ISU simulează inundaţii majore în bazinul inferior al râului Jiu, în zona comunei Bâlteni

Marți și miercuri, 14-15 mai 2019, începând cu ora 11:00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Lt.col. Dumitru Petrescu” al judeţului Gorj organizează cel mai amplu exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren în care sunt implicate structurile cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, personalul cu funcţii de conducere din cadrul ISU Gorj, precum şi personal operativ din cadrul Detaşamentului de Pompieri Tg-Jiu, Detaşamentului de Pompieri Motru și Secției de Pompieri Turceni pentru gestionarea unor situații de urgență generate de inundații în bazinul inferior al râului Jiu, zona comunei Bîlteni.

 

– SCENARIUL EXERCIŢIULUI –

(extras)

 

În data de 14.05.2019, în urma unor atenționări meteorologice și hidrologice primite de ISU Gorj în care sunt semnalate precipitații abundente, însemnate cantitav sub forma de averse, care vor avea caracter torențial ce pot atinge și depăși 100l/mp precum și scurgeri importante pe torenți și pâraie, viituri rapide pe râuri cu efecte de inundații locale și creșteri de debite pe rîul Jiu sunt alertate subunitățile de intervenție ale ISU Gorj precum și celelalte structuri cu atribuții în gestionarea unor situații de urgență generate de inundații.

 

Rezolvarea situațiilor tactice se va face exact ca într-o situație reală. Primarul comunei Bîlteni va convoca Comitetul local pentru Situații de Urgență, se va declara starea de alertă la nivelul Unității Administrativ-Teritoriale Bîlteni, evacuarea populației din zona afectată și posibil afectată de inundații.

 

Pe lângă tehnica de intervenție specifică în astfel de situații de urgență, vor fi angrenate în acest exercițiu cele mai noi dotări primite de instituția noastră prin sprijinul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență:

– Tabăra mobilă care asigură cazare și mâncare pentru 200 de persoane și poate fi folosită atât pentru salvatori, cât și pentru sinistrați, în caz de nevoie. Tabăra mobilă este compusă din trei containere identice, plus o bucătărie rulantă auto. Are capacitatea ca în trei ore, să se poată produce 250 de porții de mâncare.

– containerul de suport logistic al intervenţiei tip IV-iluminat, destinat alimentării cu energie electrică a unor tabere mobile (iluminat şi asigurarea energiei pentru agregate electrice), precum şi pentru alimentarea unor alţi consumatori de energie electrică (gospodarii, spitale etc.) în cazul producerii unor situaţii de urgenţă care determină întreruperea alimentării cu energie electrică de la reţeaua naţională.

 

 

Forţe participante:

–           Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj;

–           Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj;

–           Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Gorj;

–           Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj;

–           Crucea Roșie Română – Filiala Gorj;

–           Direcția de Sănătate Publică Gorj;

–           Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență constituit la nivelul Primăriei Bîlteni;

–           Autoritatea Teritorială de Ordine Publică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com