Gorjenii din Biblioteca Județeană, odă pentru Ursula, președinta Comsiei Europene

Echipa EUROPE DIRECT Gorj împărtășește cu dumneavoastră emoțiile și gândurile bune despre viitor, pe care le-a simțit sub semnul democrației ieri, 15 septembrie 2021, ascultând împreună cu invitații noștri discursul Starea Uniunii, susținut de Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European.

Firul roșu al discursului a stat sub semnul citatului din Robert Schuman „Europa are nevoie de suflet și de un ideal”, iar doamna von der Leyen a vorbit cu suflet despre testul de rezistență la care ne-a supus pandemia, din care am ieșit mai întăriți, mai legați unii de alții, mai solidari și mai empatici. În același timp a prezentat realizările UE din ultimul an, în paralel cu prioritățile și direcțiile de acțiune pentru viitor:

  1. Rolul de lider în ieșirea din criza mondială sanitară, asumat de Uniunea Europeană a permis dezvoltarea în timp record a vaccinurilor împotriva COVID, din care 4 au fost autorizate, iar Comisia Europeană a reușit achiziționarea a 4,6 miliarde de doze de vaccinuri, din care 639 milioane de doze au fost furnizate în UE, din care au fost deja administrate 522,4 milioane, astfel încât 70% din populația adultă a Europei este vaccinată integral.

UE  a fost prima care a partajat cu restul lumii vaccinuri, astfel că au fost distribuite 7 milioane de doze în afara Uniunii și nu ne vom opri aici, fiindcă accelerarea vaccinării la nivel global este importantă pentru întreaga umanitate.

În Europa se vor continua eforturile pentru creșterea ratei de vaccinare, inclusiv în statele membre care nu au reușit să vaccineze procente semnificative din populația adultă, iar pentru eventuale nevoi de doze de rapel în viitor, au fost stocate pentru cetățenii europeni 1,8 milioane de doze până în acest moment.

Vaccinarea a permis redeschiderea în siguranță a Europei, iar instrumentul Certificatul digital al UE privind COVID a devenit funcțional în doar 3 luni și este recunoscut în 42 de state de pe 4 continente.

Vom fi mai pregătiți în viitor pentru pandemii, iar pentru că această situație a plasat sănătatea publică în centrul atenției, Comisia pune bazele unei solide uniuni europene a sănătății care are drept scop colaborarea celor 27 de state membre pentru a depista urgențele în materie de sănătate pentru a putea da un răspuns rapid, coordonat și colectiv.

Autoritatea UE pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară  – HERA  va fi înființată cu misiunea de a aborda viitoarele pandemii chiar înainte de începerea lor prin monitorizarea sănătății la nivel mondial, dezvoltare de vaccinuri, cercetare medicală și va fi susținută cu un buget de 50 mil. Euro până în 2027.

  1. Promisiunea istorică a NextGenerationEU

Previziunile economice din vară preconizează o creștere cu 4,8 % a economiei UE pentru 2021 și cu 4,5 % în 2022, ceea ce arată o redresare a economiei europene. Pe termen lung, Comisia Europeană a prezentat, iar Parlamentul European a aprobat, planul pentru un pachet de relansare în valoare de 2000 miliarde de euro, care va fi pus în operă în statele membre prin planurile naționale de redresare și reziliență.

NextGenerationEU este un instrument temporar menit să stimuleze redresarea economică. Nu este doar un plan de redresare, ci o oportunitate de dezvoltare a viitorului statelor membre, dar în același timp va susține în continuare piața noastră unică, funcțională de 30 de ani cu efecte în progresul și prosperitatea europeană.

  1. O Europă mai verde, mai digitală și mai justă din punct de vedere social

Pactul verde european a fost consolidat prin Legea europeană a climei adoptată de Parlamentul European în iunie 2021. Aceasta consacră în legislație angajamentul Uniunii Europene de a atinge neutralitatea climatică până în 2050 și obiectivul climatic de reducere cu 55 % până în 2030 a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Inițiativelor ecologice și economice li se adaugă proiectul cultural Noul Bauhaus European, „sufletul pactului ecologic”, cum l-a numit doamna von der Leyen în discursul său, a inițiat o mișcare care ia în considerare transformarea mediului construit și dezvoltarea unui stil de viață mai verde și mai echitabil, cu mii de contribuții și evenimente în întrega Europă.

Redresarea noastră depinde de piața unică, mai ales a pieței unice digitale, fiindcă digitalul este cheia dezvoltării. Prin NextGenerationEU vor fi finanțate reforme structurale și investiții importante în rețele 5 G, fibre și, foarte important, în competențe digitale. Pandemia a demonstrat beneficiile esențiale ale digitalului, iar Comisia Europeană a lansat în martie 2021 viziunea sa pentru Deceniul digital al Europei,  cu 4 plioni cardinali: Competențe, infrastructuri digitale securizate și durabile, digitalizarea serviciilor publice și transformarea digitală a întreprinderilor.

În contextul crizei globale de semiconductori (fără de care nu am avea nici telefoane, nici mașini, nici televizoare etc), Comisia Europeană va susține dezvoltarea proiectării și capacităților de producție în domeniul semiconductorilor, asfel Uniunea Europeană își va păstra suveranitatea fiscală și poate deveni lider mondial în acest domeniu.

Construirea unei Europe sociale puternice se bazează pe pilonul drepturilor sociale, puternic afectate de criza sanitară, când femeile și bărbații din Europa au suferit. Dar, lecția învățată din această perioadă este că „cel mai prețios timp pentru noi este cel petrecut împreună cu cei dragi”. În acest sens Comisia Europeană va propune un set de reguli care să asigure echilibrul între viața pfrofesională și viața personală, astfel încât acest timp, atât de valoros, să îl petrecem cu cei dragi.

  1. Geopolitică într-o lume postpandemică

Europa a fost pivotul cooperării mondiale în domeniul vaccinurilor, iar Comisia una dintre principalele forțe care au stat la baza acceleratorului ACT și a mecanismului COVAX  și va susține în continuare accelerarea vaccinării la nivel mondial (200 mil. de doze vor fi donate în 2020 către statele care au nevoie). Cooperarea cu principalele economii a avut în vedere abordarea comună a crizei, sănătatea planetei și obiectivele de dezvoltare durabilă. UE a rămas fermă în privința valorilor și principiilor sale fundamentale și a utilizat regimul global de sancțiuni în materie de drepturi ale omului.

  1. Împreună pentru definirea viitorului Europei prin Conferința privind viitorul Europei,  un exercițiu inovator în domeniul democrației participative. Platforma digitală a conferinței https://futureu.europa.eu/ este disponibilă în cel 24 de limbi oficiale ale UE pentru a permite tuturor cetățenilor, inclusiv „majorității tăcute” să se exprime, să delibereze și să aibe un cuvânt de spus, fiindcă ideile și propunerile, preocupările exprimate vor fi analizate și luate în seamă.

Pentru noi, EUROPE DIRECT Gorj, cel mai emoționant moment al discursului a fost anunțul că 2022 va fi  Anul Tineretului European. Un an consacrat tinerilor europeni care au făcut sacrificiul de a sta închiși în casă, de a păstra distanța și de a învăța online pentru a proteja pe ceilalți, tocmai în etapa în care tinerii se formează și leagă prietenii pe viață. Pe lângă acest sacrificiu, tinerii noștri au o conștiință extraaordinară și vor ca noi să facem multe și repede pentru stoparea efectelor schimbărilor climatice. Așadar, Conferința privind viitorul Uniunii Europene le aparține lor, Next Generation EU, iar ideile și propunerile lor vor fi auzite, ascultate și se va ține cont de ele.

„Viitorul va fi cel pe care îl vom făuri împreună, iar Europa va fi ceea ce dorim noi să fie”, Ursula von der Leyen

Echipa Europe Direct Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com