plină înflorire, frumoasă și puternică, chiar dacă este într-un iaz noroios”- Masaru Emoto, autor japonez

Avantajul internărilor de zi

Internările în regim de zi sunt oferite și pacienților cu afecțiuni cronice cu decompensări ușoare și medii, pacienților acuți cu forme medii și ușoare de boală. Avantajul acestor internări în regim de zi este că pacientul stă în staționarul de zi câteva ore în care este evaluat, diagnosticat, consiliat, participă la ședințe de egroterapie și psihoterapie individuală sau de grup, după care merge în familie. Acest lucru se întâmplă pe parcursul mai multor zile.

Prin acest regim de internare de zi se obține o mai bună integrare socială și familială a pacienților, se evită stresul legat de internarea în regim continuu în Secția Psihiatrie acuți (agitația pacienților din secție etc) și, de asemenea, se decongestionează secția.

Pacienții care se externează parțial ameliorați sau ameliorați din Secția Psihiatrie acuți pot beneficia de internarea în Staționarul de zi al Centrului de Sănătate Mintală pentru monitorizarea și consolidarea terapiei. Tulburările psihice și bolile mintale influențează aproape toate aspectele vieții unui pacient, funcțiile fizice, comportamentul, afectivitatea, perceperea realității, relațiile interumane, sexualitatea, munca și timpul liber. Cu ajutorul asistentului social din cadrul Centrului de Sănătate Mintală al Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu se oferă servicii de consiliere socială, se ajută și se îndrumă pacienții în obținerea unor acte personale sau medicale, precum certificate de încadrare în grad de handicap, pensii de urmaș etc. De asemenea, prin asistentul social se ține legătura cu primăria de domiciliu a pacienților pentru a se cunoaște situația familială a pacienților dispensarizați la nivelul CSM. Programările se fac la Centrul de Sănătate Mintală din cadrul Ambulatoriului Integrat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com