Ministrul Muncii, solicitat să rezolve problema lipsei forţei de muncă de la CEO

Senatorul Florin Cârciumaru a anunţat că a adresat o intrebare Liei Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii si Justitiei Sociale, privind solutiile si masurile pe care ministerul are de gand sa le ia pentru diminuarea crizei fortei de munca in Romania. Deficitul de personal se resimte in aproape toate domeniile de activitate, mai ales in judetul Gorj, la Complexul Energetic Oltenia sau la companiile care produc piese pentru industrial auto.

Stimata doamna ministru Lia Olguta Vasilescu,

Chiar dacă salariul minim şi salariul mediu au crescut consistent, în Romania s-a declanşat o criză de forţă de muncă fără precedent, care i-a obligat pe angajatori să acorde mai multe bonusuri şi pe Guvern să majoreze contingentul de personal din străinătate care va putea fi angajat în România. Aproape ca nu exista domeniu de activitate care sa nu se confrunte cu o astfel de criza a forței de muncă. Aceasta este resimțită mai ales in IT, agricultura, industria automotive, construcții si retail. Lipsa acută a forței de muncă se inregistreaza la nivelul intregii tari, desi inca mai exista zone in care rata somajului depășeste 10%, acest lucru fiind, de fapt, un paradox pentru noi toti. Partidul Social Democrat a reusit sa stopeze, deocamdata, migratia medicilor spre Europa, Guvernul acordand salarii si facilitati substantiale angajatilor din Sanatate in speranta ca acestia vor ramane sa lucreze in spitalele noastre din Romania.

Deficitul din construcţii ameninţă să pună în pericol marile proiecte de infrastructură, în sectorul agricol mâna de lucru este tot mai scumpă şi mai greu de găsit, comerţul a avut un avânt puternic în deschiderea de noi magazine, iar în turism, România a inregistrat un adevarat exod de personal care cu greu mai poate fi oprit.

O criza a specialistilor s-a resimtit si in domeniul energetic, administratia Complexului Energetic Oltenia aratandu-si deja ingrijorarea fata de lipsa de cadre tehnice pregatite in minerit. Aşa cum era de aşteptat, şi studiile absolvite influenţează, de asemenea, criza fortei de munca. Multi tineri aleg sa urmeze specializari ale unor facultati care nu au cautare apoi pe piata muncii. Specialiștii din domeniul construcțiilor susțin că, pentru a duce la bun sfârșit proiectele planificate pentru acest an, ar fi nevoie de aproximativ 600.000 de muncitori. In present, România abia dacă dispune de jumătate din numărul muncitorilor calificati de care este nevoie. Multi dintre romani au migrat in celelalte tari europene dupa ce au capatat suficienta experienta pe santierele din tara.

Situația nu arată mai bine nici în domeniul fabricației de componente pentru marii producători de pe piață. Industria automotive se confruntă și ea cu o lipsă de personal calificat. In Gorj functioneaza doua astfel de companii, dar se afla intr-o continua cautare de angajati. Alaturi de partenerii de la ALDE, noi, social-democratii, trebuie sa gasim rapid solutii pentru atenuarea acestor probleme prin finantarea de catre ministerele de resort a unor programe si cursuri de formare si reconversie profesionala. De aceea va intreb, doamna ministru Lia Olguta Vasilescu daca, la nivelul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, exista suficiente programe pentru specializare/calificare intr-un anumit domeniu de activitate sau reconversie profesionala, avand in vedere lipsa acuta a fortei de munca din tara? Ce solutii au specialistii Ministerului Muncii si Justitiei Sociale pentru combaterea deficitului de personal de pe piata muncii?”, potrivit întrebării senatorului de Gorj, Florin Cârciumaru

One thought on “Ministrul Muncii, solicitat să rezolve problema lipsei forţei de muncă de la CEO

  • 19 iunie 2018 la 14:50
    Legătură permanentă

    Mineritul in Romania a fost asigurat in paralel ( ca tot se foloseste „statul paralel”), numai prin recrutare de oameni din zonele ” mai nou denumite defavorizate. Nu – mi mi-as permite sa vorbesc pe aceasta tema daca nu gustam munca minereasca din Gorj a anilor ’70/80. Familii intregi cu miel si purcel: Pop si Stet de la Sapanta, familii de la Filipesti de Padure, familii din Moldova , Arges, din toata Oltenia. Pentru recrutrare se delegau inspectori de personal care reuseau sa convinga tarani cu 4/7 si opt clase care stiau sa „reziste” conditiilor mai speciale din subteran in minele de coasta. Aparitia si stabilitatea tehnologiilor de exploatare a carbunelui din cariere a dus la concentrarea ca ” in vreme de razboi”, a detasarii dirijate a miilor de muncitori, prin actiunile celor 10.000, care in realitate erau peste 16.000/1982, la Motru. Asigurarea unui Program concret pe minim 10 ani poate fi lansat numai de actualii specialisti care cunosc specificul, zonele de exploatare aprobate, cunosc capacitatile din dotare si se izbesc de acest dezechilibru care este ” lipsa de personal calificat”. Atragerea fortei de munca este strict conditionata si de asigurarea de locuinte. Doritorii care s-ar angaja unde locuiesc?
    Daca Ministerul Muncii se va implica pe latura implicarii specifice ale calificarii, asigurarea grupelor de munca si a salarizarii, celelelalte prioritati specifice trebuie sa fie colaborarea neconditionata a celorlalte ministere.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com