A.I. Cuza a rămas cu bustul nedezvelit la UCB

Vineri, 20 martie 2020, la orele 12, la Universitatea ,,Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu ar fi trebuit să aibă loc ceremonialul de sărbătorire a 200 ani de la nașterea lui Al. Ioan Cuza, Domnul Micii Uniri (n. 20 martie 1820), proiect organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj în parteneriat cu instituția de învățământ superior din capitala județului.

Proiectul, inițiat de managerul CJCPCT Gorj și susținut dintr-un început de dl. Adrian Gorun, președintele Senatului Universității, s-a dorit a fi atât un omagiu adus domnitorului, cât și o punere în lucru a primei hotărâri a nou înființatului Consiliu Județean Gorj.

Mai exact, pe 26 octombrie 1864, Consiliul General al Județului Gorj, întrunit în ședința de constituire a primei instituții administrative moderne din istoria Gorjului, a dat prima sa Hotărâre prin care se stabilea construirea unei școli pentru toți fiii județului, școală care să poarte numele domnitorului Al. Ioan Cuza și în a cărei sală de festivități să se amplaseze bustul Domnitorului Micii Uniri, precum și un portret în mărime naturală al acestuia.

Din păcate, datorită unor circumstanțe nefavorabile proiectul nu a fost realizat niciodată.

La manifestările organizate în octombrie 2019, cu prilejul sărbătoririi a 155 ani de la constituirea Consiliului Județean Gorj, managerul CJCPCT, dl Ion Cepoi a propus ca, în semn de prețuire pentru acei care au dedicat prima Hotărâre a viitorului educației gorjenești, actualul Consiliu să dea la rându-i o Hotărâre prin care să se pună în aplicare acea primă intenție atât de generoasă și de necesară acestui județ.

Prin protocolul încheiat între instituțiile menționate mai sus, s-a decis ca hotărârea să fie pusă în practică, chiar dacă parțial, anume:

– CJCPCT Gorj, în cadrul proiectului ,,Bursa Brâncuși” så realizeze bustul domnitorului;

– Universitatea ,,C-tin Brâncuși” – instituție de învåțåmânt de cel mai înalt grad din județ  – să realizeze soclul necesar, să asigure amplasarea monumentului într-unul din amfiteatrele sale, care să poarte începând cu data de 20 martie 2020 numele ,,Al. Ioan Cuza”.

Ambele instituții și-au respectat clauzele din protocol.

Din păcate, situația existentă în această perioadă în România și în lume a dus la amânarea festivităților, sperăm doar pentru o scurtă perioadă de timp.

Până la venirea unor vremuri mai bune, această  restricție temporară nu ne împiedică însă pe niciunul dintre noi să nu aniversăm în suflet cei 200 de ani de la nașterea Domnului Micii Uniri, creatorul de fapt al României moderne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com