Lemnul de foc mai scump ca gazul

Romsilva, care administrează pădurile statului, va pune mai mult lemn de foc pe piață, ca să acopere cererea populației. Regia Națională a Pădurilor (RNP) analizează și posibilitatea redistribuirii stocurilor, pentru ca și județele deficitare în fond forestier să aibă parte de mai mult lemn de foc. Ceea ce nu precizează regia este prețul cu care se comercializează lemnul de foc, care este cu vreo 50% mai mare ca astă-iarnă, ajungând pe piață mai scump ca gazul. În aceste condiții, s-ar impune ca și Romsilva, alături de alți comercianți de lemn de foc, precum traderii la gaze și curent, să fie suprataxați.

Directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Daniel Nicolăescu, a dispus, în cadrul unei videoconferințe de lucru cu directorii direcțiilor silvice din subordinea regiei, suplimentarea volumului de lemn pentru foc destinat populației, astfel încât să se poată acoperi cererea pentru această resursă, se arată într-un comunicat de presă al Regiei Naționale a Pădurilor (RNP) Romsilva.

În plus, „Romsilva analizează posibilitatea relocării, din pădurile administrate, a unor volume de lemn pentru foc din zonele unde există excedent, în special în zonele de munte, către zonele deficitare, pentru a echilibra astfel piața lemnului pentru foc”, precizează documentul. Pe de altă parte, Romsilva va pune pe piață încă 500.000 mc de lemn în plus față de cota aprobată pentru acest an. Decizia va fi luată în cadrul ședinței Consiliului de Administrație al Romsilva din 29 septembrie 2022.

În primele opt luni ale acestui an, Romsilva a livrat direct populației 1,217 milioane mc de lemn pentru foc, cu 362.399 mc mai mult decât în perioada similară a anului trecut, și se estimează că până la finalul anului, volumul de lemn pentru foc oferit direct populației va fi de circa două milioane de metri cubi, susține comunicatul.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.

Prețuri astronomice

Potrivit legislației, Romsilva trebuie să publice pe pagina sa internet cantitatea de lemn de foc disponibilă pentru populație și prețurile de comercializare. Datele existente în prezent nu sunt prea actuale, cele mai multe direcții silvice afișând informațiile valabile în februarie 2022. La acea vreme, 8 direcții silvice vindeau lemn pentru populație mai scump de 400 lei/mc. Dar este vorba de lemn de esență tare, disponibil în depozite.

Cel mai scump lemn de foc furnizat de Romsilva se afla în județul Olt, unde prețul era de 480 lei/mc. Dar, luând în calcul zonele cele mai dezvoltate ale țării, Cluj și București, prețurile erau mici decât la olteni. La Cluj, prețul lemnului nu depășea pragul de 400 de lei/mc, iar la București, mai exact în județul Ilfov, prețul a atins acest prag.

Numai că, cel puțin în Ilfov, prețul a înregistrat o evoluție fulminantă. De la 400 de lei/mc în februarie, dar lemn de esență tare adus în depozit, a ajuns la 450 de lei/mc în pădure și la 650 lei/mc la drum auto, tăiat, nu și despicat, bun de pus sobă. În aceste condiții, prețul lemnului a urcat cu mai mult de 50% într-o jumătate de an.

Dilema lemn-gaz

Calculele privind costurile cu încălzirea cu lemn de foc duc la concluzii îngrijorătoare. Fagul, cel mai comun lemn de esență tare folosit la încălzire, are o putere calorifică de 4,18 KWh/kg. La o masă medie de 720 kg/mc, rezultă că un metru cub de lemn de fag produce 3.010 kwh. În prezent, prețul plătit de populație pentru gaz este de 0,31 lei/KWh, gazul natural fiind celălalt cel mai folosit combustibil pentru încălzire, alături de lemn. Astfel, prețul a 3.010 KWh de gaz, echivalentul unui metru cub de lemn de fag, costă 933 de lei.

De remarcat, singurul mare magazin de bricolaj care vinde, în prezent, lemn de foc, are o ofertă de 1.199 lei, dar pentru 0,9 mc de lemn. Mai exact, un metru cub de lemn de fag ar costa peste 1.300 de lei. Ar fi vorba de lemn tăiat, despicat și paletizat. În aceste condiții, prețul gazului este mai mic decât cel al lemnului de foc.

Situația de complică și mai mult dacă sunt folosite brichete din rumeguș de fag, ca să păstrăm același tip de lemn. La o putere calorifică de 5 KWh/kg, ar fi nevoie de 602 kg de brichete pentru a ajunge la cei 3.010 KWh ai unui metru cub de lemn de fag. La cel mai mic preț de comercializare al aceluiași magazin de bricolaj, costul pentru 3.010 KWh produși cu brichete ar ajunge la cifra astronomică de 1.625 lei.

Intenția autorităților este de a suprataxa producătorii și comercianții de energie care profită de prețurile mari la care se tranzaționează acum energia. Cum lemnul și produsele din lemn folosite la încălzire au prețuri mai mari decât cele stabilite de Guvern pentru gazul natural, principalul „competitor” al lemnului de foc, ar fi cazul ca și producătorii și comercianții de lemn și produse din lemn, „omologii” traderilor din energie, să fie suprataxați.

PS: după ce Focus Energetic a cerut unele lămuriri privind prețurile de comercializare a lemnului de foc, informațiile furnizate de Romsilva au fost actualizate. Acum, în cadrul multor direcții silvice, cel mai mare preț trece lejer de 500 lei/mc.(focus-enegetic.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com