CEO angajează o Casă de avocatură să rezolve problema „Chișcani”

Complexul Energetic Oltenia angajează o casă de avocatură pentru a avea la dispoziție servicii de consultanţă juridică şi elaborarea unui Raport de analiză a opțiunilor juridice ale companiei în problema Termocentralei de la Chișcani. Bugetul pentru serviciile respective este de peste 40.000 de lei. Licitația pentru încredințarea contractului este programată pe 25 august.

Achizitia unor servicii de consultanță si evaluare privind sumele de recuperat rezultate ca o consecinta a constatarii nulitatii Hotărârii AGEA nr. S4/27.09.2013” a fost aprobată în cadrul unei ședințe a acționarilor. Activele termocentralei de la Brăila au fost preluate, în 2013, în contul unei datorii de 30 de milioane de lei pe care centrala, atunci în subordinea Termoelectrica, le avea către Complexul Emergetic Oltenia. De atunci, centrala nu a funcționat niciodată iar presa a relatat de-a lungul anilor că aceasta a fost o afacere proastă pentru CE Oltenia, lucru susținut și de un control mai vechi al Curții de Conturi, aferent activității CEO pentru anul 2014. Afacerea a fost cerectată și de corpul de control al premierului Cioloș. Fără să existe informații certe, voci din rândul energeticienilor spun că, de fapt, cele două grupuri de la Chișcani, în total 437 MW, cu funcționare pe hidrocarburi, erau într-o stare destul de bună (unii spun că erau chiar noi). Însă, cum centrala nu era eficientă din punct de vedere al costurilor, o parte din echipamente ar fi fost transferate către unitățile din Oltenia, în condițiile în care CEO a avut și câteva încercări de a vinde centrala de la Chișcani, dar nu s-a materializat nimic.

 

În noiembrie 2019, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a luat în discuţie şi a aprobat solicitarea Societăţii Complexul Energetic Oltenia SA de modificare a licenţei pentru exploatarea comercială a capacităţilor de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare pe care aceasta o deţine, conform unui comunicat al instituţiei, „Comitetul de reglementare al ANRE, întrunit în data de 9 octombrie 2019, a luat în discuţie şi a aprobat solicitarea Societăţii Complexul Energetic Oltenia S.A. de modificare a Licenţei nr. 1085 pentru exploatarea comercială a capacităţilor de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare pe care aceasta o deţine. Modificarea licenţei este necesară având în vedere că blocurile G1 şi G2 din CET Brăila, care aparţine Sucursalei Electrocentralei Chişcani, şi care au o putere electrică instalată de 227 MW, respectiv de 210 MW şi o putere termică instalată de 58 MW fiecare, au fost declarate în stare de indisponibilitate de lungă durată”, se spunea în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com