Bal de Paşte la Polovragi

Consiliul Județean Gorj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Primăria și Consiliul Local Polovragi, Căminul Cultural Polovragi și Ansamblul Folcloric “Cheile Oltețului” organizează un spectacol de muzică populară, luni, 29 aprilie 2019 intitulat „Sus, sus, sus, la munte, sus” începând cu ora 18.00. Acest eveniment nu este singurul mod de distracţie pentru localnici, în toate cele trei seri de Paşte fiind organizat și un bal care va începe la ora 20.00. Se va alătura evenimentului din data de 29 aprilie 2019 de la Căminul Cultural și solista de muzică populară Rodica Popa- Comăniciu.

Balul de Paște ocupă un loc foarte important în activitatea celor din Polovragi. Astfel, oamenii au prilejul să fie împreună, să socializeze şi să se distreze. Sătenii comunică între ei şi au ocazia să se cunoască mai bine.

Tradiția cu spectacolul organizat de Sfintele Sărbători de Paști și de Crăciun este veche, de 65 de ani la Polovragi.  A doua seară de Crăciun și de Sfintele Sărbători de Paște, membrii Ansamblului Folcloric “Cheile Oltețului” își încântă localnicii cu un spectacol  în care se îmbină tradiția cu modernismul, prin muzica populară, dans popular, teatru, dans modern și parodie muzicală sau pantonimă ce are în spate o poveste cunoscută: Scufița Roșie, Albă ca Zăpada, Capra cu trei iezi sau chiar problemele din ziua de astăzi: discriminarea, căsătoria prematură a tinerilor. În ultimii 6 ani, ca și o noutate dar și încantare pentru locuitorii comunei Polovragi, a fost invitată, la fiecare spectacol, câte o personalitate marcantă a muzicii populare ca de exemplu: Claudia Ionaș, Aura Stoican, Ilie Dură, Robert Târnăveanu, Roberta Crintea, dar și alți artiști consacrați.

Ansamblul Folcloric Cheile Oltețului din Polovragi s-a înființat în 1954, anul acesta împlinesc 65 de ani de activitate, eveniment ce va fi marcat pe perioada verii printr-un spectacol în care vor fi aduși în scenă toți locuitorii comunei Polovragi care au făcut parte din Ansamblu și vor încerca să readucă în scenă cele mai frumoase momente care au avut loc în cadrul spectacolelor organizate în ultimi 65 de ani. Este posibil ca evenimentul să se întindă pe durata a 2 zile, deoarece organizatorii nu se vor limita doar la partea folclorică. Vor  încerca să pună  în scenă și cunoscutele piese: “Babele la mare”, „D ale Carnavalului” de I.L.Caragiale sau chiar ….”Omul Pană de Trabant”, dar și dansuri moderne și colaje muzicale realizate cu ani în urmă în colaborare cu  cunoscutul actor  al teatrului Ion Creangă din București, Cristian Boieriu alias BOBO.

De-a lungul timpului Ansamblul a colaborat cu Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului,  iar la recomandarea  regretatului Liviu Dafinescu au avut spectacole în țări ca Franța și Italia, din 1997 până în 2000, coregraf al ansamblului fiind regretatul maestru coregraf Ștefan Mirulescu și instructor-coregraf, actualul primar Epure Gheorghe. Datorită unei bune colaborări cu cadrele didactice și cu Școala Generală de la Polovragi, ansamblul a ajuns la aproximativ 200 de membri cu vârste cuprinse între 5-90 de ani.

De 10 ani frâiele ansamblului au fost preluate de Andreea David și ea membră de 20 de ani în cadrul Ansamblului datorită doamnei învățătoare Doina Bălan, a domnului Ștefan Mirulescu și a domnului Gheorghe Epure. În ultimii ani Ansamblul a participat la mai multe festivaluri ale Portului Popular din Sibiu, Vâlcea, Argeș și Gorj.  A reprezentat Polovragiul în țări ca Italia, Polonia, Serbia, Bulgaria și Franța.

Anul trecut a luat parte la Proiectul Satele Unite ale României organizat la Săpânța cu ocazia Centenarului, eveniment unde a reprezentat cu mândrie Gorjul și mai ales Portul ungurenesc, port ce s-a infiltrat din Mărginimea Sibiului în Oltenia. Odată cu el au trecut şi cântecele ciobanești şi împreună au pus stăpânire pe sufletul oamenilor de la Gura Olteţului.

În prezent Ansamblul numără 100 de membrii cu vârste cuprinse între 8 și 90 de ani, dansatori, soliști vocali, grup de fluierași și prezintă suite de dansuri din mărginime, din zona Gorjului și anul trecut, cu ocazia centenarului, au încercat să unească România într-o suită de dansuri în care sunt prezentate 5 din cele 10 regiuni etnografice ale țării și anume Maramureș, Moldova, Oltenia, Banat și Ardeal. Sunt bucuroși că au reușit să prezinte 5 din cele 10 regiuni istorice ale țării, zone unde conviețuiesc oameni pentru care tradiția a însemnat ceva aproape sacru, cu reguli de bunăcuviință creștină, cu obiceiuri și rânduieli bine conturate și respectate cu sfințenie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com