Salvamontiștii cer folosirea semnalelor acustice și luminoase

Salvamontiștii cer folosirea semnalelor acustice și luminoase. Salvamont România este printre puținele servicii de salvare din Europa care nu are voie să folosească astfel de semnale. De ani de zile legea este blocată.

„Trist, dar adevarat pentru o acivitate de urgență medicală !

Va prezentam o parte dintre autospecialele și ambulantele salvatorilor montani din țară noastră și ale colegilor lor salvatorii montani din Europa. Toți fac parte din sistemul de urgenta al tarilor lor, salvează oameni pe munte, acționează în regim de urgenta, salvează, acorda prim ajutor medical și transporta accidentați.

Diferența față de restul Europei, în România, echipele Salvamont nu se pot deplasa la accidente și nu pot transporta accidentați circulând pe drumurile publice în regim prioritar cu ajutorul mijloacelor de semnalizare acustica și vizuala.

Acest lucru se datoreaza necorelarii legislației, un act normativ asigura Salvamont caracterul de serviciu de urgență, permite achiziția de ambulante și mașini de intervenție,  vehicule dotate prin omologare cu mijloace de semnalizare acustica și vizuala, dar alt act normativ nu nominalizează Salvamont intre servicii de urgență care au voie sa le folosească. Suntem singurul serviciu de urgență din România care ne confruntam cu acest paradox,  putem cumpăra și deține vehicole de interventie si transport accidentati, dar nu le putem folosi în acțiunile de urgenta .

8.265 de persoane au fost salvate de Salvamont România în anul 2021, dintre acestea peste 3.000 necesitând transport de urgență la unitățile spitalicești.

Poate cele 100 de ambulante și autospeciale de intervenție nu au dreptul sa circule în regim prioritar pe șosele cand se îndreaptă către o urgență, dar credem ca miile de persoane salvate și care trebuie duse la spital, merita transport prioritar, cel care poate face diferența între viata și moarte .

Legislația necesara a fost conceputa, a obținut avizele necesare, dar, de peste 5 ani nu intra la votul final, perioadă în care salvamontiștii au avut peste 30.000 de acțiuni de salvare.”, conform unei postări a Salvamont România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com