Ex-manager: E începutul sfârșitului pentru CEO

Complexul Energetic Oltenia nu va sfârşi bine până la finalul acestui an, este de părere fostul manager al companiei, Laurenţiu Ciurel. Acesta îi acuză pe şefii Complexului Energetic Oltenia că au falsificat anumite date economice pentru a ieşi pe profit la 6 luni. „Bomba” ar putea exploda la sfârşitul acestui an, din cauza deciziilor  legate de achiziţia certificatelor de CO 2.

Ciurel consideră că managerii CEO au luat decizii nu numai greşite, ci ilegale, când au făcut anumite provizioane, după care au revenit asupra unor hotărâri. Împrumutul pe care îl aşteaptă CEO de la Eximbank ar mai putea salva din situaţia, dar dezastrul nu mai poate fi evitat, respectiv insolvenţa, consideră fostul director al Complexului Energetic Oltenia. Şefii din Ministerul Energiei ar cunoaşte situaţia iar „mămăliga” fierbinte ar putea exploda şi în faţa acestora.

„Am de mai mult timp câteva date economice ale CEO la care am făcut doar aluzie. Așa, doar  sa se vadă ca se știu!  Publicarea lor ar fi însemnat poate ca șansa CEO de a accesa bani pentru certificate de CO2 printr-un împrumut bancar s-ar diminua de Y minus -minus la Z trei de minus. Dar datele au ieșit la iveală

Sa fuga in munți .

Dar CEO alese varianta sa facă el scandal, anchete, amenințări, șantaje, ca de unde se știe, cine a trădat, transformate apoi in rugăminți si implorări, stârnind un cor de șoapte subterane care crescu dintr-o baltă si se făcu Tsunami.

 

Acum hai s-o facem profi, daca tot vor băieții sa se afle si screm la comunicate in care de obicei se autoacuză mai tare.  Despre ce e taina:

 

Povestea cu certificatele de CO2 o știe toata lumea. Pe scurt, CEO putea sa ia cu 4 euro bucata si nu a luat, iar acum ajunse 23 de euro. Bucata.  13 milioane certificate ori 19 euro diferența, se facura vreo 240 de milioane de euro. Gaură.

Dar nu de asta-i vorba. Certificatul asta intra in cost. Ca si cărbunele, ca si chimicalele, ca si salariile. Daca nu ai bani sa achiți costul la moment si legea te lasă sa plătești mai încolo, trebuie sa faci provizion.

Cum preturile la energie sunt enorme, nu ar trebui sa fie probleme. Dar când s-a tras linie la 6 luni, când trebuie publicate situațiile financiare in vederea unei rectificări de Buget au constatat ca daca se provizioneaza la prețul de atunci al pieței, adică 16 euro, iese o pierdere de 338 de milioane de ron. Ce ne facem? Unul din membri Directoratului, uns cu toate, aduse soluția: Faceți bre provizion cu doi euro bucata! Ce daca e 16, noi zicem ca știm ca se face 2!

Bucuroși de soluția găsita au plecat care încotro pe la Forumuri, Summit-uri, iar managera’ annului ieși la presa si date vestea: ie profit! Mic, dar vânjos.

 

Întorși la munca după săptămâni, veni bomba dintr-un birou financiar, ca un trăsnet: si cu 2 euro e tot pierdere! 9 milioane!

 

– pe ianuarie s-au provizionat 1,302 milioane certificate cu 2,1 euro

 

– pe februarie 1,252 milioane cu 2,1 euro

 

– pe martie 1,219 milioane cu 2,1 euro

 

– pe aprilie 0,717 milioane cu 2,1 euro

 

– pe mai si iunie nu s-au făcut provizioane deși trebuia.

 

Iar se face brain-storming, si dintr-o furtuna de idei se naște una mai măreață.

 

In disperare totala băieții fac o nota contabila de stornare (???) si anulează toate provizioanele făcute pana atunci. Amenința cu datul afara toți salariații care nu vor s-o semneze, ascund sub pres 43,949 milioane de lei provizionati pana atunci si le iese un profit de 35 de milioane. Manageru’ fuge repede la televizor la tele3 si reconfirma: ați avut dreptate! Sunt bun! Făcui profit.

 

In realitate trebuiau provizionate 5,2 milioane de certificate la un preț de cca 16 euro bucata, deci o pierdere de cca 340 mil lei. Intre timp pierderea la 6 luni s-a transformat  din 340 in 500 de milioane pt. ca prețul la certificat s-a dus in 24 de euro, așa cum știa toata lumea in afar’ de Boza. Provizionul ar fi trebuit făcut pe minim 20 de euro.

Când Dumnezeu iți ia mințile ti le ia de tot. Indiferent cine a fost director din 2012 pana azi, la 6 luni, la închiderea situațiilor financiare a provizionat CO2, cat a putut. Chiar si Boza a făcut-o anul trecut. Ca sa se suprapună in întregime pe definiția infracțiunii de fals intelectual, Directoratul aproba la solicitarea lui Boza schimbarea politicii contabile in firmă prin decizia incredibilă ca provizionarea sa se facă doar la sfârșitul anului.

Deci vom avea un leu profit la 31 decembrie si un miliard de lei pierdere la 1 ianuarie. Pana atunci prin noiembrie Boza caută un post in alta parte, iar in februarie va striga la fel ca frati-su Ciubotarica: i-am lăsat pe fraierii ăia de olteni pe plus, că de-aia sunt manajer, si dupa trei luni intrară iar in rahat, tre’ sa mă duc sa-i scot. Dacă nu cumva Cârciumaru -Weber -Visan nu-l recomanda ministru la Agricultură sa-i rezolve si pe aia cu porcii.

Toata vinerea trecută s-au dat de ceasul morții . Cum să facem sa fie bine sa nu fie rău. Pe rând s-au împins in față sa facă cineva conferința de presa, activând unii ziariști care câștigă 10 mii de euro pe luna din trafic cu cărbune de prin Lupoaia. Brusc i-a apucat pe toți ba diareea, ba tusea convulsiva. Du-te tu, ba du-te tu că e de iconomie, io-s inginer. Vineri pe la 5 căzuse măgăreața tot pe biata Marlen, fata de la presă, să facă ea un comunicat sa dezmintă ce scrie Daju, deși Boza a angajat 3-4 ziariste pe tot felul de posturi, fete bune! Când se întâlneau pe culoare membrii directoratului se îmbărbătau unii pe alții  „hai băi ca nu e ilegal ce-am făcut, așa-i?” „Nu e domle, cum sa fie, ca noi decidem, ce dracu”

Ba e. Total ilegal. Penal.

A storna înseamnă a rectifica o greșeala contabila prin adăugarea sau scăderea unei sume de bani. Cum rectifici când ai alocat 2 euro, apoi te duci la zero euro, cu un cost real de 16 euro? Ce rectificare e aia?

Are si asta un nume. In Legea Contabilității:

„Efectuarea cu știința de înregistrări inexacte precum si omisiunea cu știința a înregistrărilor in contabilitate, având consecința denaturarea veniturilor, cheltuielilor sau a rezultatelor financiare este încadrata ca infracțiune de fals intelectual „. 5 ani. Încercarea lui Boza de a-l arata cu degetul pe Bălăsoiu e tardiva acum.

Toate acestea nu se puteau întâmpla fără știința si aprobarea a doua persoane. Președintele consiliului de Supraveghere Bobîlcă si secretarul de stat ce răspunde de CEO, Vișan. Dacă pentru primul am sumedenie de explicații, al doilea a fost o surpriza imensa. Cândva i-am propus chiar postul de membru al Directoratului la CEO pe partea de energie, când dl. Medintu credeam ca are probleme de sănătate. M-am inselat groaznic, deși au fost destui de m-au avertizat”, potrivit lui Laurenţiu Ciurel, fostul manager al Complexului Energetic Oltenia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com