Cruci de pomenire gorjeneşti pentru Stela Popescu şi Ciprian Porumbescu

Înălțarea Sfintei Cruci, celebrată pe 14 septembrie este o mare sărbătoare creștin ortodoxă. Vineri începând cu ora 11.00, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj şi Primăria oraşului Târgu Cărbuneşti, organizează la Muzeul Crucilor de la Măceşu o ceremonie prilejuită de sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci.

Cu acest prilej vor fi amplasate şi sfinţite de către un sobor de preoţi, 20 de cruci  închinate personalităților:  Constantin Brăiloiu, Ciprian Porumbescu, Iuliu Maniu, Cristina Stamate, Ion Besoiu, Stela Popescu, Viorel Gârbaciu.

Pe 13 septembrie 2013 a fost inaugurată secţia interioară a Muzeului Crucilor, de la Măceșu, care adăposteşte numeroase cruci de diferite tipologii: cruci de pomenire, cruci de căpătâi, cruci pentru iertarea păcatelor, dar şi altele. Obiectele au fost strânse din aproape toate zonele judeţului, unde obiceiurile diferă de la o localitate la alta. Pompiliu Ciolacu, etnolog în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj spune că acestea au fost aduse din Turburea, Plopșoru, Vladimir, Logrești, Licurici, Aninoasa, Hurezani. Crucile de jurământ au o semnificație aparte, sunt puse cu un adânc respect pentru cei adormiți, pentru sufletele celor plecați dintre noi. Muzeul de la Măceșu cuprinde peste 150 de cruci de diferite feluri.

Cei interesați să participe la eveniment, dar și să viziteze muzeul sunt așteptați vineri 14 septembrie 2018 începând cu ora 11.00 la Muzeul de la Măceșu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com