CEO mai poate spera un an la fonduri din PNI

Ministerul Energiei vrea să prelungească până în 2022 accesarea fondurilor din Planul Național de Investiții. În acest sens va fi adoptat un act normativ. Sunt în contnuare bani în PNI care pot fi accesați de companiile plătitoare de certificate de CO2. Până acum au fost finanțate numai patru proiecte prin PNI, din care două sunt ale Complexului Energetic Oltenia.

Situația actuală a implementării Planului Național de Investiții

Până în prezent, din cele 29 de investiții, cuprinse în Planul național de investiții (Anexa nr. 3 la Hotărârea Guvernului  nr.1096/2013), au fost încheiate patru contracte de finanțare:

  1. Contractul de finanțare nr. 1/2016 pentru investiția ,,Reabilitarea și modernizarea blocului nr. 7, pe lignit” – Sucursala Electrocentrale Ișalnița, încheiat între Ministerul Energiei și Societatea Complexul Energetic Oltenia SA. Valoarea finanțării nerambursabile: 33.556.675 lei.
  2. Contractul de finanțare nr. 2/2016 pentru investiția ,,Reabilitarea și modernizarea blocului nr. 4, de 330MW, pe lignit” – Sucursala Electrocentrale Rovinari, încheiat între Ministerul Energiei și Societatea Complexul Energetic Oltenia SA. Valoarea finanțării nerambursabile: 61.325.000 lei.
  3. Contractul de finanțare nr. 3/2016 pentru investiția ,,Ciclu combinat cu turbină pe gaz” – CECC Brazi, încheiat între Ministerul Energiei și Societatea OMV Petrom S.A.. Valoarea finanțării nerambursabile: 408.425.048,10 lei.
  4. Contractul de finanțare nr. 4/2017 pentru investiția ,,Ciclu combinat cu turbine pe gaz- Iernut” – încheiat între Ministerul Energiei și SNGN Romgaz S.A.. Valoarea finanțării nerambursabile: 320.912.359,0 lei.

Dintre cele patru investiții finanțate din Contul PNI, două sunt finalizate, respectiv investiția de la Rovinari a beneficiarului Complexul Energetic Oltenia S.A. și investiția de la Brazi a beneficiarului OMV Petrom S.A., iar două investiții se află în curs de derulare, respectiv investiția de la Ișalnița a beneficiarului Complexul Energetic Oltenia S.A. și cea de la Iernut a beneficiarului SNGN Romgaz S.A., pentru realizarea unei centrale de 430 MW cu ciclu combinat cu turbine pe gaz, al cărei contract de execuție este unul de tip ”la cheie” (EPC – proiectare, execuție, punere în funcțiune). Prelungirea restricțiilor impuse de Pandemia de COVID-19 a avut un impact major asupra implementării proiectelor aflate în curs de execuție din cauza măsurilor adoptate de către autoritățile române precum și de autoritățile din majoritatea statelor europene și anume: carantina, restricții de călătorie, închiderea frontierelor, limitarea transporturilor de mărfuri neesențiale, etc. Din cauza acestor măsuri excepționale, implementarea proiectelor de investiții a încetinit în ultimul an,  din cauza  limitării mobilității și lipsei materialelor și a echipamentelor. Majoritatea furnizorilor au notificat beneficiarii că, din cauza restricțiilor de mobilitate și a condițiilor dificile de expediere, nu pot respecta termenele inițiale și graficele de implementare.

„Luând în condiderare toate cele menționate mai sus precum și prevederile art. 23 din Decizia Comisiei C(2012)8776 final, care precizează că: acordarea de certificate cu titlu gratuit beneficiarilor planificați presupune renunțarea la resurse de stat care ar fi revenit statului român în cazul în care certificatele ar fi fost scoase la licitație, precum și faptul că finanțarea din PNI a celor două investiții în curs de realizare va crește gradul de îndeplinire a obiectivelor Mecanismului Articolul 10c și eficientizează utilizarea fondurilor colectate, rezultă că este oportună și necesară prelungirea perioadei de implementare a Programului National de Investiții până la 31.12.2022.

Având în vedere cele prezentate mai sus, precum și faptul că investiția de la Iernut va avea un rol important pentru Sistemul Energetic Național, este imperios necesară modificarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1096/2013, referitor la termenul maxim de punere în funcțiune a investițiilor finanțate din fondurile PNI, pentru a permite aplicarea în continuare a prevederilor contractului de finanțare a investiției de la Iernut pentru ca aceasta să beneficieze de finanțare nerambursabilă din PNI.

  1. Situația actuală a Contului PNI

În perioada 2013-2019, în Contul PNI s-a acumulat suma de 1.616.887.769,87 lei, reprezentând contravaloarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră alocate și plătite. Din acest cont se asigură finanțarea investițiilor cuprinse în PNI, în procent de 25% din valoarea cheltuielilor eligibile ale investițiilor.

Având în vedere că valoarea totală deja angajată a fi rambursată în baza celor patru contracte de finanțare încheiate este în sumă totală de 824.219.082,10 lei, precum faptul că nu se mai pot încheia alte contracte de finanțare întrucât niciuna dintre investițiile cuprinse în PNI nu mai întrunește condițiile de eligibilitate prevăzute de legislația incidentă, rezultă că la finalul implementării Mecanismului 10c, în Contul PNI rămâne un excedent al fondurilor aferente finanțării nerambursabile estimat la această dată la suma de 792.668.687,77 lei.”, conform Ministerului Energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com