Lăcrămioara „Fine Dining” Pințea face iar pe șefa CEO

Lăcrimioara Diaconu-Pințea, membru în Directoratul CEO, face iar pe șefa Complexului Energetic Oltenia și zice una alta pe tema viitorului companiei, în cadrul unei conferințe organizată luni de Ziarul Financiar. Specialista în fine dining și alte mâncăruri fine și scumpe zice că trebuie să închidem rapid grupurile de cărbune, mai repede decât Polonia și Germania, pentru că avem multe certificate de CO2 de plătit. Nu a spus în cât timp punem altceva în loc, cine își va mai permite să achite factura la energie și cine va produce curent electric iarna când presiunea la gaze scade la jumătate. Trebuie să băgăm ceva fine dining pe bază de iahnie de fasole, să producem gaze mai ieftine.

„Cred că trebuie să ne uităm și la costul pe care îl are existența unei industrii, a unei companii. Am cheltuit un miliard de euro pe CO2 până în prezent și mai avem încă două miliarde de euro de cheltuit până în 2026. Deci trei miliarde de euro pe care CE Oltenia îi cheltuiește, de la bugetul statului dacă piața nu are acel nivel de preț care să acopere acest cost suplimentar. Până la urmă C02 este o taxă, pe care trebuie să plătești, și cu cât ești mai ineficient e mai mare. Și centralele noastre din păcate au o eficiență de 30-35% și poluează de trei ori mai mult decât o centrală pe gaz. Deci când combinăm aceste două elemente, vedem de ce 2026 este atât de important. Dacă vrem să nu avem această notă de plată prelungită la nesfârșit, trebuie să luăm aceste măsuri”.

Lăcrămioara Pințea a vorbit și despre acest program etapizat de închidere a capacităților pe cărbune. “Însă, tot programul pe care îl avem noi, de retragere progresivă a capacităților existente, este foarte atent gândit, și sincronizat cu Ministerul Energiei, cu Transelectrica, astfel încât să nu producem niciun fel de dezechilibru în sectorul energetic. Am creat acel nivel de flexibilitate, pe etape, de la sfârșitul perioadei de phase-out, care să ofere, în funcție de cum se progresează pe investițiile noastre și ale altora din sector, în funcție de cum vor rezista și activele existente (…) dorim să nu retragem definitiv (capacitățile pe cărbune – n.red) , le ținem, chiar dacă există costuri suplimentare, vom merge cu șase grupuri până în 2026, ceea ce nu e deloc puțin. Am închis la 1 iulie 2 blocuri, mai este o etapă în 2023, și avem externalizarea de la Craiova, urmează să vedem dacă e nevoie să folosim această flexibilitate, dar în final trebuie să ne uităm și la costuri. Nu poți să lași o companie să se descurce singură și să ducă în spate costul unei adecvanțe și a echilibrării sistemului energetic. Cineva trebuie să plătească. Ori că e o rezervă de capacitate, cum au toate țările din Europa, ori că e alt mecanism, altfel ajungem la buget, sau ajungem în piață cu prețurile pe care le vedem acum”, a spus Pințea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com