Câți gorjeni și-au cumpărat vechime pentru pensie

De la intrarea în vigoare a legii şi până la data de 30.06.2022 au fost încheiate în Gorj 186 contracte de asigurare socială, pentru care au fost încasate contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de stat în sumă de 1.958.056 lei.

În medie, gorjenii au cumpărat aproape 1 an şi 7 luni vechime la pensii pentru care au cotizat la bugetul asigurărilor sociale de stat cu aproape 10.932 lei.

Din totalul de 186 contracte încheiate, 111 contracte sunt încheiate de femei și 75 de bărbați, iar cel mai tânăr asigurat are vârsta de 34 ani și cel mai în vârstă  avea 71 de ani la data încheierii contractului.

Contractul de asigurare socială încheiat în baza Legii nr. 263/2010

Asigurarea facultativă pentru viitor poate fi efectuată de către orice persoană prin încheierea unui contract de asigurare socială, în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă şi, după caz, în vederea completării venitului asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensie. Acest contract de asigurare reprezintă asigurarea facultativă în sistemul public de pensii.

În urma modificărilor aduse Legii nr. 263/2010 prin O.U.G. nr. 103/2017, intrată în vigoare cu 01.01.2018, ne confruntăm, în prezent, cu două tipuri de contracte de asigurare socială pentru viitor, respectiv:

–           cele încheiate anterior datei de 31.12.2017;

–           cele încheiate ulterior acestei date.

Deoarece legea nu acţionează retroactiv, fiecare tip de contract îşi păstrează clauzele guvernate de legislaţia în vigoare la data încheierii.

Principalele deosebiri între cele două categorii de contracte de asigurare socială se referă la:

– beneficiile ce pot fi solicitate în schimbul achitării contribuţiilor de asigurări sociale şi anume: în baza primului tip de contract de asigurare, titularul poate solicita – pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia anticipată parţială, pensia de invaliditate, pensia de urmaş şi ajutor de deces, pe când cel de al doilea tip de contract de asigurare poate fi valorificat doar pentru pensia de limită de vârstă şi ajutor de deces;

– nivelul venitului asigurat şi implicit valoarea contribuţiilor datorate. Legislaţia privind contractele de asigurare încheiate după data de 31.03.2018 prevede un venit minim asigurat mai mare.

Analizând situația asigurării facultative prevăzute de cele două acte normative se constată următoarele:

–           populația manifestă un interes mai mare pentru contractele încheiate pentru viitor și mai puțin pentru contractele retroactive fapt motivat că prima asigurare permite achitarea unor sume fixe lunare(638 lei/lună) pe când contractul retroactiv presupune achitarea unor sume mai mari, de obicei plătite deodată;

–           în ceea ce privește vârsta persoanelor ce se asigură se constată că asigurarea facultativă pentru trecut prezintă în general interes pentru persoanele care se apropie sau sunt în pragul îndeplinirii condițiilor de vârstă pentru ieșirea la pensie pentru limită de vârstă dar le lipsește cel puțin stagiul minim de cotizare(15 ani);

–           s-a mai observat că atât în cazul cumpărării de vechime cât și a asigurării pentru viitor, persoanele interesate sunt în general femei care au desfășurat puțini ani de activitate și care și-ar dori să beneficieze de pensie pentru limită de vârstă, conform CAS Gorj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com