Ciurel trage deja clopotele pentru CEO. E supărat că ar putea apărea statui cu Boza în faţa termocentralelor!?

Fostul manager al Complexului Energetic Oltenia(CEO), Laurenţiu Ciurel, a postat pe blogul personal câteva ultime impresii despre sistemul energetic internaţional şi naţional. Ciurel vorbeşte despre avântul tehnologiilor în domeniul regenerabilelor, concluzia fiind că este posibil ca pe viitor fotovoltaicele să funcţioneze şi pe timp de noapte. Exemplul dat este unul din Vestul Europei. În contextul avântului tehnologiilor, energia pe cărbune are o moarte sigură, în opinia lui Ciurel.

„Acum vreo trei ani vorbeam într-o emisiune de televiziune despre energia regenerabilă. Despre cum fenomenul a fost speculat fără scrupule de către adevărații băieți deștepți ai Europei care au făcut tone de euro prin mecanisme de promovare forțată a acestei energii în detrimentul celor clasice. Spuneam atunci ca investițiile masive in acest gen de energie se vor dovedi o catastrofa, energia eoliană și fotovoltaică dezvoltata aiurea nefăcând decât sa scumpească factura, fără justificare, datorita dezechilibrelor imense create în sisteme si a unor scheme lovite de  corupție pana în măduva, nu mite certificate verzi sau de CO2.

Asta și pentru ca aceste forme de producere a energiei sunt de-abia la început, în epoca de piatra, adevăratele centrale regenerabile, sigure și în funcționare neîntrerupta, nefiind încă pe piață. Acum 10 ani un metru cub de apa desalinizata costa 8 dolari. Azi costa 25 de cenți. Este ca și cum România a investit miliarde de euro în instalații de cele ce produc cu 8 dolari, nemaifiind capacitate pentru alea ieftine din prezent.

Întru-un cerc de 1000 de metri diametru avem o putere de 25 MW. Cum? Citez:

„Centrală electrică Gemasolar din apropierea orașului Sevilia, sudul Spaniei, este prima instalație solară din lume care are capacitatea de a genera energie electrică chiar și pe timp de noapte. Peste 2600 de oglinzi dispuse concentric pe o suprafață de 185 de hectare de teren concentrează energia solară către un punct central. Acesta stochează până la 95 % din căldura solară pe care o captează în timpul zilei și o direcționează către o serie de rezervoare uriașe care conțin sare topită, la temperaturi de peste 900 de grade celsius. Aceste rezervoare generează abur, ce pune în funcțiune o uriașă turbină aflată în mijlocul centralei.

În plus, orice căldură inutilă generată în timpul zilei este stocată în sarea lichefiată. Aceasta căldură înmagazinată este ca o baterie termică folosită pentru a genera energie pe timpul nopții sau în zilele ploioase.” Poate funcționa la capacitate 15 ore fără soare. Poate alimenta 3 orașe ca Tg-Jiu. In Germania se dezvolta capacități de stocare energie (baterii) de 8 MW. Viitorul nu mai înseamnă mâine. Înseamnă uneori chiar azi. Noile tehnologii (unele din ele ținute în sertare de multi ani pentru ca marile concerne sa mai poată suge bani de la amărâți) vor apare pana la urma. Tarile cu întinderi deșertice, cu 300 de zile însorite pe an, vor fi marii producători. Fara radiații, fără azot, sulf, depozite și halzi moarte. Prima centrala făcuta la americani, în desertul Mojave, acum câțiva ani, a fost depășită tehnologic cu mult de cea din Spania. E doar începutul. Adevărata energie regenerabila, care va ieftini energia pana la derizoriu, apare. Economii puternice, bazate însă pe energie clasica, se vor opune politic un timp (marii miliardari ai lumii, marile averi, multinaționale mai puternice decât statele, vor proceda ca în industria farmaceutica ; acolo se spune aproape oficial ca exista leacuri pentru boli incurabile, dar sunt accesibile doar unui procent infim. Prea multi oameni sănătoși ar falimenta marii producători.)”

De ce trăieşte în Târgu Jiu: a scăpat de globalizare!

„Am ales, extrem de conștient, sa trăiesc in Tg-Jiu. Nu am regretat nici o clipa acest lucru. E un loc bun pentru o familie. Clima e buna, cunoști pe toată lumea, un grup de prieteni, același de 45 de ani, oraș încă neatacat grav de mucegaiul globalismului, relativ sigur… Ai cu cine bea oricând un șpriț, o țuică fiarta, la un grătar și o discuție despre Messi sau Marin Preda. O relativa bunăstare, fata de restul lumii, bunăstare data de exploatările de cărbune și petrol, de termocentralele care ofereau aproape 25 de mii de locuri de munca bine plătite într-un județ cu nici o suta de mii de salariați. Aproape 20 de mii în ceea ce azi numim CEO. In anul 2012 Gorjul era pe locul 4 la salarizare, 1573 de lei, după București, Timiș și Argeș. In 2013 eram pe locul doi, cu 1724 lei, după București-Ilfov (restul Olteniei, 1373 lei. Cu 2-300 mai mult ca in Timiș, Cluj, Arad, Sibiu. Pe locul 7 in 2014 si pe locul patru din nou in anul 2015, cu 1756 lei, depășiți fiind de Bucureșci-Ilfov, Timiș, Cluj. In 2017 suntem pe locul 17, cu un salariu mediu de 2100. Pentru prima data mai mic decât salariu mediu pe economie, de 2363 de lei. In fata noastră sunt Galați, Iași, Mehedinți, Argeș, etc. Cu 400 de lei peste cei 1700 din cel mai sărac loc din tara, Teleorman.Cu aproape 1000 de lei mai puțin ca în București, cel mai bogat”

Dar în 2018? Dar în 2023??

„Acest loc depinde total de cărbune. Trebuie rapid făcut ceva. Pierderea cotei de piață de către termocentrale este catastrofala. Tehnocrații au reușit. Se poate spune fără greșeala ca termocentrala Turceni, cu o medie de funcționare a grupurilor de 1,8 din patru, aproape nu mai contează. Si este cea mai mare din tara. Nu mai repet acum cauzele, am scris despre asta. Anul acesta, adică 2017, unde media prețului la energie pe bursa e pe lângă 230 lei pe MWh, CEO va vinde cu aproape un milion MWh mai puțin ca in 2015, când media prețului a fost 155 lei. Piata se adaptează, dacă lași steagul apare imediat unul care-ți ia locul. După ce tehnocrații au închis termocentrala de la Turnu – Severin in 2016, în 2017 se repornește, pentru ca nu e soluție. Numai ca se repornește pe păcura, de cca 3,5 ori mai scump. La CEO deja s-a întâmplat, când centrala de la Ișalnița a consumat gaz în 6 luni cu un grup cat tot CEO într-un an in 2015. Ce facem cu minerii atunci? E drept ca la doua luni după semnarea contractului cu furnizorul de gaz acesta s-a reziliat, organizându-se apoi o alta achiziție în care câștigătorul a fost aceeași companie. Doar prețul era diferit. In primul contract era 84 lei mia de metri cubi, in al doilea 113. Iar în al doilea contract se pare ca exista o clauza ca dacă CEO reziliază contractul nu are dreptul sa cumpere gaz de la alt furnizor. In tot acest timp comisii ministeriale și parlamentare cauta vinovatul pentru scumpirea energiei. Sigur ca toată lumea știe ca lipsa de cărbune din acest an a fost cauza, dar dacă asta s-ar spune ar trebui sa se și explice ce naiba mai cauta prin companiile de stat lighioanele aduse de tehnocrați, sa se spună ca singurul lucru pe care-l fac bine e cotizația. Ori asta nu se poate! Nimeni nu are habar în aceasta tara ca Ministerul Energiei e condus de ALDE. Din păcate, în afara dlui. Tăriceanu, nu prea pare ca acest partid are vreo treaba cu economia în general, cu energia în special. PSD va deconta totul.  Cele mai importante companii, cel mai bogat minister din acest punct de vedere, este cel al Energiei. Complexele, Nucleara, Hidroelectrica, bugete de circa 5 miliarde de euro anual. Apare socul celor trei mari scumpiri, ca importanta în aceasta ordine: energie, accize combustibil, ROBOR. Nu știu cum mai ramai în picioare după acest cocteil. Se dorește desființarea singurului partid social din România ? Pentru ca marele PSD va deconta totul, iar guvernarea , începe cu adevărat azi 1 octombrie 2017”

Energia s-ar fi scumpit şi din cauza disponibilizărilor de la CEO

„De ce s-a scumpit energia? Inclusiv datorita concedierilor din CEO. Nu mai are cine sa facă in minerit 20 de milioane de tone de cărbune pe an. Cărbune de care încă e nevoie, până vine valul (regenerabil) și ia calul. Pierdem teren culmea, în condiții extrem de favorabile, datorita unor netoți, iar la anul vom fi lângă Teleorman cu salariu, ăștia din Gorj, și lângă Vaslui. Ne vom duce la noul stadion pentru slujbele cu moaștele sfântului Pafnutie și la noua sala de sport pentru bingo. Aferim mult hulitului Ponta! Cărbunele s-ar fi dus de mult. In 2014, prima data după ce FMI-ul a zis „gata”, s-a opus primul ministru. Nu, cat voi fi eu!. Si n-a mai fost. Am acasă o poza, într-un tablou. Sunt eu la o masa, cu un chinez, semnând niște hârtii, iar în spatele nostru în picioare Primii Miniștri ai României și ai Chinei. Cineva, persoana importanta, monșer, nu spui cine, s-a uitat lung și a zis: uite, de aici vi se trage la amândoi!. A venit apoi decembrie 2015. După conferința de la Paris certificatul de CO2 trebuia sa se ducă în 15 euro. S-a întâmplat minunea cu Trump, de natura extraterestra cred, când vrăjeala cu încălzirea globala datorata termocentralelor nu a mai ținut. Nu poate exista politica de mediu fără America. In general nimic nu poate exista fără America. America știe ca exista global warming, dar cauzele reale ale emisiilor sunt altele. Si a spus „pas” birocraților hoți  de la Bruxelles, a mai dat o șansă cărbunelui. Nu mult, câțiva ani, pana se va întâmpla ce am scris mai sus. Din păcate, ce a mai rămas din aceasta industrie, adică CEO, trece printr-un proces intens de hunedorizare. La Hunedoara, după plecarea forțată a dlui profesor Vaida de la conducere, au fost aduși tot felul de papagali, de pe la fabrici de mobila, de pe la minerit, paraleli cu energia. Rezultatul? In 2017 nu au desulfurare, deși stăteau alături de mine pe la toate analizele pe la toate ministerele, dar oamenii nu aveau habar ce e aia absorber, euribor, sau alte vorbe din astea de ocara. La fel cum azi , la CEO, directorii se uita pierduți când se vorbește de masuri primare și arzători cu exces de aer secundar pentru denoxare. Denoxare obligatorie peste doua luni la trei grupuri. Ocupați cu rezilierea contractelor de gaz, nici nu știi cum a trecut timpul.

Politicienii şi ziariştii care pleacă mai grei după vizitele la CEO

„Sa nu înțeleagă cineva iar ca ma iau de directorul general. Doamne ferește, sunt convins ca omul nu avea habar ca exista contract de gaz. In plus, un lider de sindicat de la Rovinari a propus în conferință ca în fata turnurilor de răcire pe la fiecare termo, cam pe la Casa Site, adică în fata de tot, sa i se facă la dom’ director o statuie! Altul, de la Rosia, a propus clonarea în măcar 10 (zece) exemplare (mare compasiune pentru doamna secretara). Prefer oricând doua mii de orci în piață strigand „Jos Ciurel”. In plus, as supăra tare politicieni si ziaristi care pleaca regulat de la CEO cu cate zeci-sute de grame mai grei. Cafeluța!”

Andrei Pavel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com