Certificatele de CO2 pot îngropa CEO

Preţul centificatelor de CO2 ar putea pune pe butuci companiile care produc energie electrică pe bază de cărbune. Cea mai mare companie de acest tip este Complexul Energetic Oltenia care anual asigură în Sistemul Energetic Naţional între 14 şi 15 terawaţi. An de an companiile care folosesc lignit sau huilă sunt obligate să cumpere certificate de CO2 pentru a putea să producă energie electrică şi să îşi asigure cotractele de furnizare încheiate cu diverşi furnizori.

În ultimul an, preţul certificatelor de CO2 a crescut în mod exponenţial şi nimeni nu poate aprecia când va fi stopată această creştere. În ultimii ani CEO a scos din buget sute de milioane de euro pentru plata certificatelor de CO2. Dacă la un preţ de 6 euro se plătea suma de 72 de milioane de euro pentru 12 milioane de certificate, la începutul acestui an preţul a crescut la 10 euro, adică 120 de milioane de euro, pentru ca în prezent să sară la peste 14 euro, adică un total de 176 de milioane de euro. În ritmul acesta compania va fi nevoită să îşi ceară singură încetarea activităţii. Politica certificatelor de CO2 aproape că falimentează companiile energetice.

Care sunt soluţiile?

„Am avut anumite discuţii săptămânile trecute şi cred că ar fi bine să aplicăm şi noi un sistem care funcţionează în alte ţări, în sensul că de la o anumită sumă în sus pe care trebuie să o suporte entitatea economică în parte, în cazul de faţă Complexul Energetic Oltenia, iar restul să fie subvenţionat de stat. Aceasta este o discuţie care trebuie purtată la nivel de prim-ministru, la nivel de ministru al Energiei. De asemenea, trebuie mers cu această propunere în cadrul Parlamentului European. Au fost anumite discuţii timide pe subiectul respectiv, dar e foarte bine să se şi continue. Am discutat cu ministrul problema respectivă. .Am discutat şi cu directorul complexului, domnul Boza. Este o problemă foarte grea: de la 6,7 euro s-a dublat preţul certificatului de CO2. Câte mii de certificate trebuie să fie cumpărate.”, a declarat Mihai Weber, deputat de Gorj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com