CJPC ar fi dat amenzi de peste 800.000 de lei!!

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Gorj, a desfășurat, în trimestrul III al anului 2021, o variată activitate de verificare a modului în care operatorii economici respectă legislația în vigoare referitoare la protecția consumatorilor, în conformitate cu tematicile de control stabilite la nivelul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, precum și cu cele proprii, dar și ca urmare a cercetării petițiilor primite de la cetățeni.

Astfel, în perioada iulie – septembrie 2021, au fost controlați 342 operatori economici. Pentru neconformităție constatate, au fost aplicate 368 de sancțiuni contravenționale, constând în  213 avertismente și 155 amenzi, în valoare totală de 801 800 lei.

Cele mai importate abateri întâlnite de comisarii CJPC Gorj au fost:

– Practici comerciale înșelătoare;

– Nerespectarea temperaturilor de păstrare la mesele calde din zona gastro, preparatele culinare fiind păstrare la temperaturi mai mici de 600 C.

– Utilizarea de produse și proceduri nesigure în blocurile alimentare ale restaurantelor;

– Comercializarea de produse cu data durabilității minimale depășită;

– Comercializarea de produse cu data limită de consum depășită;

–  Comercializarea de produse alimentare depreciate;

– Comportament incorect în relația cu consumatorii;

– Băuturi răcoritoare și ape minerale, ambalate în peturi, depozitate sub directa acțiune a razelor solare, la temperaturi ridicate;

– Neprezentarea Registrului unic de control;

– Lipsa verificării metrologice a mijloacelor de măsurare;

– Nerespectarea condițiilor de păstrare și depozitare pentru produse alimentare;

– Informare incorectă în ceea ce privește promoțiile;

– Prestarea de servicii alimentare neconforme;

– Lipsa traducerii în limba română a informațiilor înscrise pe etichete, privitoare la produse.

Pe lângă sancțiunile contravenționale principale aplicate, comisarii din cadrul CJPC Gorj au dispus și 4 măsuri de oprire temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor, dintre care 3 au vizat zonele gastro din cadrul supermarketurilor și 1 măsură a vizat blocul alimentar al unui restaurant.

De asemenea au mai fost dispuse 26 de măsuri de oprire temporară a comercializării pentru produse în valoare de circa 16.000 lei, dar și 43 de măsuri de oprire definitivă a comercializării pentru produse în valoare totală de peste 20.000 lei.

În aceeași perioadă, au fost înregistrate 191 reclamații de la consumatori. Acestea au fost instrumentate conform regeementărilor în vigoare. Valoarea produselor înlocuite sau restituirilor s-a ridicat la 57.405 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com