Artiștii gorjeni continuă să expună în galerii de artă din țară

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj continuă seria de expoziții din țară la Drobeta Turnu Severin. Aceasta este a patra realizată până acum la nivel național, după Simeria (județul Hunedoara), Turda( județul Cluj) și Broșteni (județul Neamț). Săptămâna trecută, expoziția, „Gorj Fest” a fost mutată de la Turda în localitatea Broșteni (județul Neamț). Curatorul expoziției este Teodor Dădălău.

Vernisarea expoziției “Oameni și locuri din țara lui Brâncuși” va avea loc miercuri 5 mai 2021, ora 17.00 la Palatul Culturii „Teodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin, la Sala de expoziții. Expoziția cuprinde fotografii din colecția personală a lui Teodor Dădălău și sculpturi realizate de Costel Păun, din Roșiorii de Vede( Teleorman). Sculptorul dă formă și expresie pietrei de râu.

Trebuie menționat că profesorul, academicianul şi omul politic Teodor D. Costescu s-a născut la 30 martie 1864, în județul Gorj, satul Moi, în familia unui învăţător.Membru de onoare al Academiei Române din 1934, a fost premiat pentru actele culturale de către Casa Regală.

Palatul Culturii „Teodor Costescu” a fost finalizat în 1924. Construcția s-a realizat din inițiativa lui Teodor Costescu, directorul de atunci al licelui „Traian”, care a ajutat la strângerea de fonduri, dar a și donat direct bani proveniți din vânzarea pământurilor și bunurilor proprii. De asemenea, pe parcursul proiectului, Teodor Costescu și-a pus în joc toată averea, ajungând la un moment dat chiar să doarmă în teatru.

Clădirea proiectată de arhitectul Grigore Cerchez găzduiește astăzi diverse evenimente culturale, însă la inaugurare era cu adevărat impresionantă: 3 săli suprapuse (biblioteca „I. G. Bibicescu”),  restaurant, cinematograf (de 450 de locuri), alte 3 săli de muzeu, salon de festivități și sală de teatru. Teatrul de 700 de locuri avea o scenă unică, rotativă. Pe lângă faptul că este inclus în rândul monumentelor istorice din România, imobilul face parte și din patrimoniul UNESCO. Palatul Cultural “Teodor Costescu” adăpostește mai multe instituții de cultură – Teatrul, Centrul Cultural, Casa Municipală de Cultură.

„Curând după, inaugurare, Palatul cultural a devenit o tribună culturală şi ştiinţifică, la care s-au urcat personalităţile vremii: N. Iorga, I.A. Brătescu-Voineşti, V. Goldiş, I. Agârbiceanu, O. Goga, L. Rebreanu, I.M. Sadoveanu şi mulţi alţii. Ca prefect al Mehedinţului, Teodor Costescu a determinat construirea a 121 localuri noi de şcoală, cinci spitale, o şcoală de agricultură, farmacii săteşti, satul Vânjuleţ devenind model (a construit aici două şcoli primare, o şcoală de meserii, o instalaţie electrică, o farmacie), le-a dăruit sătenilor 100 de pogoane din averea sa şi a început construcţia unui spital pentru „naşteri de copii”.

Așadar vă invităm să vedeți expoziția „Oameni și locuri din țara lui Brâncuși” organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Gorj în această minunată locație din Drobeta Turnu Severin.  În deschiderea evenimentului de miercuri 5 mai 2021 de la ora 17.00, Mircea Suchici va susține un recital la violoncel.”, potrivit CJCPCT Gorj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com