O secundă de neatenţie şi petardele îţi pot distruge viaţa

Artificii, steluţe, petarde – toate ne dau de veste că suntem la un eveniment important sau că e o zi de sărbătoare. Trebuie să fim conştienţi, însă, că acestea sunt în fapt materc riale pirotehnice şi au un regim special de comercializare şi utilizare. Apropierea Sărbătorilor de iarnă face ca acestea să fie foarte dorite pe piaţă, ajungând adeseori să fie comercializate şi folosite de către persoane care nu au dreptul să o facă.

 

Ce trebuie să ştii despre materialele pirotehnice?

 

  • Pot fi de divertisment sau de scenă, cele de divertisment fiind, de asemenea, de mai multe tipuri. Chiar şi cele mai puţin periculoase articole pirotehnice de divertisment (cele din categoria F1) pot fi vândute doar celor care au împlinit 16 ani, iar celelalte doar persoanelor care au împlinit 18 ani.

 

  • Unele materiale pirotehnice pot fi utilizate doar de specialişti pirotehnicieni întrucât prezintă un pericol ridicat dacă sunt folosite necorespunzător.

 

  • Trebuie să aibă inscripţionate în limba română denumirea, clasa din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele pe care le prezintă în timpul păstrării, manipulării sau folosirii lor.

 

  • Persoanele fizice pot deţine şi folosi articole pirotehnice din categoria 1 /F1 tot timpul anului, dar nu le pot confecţiona, importa sau comercializa.

 

Este interzisă folosirea materialelor pirotehnice în următoarele situaţii:

 

  1. a) între orele 24,00 şi 6,00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale; b) la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri; c) la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze; d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie; e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre; f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane; g) la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice efectuate fără drept constituie infracţiune!

Utilizează cu precauţie materialele pirotehnice, numai în condiţiile şi perioadele  permise  de lege! Nu-ţi asuma riscuri mari doar de dragul distracţiei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com