Festivalul de literatură „Tudor Arghezi” a ajuns la ediția 41( 20 mai – 23 mai)

Ajuns la cea de-a 41-a ediţie, festivalul omagiază pe cel care rămâne unul dintre cei mai mari scriitori pe care i-a dat literatura română de-a lungul timpului şi îşi propune să contribuie la stimularea pe criterii valorice a scrisului românesc contemporan, inclusiv pentru cunoaşterea şi promovarea operei argheziene, în ţară şi peste hotare. Festivalul se adresează creatorilor de literatură şi exegeţilor în arghezologie din ţară, precum şi vorbitorilor de limbă română din comunităţile de peste graniţe, cu preocupări în domeniu. Organizator: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din Romania. Parteneri: Primăria Târgu Cărbuneşti, Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu”, Biblioteca Județeană “Christian Tell”, Consiliul local și Primăria Polovragi, alte instituții de cultură, ligi, fundații, societăți culturale, posturi de radio, cotidiane și edituri din Gorj.

* Din dorința de a nu renunța la celebrarea operei unei mari personalități a culturii române, din cauza circumstanțelor create de necesitatea respectării tuturor restricțiilor sociale impuse de pandemia de coronavirus, ediția din acest an se va desfășura on-line, după un Regulament special.

* SECŢIUNI și PREMII

  1. SECȚIUNEA OPERA OMNIA. Premiile (unul poezie si unul critică/ istorie literară), în sumă de 5000 lei fiecare, vor fi acordate de Uniunea Scriitorilor din România unor personalități ale literaturii române contemporane, iar Consiliul Local şi Primăria Târgu-Cărbuneşti le va atribui titlul de CETĂŢEAN DE ONOARE al oraşului.
  2. . SECTIUNEA «OPERA PRIMA» (volum de debut în poezie), în valoare de 1000 lei, acordat de CJCPCT Gorj. În vederea atribuirii acestui premiu, se vor cere propuneri de nominalizare unor edituri de prestigiu cu preocupări constante în promovarea pe criterii valorice a volumelor de debut tipărite în perioada mai 2020 – mai 2021.

III. SECŢIUNEA “CUVINTE POTRIVITE”, pentru volum de poezie în manuscris, deschis autorilor români nedebutaţi, având vârsta maximă de 47 ani. Manuscrisele nu trebuie să depăşească 100 pagini. Se atribuie un singur premiu, în valoare de 1000 lei, şi este acordat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.

  1. SECŢIUNEA «BILETE DE PAPAGAL», pentru grupaj de poezie.

La această secţiune pot participa poeţii ce-şi aşteaptă consacrarea, cu un grupaj de minim 10 (zece) poezii, într-un singur exemplar. Se acordă următoarele premii:

  1. a) Premiul I, în valoare de 800 lei, acordat de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj;
  2. b) Premiul II, în valoare de 700 lei, acordat de Biblioteca Județeană ”Christian Tell”;
  3. c) Premiul III, în valoare de 600 lei, acordat de Centrul Cultural ”Tudor Arghezi” Târgu Cărbunești;
  4. SECȚIUNEA DE ARGHEZOLOGIE, deschisă scriitorilor români pentru exegeze care au obiect de studiu viața și opera lui Tudor Arghezi (studii publicate sau în manuscris). Premiul în valoare de 1000 de lei este acordat de CJCPCT Gorj.
  5. Promovare festival în reviste de specialitate. Se acordă 3 premii în valoare de 500 de lei fiecare, de către CJCPCT Gorj.
  6. Premiul pentru diseminare – informații despre festival în mediul on line- 150 de lei. Premiul este acordat de către CJCPCT Gorj.

ALTE PRECIZĂRI:

  1. Lucrarile pentru sectiunile Cuvinte potrivite si Bilete de papagal vor fi transmise on line pana la data de 14 mai 2021 pe adresa [email protected] iar cele pentru sectiunile Opera Prima si Arghezologie in format editat clasic, pe adresa: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, 210135 Târgu-Jiu, Calea Eroilor, nr. 15, judeţul Gorj, cod poştal: 210135, cu menţiunea “Pentru Festivalul «Tudor Arghezi»”.
  2. Având în vedere conditiile solicitate pentru sectiunile Cuvinte potrivite si Bilete de papagal, concurenții sunt rugați să accepte ca numele si datele de contact sa fie mentionate în clar (in acelasi e-mail), exprimand pentru aceasta acordul în scris la finalul grupajului sau manuscrisului..
  3. Juriul, alcatuit exclusiv din membri ai Uniunii Scriitorilor din România, îşi va începe lecturarea în 18 mai 2021, urmând ca în cursul zilei de 24 mai a.c. să anunțe pe site-ul CJCPCT Gorj și prin e-mail laureații secțiunilor. Juriul are latitudinea redistribuirii premiilor.
  4. Laureații vor transmite copie dupa cartea de identitate precum și un extras de cont necesare operațiunilor de virare a sumei constituite ca premiu.
  5. Organizatorii vor transmite laureaților Diploma care va certifica performanța obținută la această ediție a Festivalului și îşi va rezerva dreptul de a publica în revistele propri unele lucrări prezentate în concurs, fără să acorde drepturi de autor. Lucrările participante intră în arhiva Festivalului.
  6. Laureațiilor Premiului național Opera Omnia li se va acorda Titlul de Cetățean de Onoare al orașului Târgu Cărbunești, distincția urmând să le fie transmisă de Primăria localității.

Informaţii suplimentare la telefon/fax: – 0253/213.710 şi 0721.370057 (Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj ) ; Persoane de contact: director Ion Cepoi – (0721.370057);Dan Popescu – 0747921374 [email protected], e-mail: [email protected], (Biblioteca Judeţeană “Christian Tell”, director Olimpia Bratu – 0253/214904)

………………..

 

La zi secundar

Foto: drum judetean asfaltare

Program de plombări și asfaltări pe toate șosele județene

Consiliul Județean Gorj monitorizează etapele de reabilitare, modernizare, reparare și întreținere curentă a rețelei de drumuri publice județene în sensul respectării condițiilor contractuale  încheiate cu operatorii economici  precum și a realizării programului operativ stabilit pentru anul 2021.

La această dată se află în derulare execuția lucrărilor la mai multe obiective de investiții, stadiul acestora fiind următorul:

  1. Pentru obiectivele de investiții cu finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020
  2. „Modernizare drum judeţean (675B) ce traversează localităţile Câmpu Mare-Albeni-Călugăreasa-Prigoria- Zorlești-Alimpești, până în DJ675C”- proiectare (faza PT) și execuție lucrări – stadiu 75 %.  Lungimea drumului  reabilitat este de 25,580 km.
  3. ,,Modernizare drum județean (675C), cu originea în DN 67B, ce traversează localităţile Târgu Logreşti, Popeşti, Bustuchin, Poiana Seciuri, Seciurile, Roşia de Amaradia, Becheni, Corşoru, Alimpeşti, Sârbeşti, Ciupercenii de Olteţ, până în DN 67” – proiectare (faza PT) și execuție lucrări-stadiu 28%. Lungimea drumului reabilitat este de 36,550 km.
  4. „Modernizare drum județean (675C), cu originea în DN 67B, ce traversează localitățile Târgu Logrești, Popești, Bustuchin, Poiana Seciuri, Seciurile, Roșia de Amaradia, Becheni, Corșoru, Alimpești, Sârbești, Ciupercenii de Olteț, până în DN 67 -Consolidare margine de drum – piloți diametrul 1,08M”
  5. Pentru obiectivele de investiții cu finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală (P.N.D.L.)
  6. ,,Reabilitare drum județean 672E, ce traversează localitățile Cornești, Stolojani, Câmpofeni, Arcani, Sănătești și Runcu, județul Gorj”-proiectare (faza PT) și execuție lucrări- stadiu 70%. Lungimea drumului reabilitat este de   15,687 km.
  7. ,,Reabilitare DJ 674, Vlăduleni-Urdari-Turceni-Ionești-limită jud. Mehedinți”-execuție lucrări-stadiu 65%. Lungimea drumului reabilitat este de 43,433 km.
  8. ,,Reabilitare drum județean 673, ce traversează localitățile Slivilești, Șiacu, Bolboși, Igirosu, Borăscu, Calapăru, Turceni, Broșteni, până în DN66 (E79)” – execuție lucrări – finalizat . Lungimea drumului reabilitat este de 30 km.

 

  1. Pentru obiectivele de investiții cu finanțare de la bugetul propriu al Județului Gorj:
  2. ,,Reabilitare sistem rutier pe DJ 665C, km 0+000 – km 5+200, comuna Crasna, Județul Gorj” – proiectare (faza PT) și execuție lucrări – stadiu 25%. Lungimea drumului reabilitat este de 5,2 km.
  3. ,,Reabilitare drum județean 665A, KM 1+650 – KM 3+650, Comuna Bălănești, Județul  Gorj”- execuție lucrări- stadiu 60%. Lungimea drumului reabilitat este de 2 km.
  4. Pentru obiectivele de investiții finanțate în baza Hotărârii de Guvern nr. 531/2020 privind alocarea unei sume din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru unele unități administrative teritoriale afectate de calamități naturale:
  5. „Refacere 1 podeț la intersecția DJ 675A și DN 67B comuna Licurici” – proiectare (faza PT) și execuție lucrări
  6. „Refacere infrastructură și parte carosabilă la drumul județean DJ 675A-0,1 km-comuna Licurici”-proiectare (faza PT) și execuție lucrări
  7. „Refacere infrastructură și parte carosabilă la 0,04 km drum județean DJ 665A-sat Bălănești”-proiectare (faza PT) și execuție lucrări
  8. „Refacere 65 podețe tubulare și dalate pe DJ 672C comuna Runcu, Cheile Sohodolului”
  9. „Refacere infrastructură și parte carosabilă la drumul județean DJ 672C-17,5km -sat Runcu- Cheile Sohodolului”

În ceea ce privește lucrările de reparare și întreținere curentă a rețelei de drumuri publice județene, pe parcursul lunii aprilie au fost realizate următoarele categorii de lucrări specifice:

  1. Turnare covor bituminos pe DJ 665A, km 9+467 –km 11+819, pe raza comunei Mușetești și pe DJ 671

km 0+000- km 0+350, comuna Padeș;

  1. Montare stâlpi și table indicatoare;
  2. Execuție lucrări de frezare gropi și plombare cu mixtură asfaltică pe întreaga rețea de drumuri județene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com