Se încheie cea de-a V-a ediţie a Taberei de sculptură „Simboluri dacice în arta lemnului din România”

Proiectul s-a bucurat de la prima ediție de un real succes, în fiecare an crescând numărul turiștilor care vizitează zona de sub munte. Tabăra de sculptură este realizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Polovragi și Asociația pentru Dezvoltare Locală și Parteneriat Comunitar Polovragi.

Meșterii prezenți la tabără lasă în urma lor creaţii reprezentative pentru arta lemnului din România, creaţii care readuc în memoria publică simboluri dacice străvechi. Operele realizate în cele 10 zile vor fi amplasate, ca în fiecare an, pe platoul din faţa Mănăstirii Polovragi.  Responsabilul de proiect, din partea CJCPCT Gorj, etnologul Pompiliu Ciolacu spune că sunt zeci de turiști care vin zilnic pentru a vedea cum se sculptează în lemn. Oamenii se fotografiază cu sculpturile și spun despre ele că sunt adevărate opere de artă. Turiștii care vizitează în această perioadă comuna Polovragi au ocazia să vadă pe viu ce pot să realizeze sculptorii şi cum lucrează aceștia în lemn.

Inițiatorul acestui proiect important, managerul CJCPCT Gorj, Ion Cepoi spunea că Dumnezeu i-a hărăzit acestui loc o aură singulară, profundă, predestinându-l să ființeze ca un centru integrator de valori unice și atribuindu-i dramatica povară de a fi întemeietor de mit, de istorie și de tradiție pe care le-a răsfrânt mai apoi asupra tuturor oamenilor și locurilor dimprejurul lui. Altfel spus, i-a hărăzit menirea de a fi o POARTĂ SPRE CER!  Conceptul gândit de Ion Cepoi, a fost ca un răspuns la ceea ce exista deja ca simbol național în Polovragi, și anume Peștera lui Zamolxes. La finalul taberei se va ajunge la un anumit număr de creații sculpturale ce vor alcătui „Vatra Dacică” și astfel se va contura o imagine asupra culturii și civilizației dacice.

“Poartă spre cer” este și titlul site-ului dedicat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj Taberei de Sculptură  și este realizat de Dan Adrian Popescu, referent cultură scrisă.

“Polovragi este Vatră Dacică deoarece cu ajutorul lui Dumnezeu va dăinui Polovragiul asemenea unei vetre dacice, tărâm al lui Zamolxis. Doamne ajută. Toate se vor împlini.”, spunea Gheorghe Epure, primarul comunei Polovragi.

”Eu, meșterul Radu Lazăr, nu pot da suflet materiei, dar cred cu tarie că i-aș putea reda forma, așa  încât vibrația vizuală să poată stârni emotie”, spunea la prima ediție a Taberei de sculptură. Acesta a participat la toate edițiile Taberei de sculptură de la Polovragi, realizând sculpturi deosebite. De-a lungul timpului a reprodus lucrări celebre. Lupul dacic, Burebista, Gânditorul de la Hamangia şi perechea lui, dar şi simboluri şi chipuri din istoria României sunt principala sursă de inspiraţie a lui Radu Lazăr. Sculptorul vorbește cu dragoste și multă pasiune despre lucrările sale, dar și despre ceea ce găsim în zona de sub munte, zonă încărcată de istorie, tradiție și frumusețe.

Gheorghe Bostănică este un alt sculptor prezent la Tabăra de la Polovragi. El lucrează cu drujba. Acesta s-a născut în Jariștea, județul Vrancea și pasiunea pentru sculptură și-a descoperit-o în anul 2013.  Prima participare la o tabără de creație în domeniu a avut loc în iulie 2017 și anume la Festivalul Național De Sculptură cu Drujba în localitatea Cerna, județul Vâlcea. Fermecat de ospitalitatea oamenilor și frumusețea peisajelor polovrăgene, acesta se mută, începând cu anul 2020 în comuna Polovragi.

Ștefan Bara este un sculptor, născut în Fildu de Sus, județul Sălaj. Pasiunea pentru arta lemnului și-o descoperă de timpuriu, zona natală fiind extrem de bogată în elemente de artă tradițională. Considerând că pasiunea poate deveni o profesie adevărată doar în măsura în care este însoțită de educația artistică necesară, în 1986 absolvă cursurile de ,,Crestături în lemn” la Școala Populară de Artă Cluj-Napoca. Participă la diverse tabere de creație în domeniu, printre lucrările sale de mare anvergură numărându-se: Poartă monumentală de lemn, la Grădina Botanică din Cluj Napoca; Poarta de lemn de la Casa Memorială ,,Iuliu Maniu” de la Bădăcin, județul Sălaj; trei portaluri realizate în perioada 2018-2020 în cadrul Taberei de Sculptură ,,Simboluri dacice în arta lemnului din România”, Polovragi, județul Gorj.

Nicolae Rotaru, sculptor, născut în Crasna, județul Gorj este un alt participant la Tabăra de Sculptură de la Polovragi.  Aparținând prin naștere și locuire zonei montane a Gorjului, este fascinat din copilărie de frumusețea și noblețea obiectelor din lemn aflate în gospodăria fiecărui muntean. În timp, pasiunea pentru cioplit a devenit modul său cotidian de viață, astfel încât fiecare zi înseamnă pentru el bucuria de a înțelege și descoperi altă taină a lemnului. Participă la tabere de gen din țară și expune de-a lungul anilor lucrările sale în cadrul unor târguri ale meșterilor populari ori târguri de turism la Tg-Jiu, Craiova, București, Iași, Viena, Varșovia, Paris, Madrid, Bilbao. Nicolae Rotaru a participat la toate edițiile organizate până acum ale Taberei de sculptură ,,Simboluri dacice în arta lemnului din România” de la Polovragi, Gorj. S-a specializat în prelucrarea lemnului de esență tare (nuc, ulm, frasin, stejar, măslin), folosind ca tehnici de lucru incizia, excizia și crestătura, sculptând în specificul perioadei precreștine, în mod deosebit a celei geto-dacice.

Adrian Ion Voican, sculptor în lemn cu drujba este născut în Măldărești, județul Vâlcea. Voican este un meșter creativ care a participat de-a lungul timpului la diverse simpozioane şi tabere de creaţie. Sculptura în lemn cu drujba a transformat-o în artă, în arta de a însufleți lemnul, de a-i da forme și chipuri frumoase care să încînte privirile celor care apreciază sculpturile în lemn.

Vă așteptăm așadar duminică 10 iulie 2022, începând cu ora 11.00 la închiderea Taberei de Sculptură de la Polovragi pentru a vedea munca sculptorilor din cele 10 zile. Festivitatea de închidere va avea loc pe platoul Mănăstirii Polovragi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com