Festivalului de umor „Ion Cănăvoiu”, în perioada 22-24 octombrie

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, în parteneriat cu Consiliul Local și Primăria Runcu, Cenaclul „Hohote” Târgu Jiu organizează ediția a XXIX-a a Festivalului de umor „Ion Cănăvoiu” în perioada 22-24 octombrie 2021.

Din cauza circumstanțelor create de necesitatea respectării tuturor normelor sociale și sanitare generate de pandemia de coronavirus și din dorința de a continua tradiția unui festival de creație umoristică al cărui impact național a fost dovedit în cele 28 ediții desfășurate până acum, pentru ediția din acest an Festivalul Național de Creație Umoristică se va desfășura on line, după un Regulament special. Manifestarea este deschisă umoriștilor profesioniști sau neprofesioniști, fără limită minimă sau maximă de vârstă, cu următoarele secțiuni:

 1. Concurs de volum , inclusiv antologii. Participă volumele de umor – epigramă, fabulă, proză scurtă/poezie umoristică – tipărite în perioada octombrie 2020-octombrie 2021.
 2. Concurs de epigramă. Se concurează cu 9 epigrame, din care:
 • 3 epigrame pe tema: Distanțare;
 • 3 epigrame pe tema: On-line;
 • 2 epigrame pe teme libere;
 • 1 replică la epigrama:Solidaritate… medicală, de Ion Cănăvoiu
 1. Concurs de fabule. Se concurează cu 3 fabule;
 2. Concurs de proză scurtă. Se concurează cu 3 proze de maxim 2 pagini fiecare;
 3. a. Concurs de parodie Se va concura cu o parodie (cu ritm şi rimă, respectând toate „canoanele” parodiei) la poezia: Sfârșit de veac, de Ion Cănăvoiu. Se postează pe aceeași pagină poezia parodiată și parodia.
 4. Concurs de poezie umoristică. Se concurează cu 3 creații.
 5. Concurs de caricatură/fotografie umoristică. Se concurează cu minim 5 caricaturi/fotografii umoristice, în format A4 în passepartout, pe teme libere.

Lucrările pentru secțiunile Epigramă grupaj, Fabulă grupaj, Proză umoristică, Parodie, Poezie umoristică vor fi transmise on line pana la data de 9 octombrie 2021 pe adresa de email: [email protected] iar cele pentru secțiunile Carte de umor și Caricatură în format clasic, pe adresa: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, 210135 Târgu-Jiu, Calea Eroilor, nr. 15, județul Gorj, cod poștal: 210135, cu mențiunea “Pentru Festivalul «Ion Cănăvoiu»”. Având în vedere condițiile speciale în care se va desfășura Festivalul, secretul corespondenței nu va mai fi posibil, urmare concurenții sunt rugați să accepte ca pe antetul lucrărilor să înscrie un moto, iar numele și datele de contact să fie menționate în clar pe o pagină imediat următoare paginilor de concurs, exprimând pentru aceasta acordul în scris la finalul lucrărilor.

Juriul, alcătuit din personalități consacrate ale vieții artistice gorjene, va începe evaluarea lucrărilor în 11 octombrie 2021, urmând ca în cursul zilei de 24 octombrie a.c. să anunțe pe site-ul CJCPCT Gorj și prin e-mail laureații secțiunilor. Juriul are latitudinea redistribuirii premiilor.

Lucrãrile participante intrã în arhiva Festivalului. Informații suplimentare la telefon/fax: – 0253/213.710 și 0721.370057 (Centrul Jud. pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale); Persoane de contact: director Ion Cepoi – (0721.370057); Dan Popescu – 0747921374 [email protected], e-mail: [email protected]; Daniela Gapșea – 0762.701.136, e mail [email protected].

Tot în cadrul Festivalului de Umor Ion Cănăvoiu se organizează Salonul Internațional de Caricatură cu participare din România, Republica Moldova și Bulgaria. Începând cu această ediție  Salonul Internațional de Caricatură poartă numele de “Aurelian Iulius Șuță – ȘAI”, în memoria unui prieten și a unui artist care s-a aflat de la început alături de organizatorul principal. Expoziția cu caricatură va fi organizată în Sala “Florin Isuf” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. Vă așteptăm să vedeți ce va cuprinde ediția din acest an a Salonului Internațional de Caricatură.

La editura Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj va fi scos și nr. 29 al Revistei ,,Hazul”. Ion Cănăvoiu a inițiat editarea acestei publicații de satiră și umor intitulată HAZ-ul, revistă la care el era director, finanțator, editor, redactor și chiar difuzor. Ion Cănăvoiu s-a stins din viață la 22 octombrie 1992, la Târgu-Jiu. Un an mai târziu, în amintirea lui s-a organizat prima ediție a ,,Zilelor Ion Cănăvoiu” la inițiativa lui Ion Cepoi, iar din 1994, la inițiativa lui Viorel Gârbaciu manifestarea s-a numit Festivalul Național de Umor ,,Ion Cănăvoiu”, cuprinzând mai multe secțiuni: concurs de volum, de epigrame, de fabule, de parodie, de poezie, de proză scurtă precum și umoristică și de caricatură/fotografie umoristică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com