132 de recenzori pentru recensământul din 14 și 15 martie

Colectarea datelor la Recensământul Populației și Locuințelor 2021 in perioada 14 martie-15 mai se face în două moduri:

  1. prin autorecenzare (completarea online a datelor de fiecare dintre noi, de pe orice smartphone, de pe tabletă, laptop sau calculator. Prin completarea online nu mai este nevoie de vizita recenzorului în a doua perioadă de colectare 16 mai-17 iulie activitate desfăşurată în teren în care colectarea datelor se va face în teren prin interviuri faţă în faţă).

Vă puteți autorecenza oricând în perioada 14 martie – 15 mai 2022 accesând site-ul www.recensamantromania.ro și apăsând butonul „Platformă autorecenzare”.

  1. b) Autorecenzarea asistată este acțiunea prin care înregistrarea informațiilor cuprinse în programul de observare al recensământului pentru o anumită unitate statistică este efectuată de către persoana însăși, cu sprijinul unui recenzor. Persoanele care au nevoie de acest sprijin pot apela la punctele de asistență ale primăriilor, unde vor primi îndrumare cu privire la autorecenzare. Aceste persoane pot fi cele care nu au acces la internet și/sau dispozitive pentru a completa online chestionarul de recenzare sau cele care nu posedă competențele digitale necesare autorecenzării online. Locaţiile punctelor de autorecenzare asistată amenajate şi programul de lucru vor fi publicate pe site-ul recensământului, site-ul primariilor, Instituţiei Prefectului, Direcţiei Judeţene de Statistică. La nivelul judeţului Gorj îşi desfăşoară activitatea un numar de 132 de recenzori denumiţi recenzori ARA, care asigură autorecenzarea asistată într-un număr de 104 locaţii.

Autorecenzarea asistată se aplică în toate unitățile administrativ-teritoriale.

Autorecenzarea asistată se poate realiza:

  • de pe echipamentul propriu al persoanei care se autorecenzează, sub îndrumarea recenzorului ARA
  • de pe tabletele electronice puse la dispoziție de UJIR-uri prin intermediul primăriilor și instalate în spații special amenajate

OBIECTIVUL prioritar al RPL 2021

         Producerea de statistici oficiale naţionale şi europene, sub forma unor indicatori statistici, în condiţii de calitate, privind:

  • numărul şi distribuţia teritorială a populaţiei rezidente, a structurii demografice şi socio-economice
  • date referitoare la gospodăriile populaţiei
  • date referitoare la fondul locativ, condiţiile de locuit ale populaţiei şi clădirile în care se situează locuinţele

SCOPUL recensamantului este de a oferi informații esențiale și de calitate pentru:

–           politici guvernamentale

–           dezvoltare umană

–           politici la nivel local

–           cercetare

–           mediul de afaceri

–           recensământul ne compară cu celelalte țări( mentionam ca recensamantul populatiei se desfasoara in anii 2021-2022 in toate tarile UE)

– rezultatele recensământului pot fi folosite doar în scopuri statistice şi de cercetare ştiinţifică şi nu pot servi ca probe în justiţie.

Recensământul nu solicită date referitoare la avere, câştiguri, impozite, datorii,moşteniri, conturi, firme.

 

SFERA DE CUPRINDERE

 

Populația rezidentă reprezintă totalitatea persoanelor cu cetățenie română, străină sau fără cetățenie care are reședința obișnuită pe teritoriul României.

 

Persoanele sunt înregistrate la locul unde îşi au reşedinţa obişnuită, chiar dacă nu au aplicată viza de reşedinţă în actul de identitate sau nu şi-au schimbat domiciliul în actul de identitate.

ATENŢIE! Adresa de reşedinţă obişnuită trebuie să fie în conformitate cu noile nomenclaturi stradale aprobate prin Hotărâri ale Consiliilor Locale, având în vedere că cele mai multe UAT-uri au schimbat vechile adrese prin alocarea de străzi, numere administrative etc.

Reşedinţa obişnuită este locul în care o persoană își petrece în mod normal perioada de odihnă zilnică, independent de absențele temporare în scopul recreerii, al vacanței, al vizitelor la prieteni și rude, al afacerilor, al tratamentului medical sau al pelerinajelor religioase. Se consideră că au reședință obișnuită într-o anumită zonă geografică doar persoanele care:

  1. au locuit la locul lor de reședință obișnuită o perioadă neîntreruptă de cel puțin 12 luni înainte de data de referință sau
  2. au sosit la locul lor de reședință obișnuită cu cel mult 12 luni înainte de momentul de referință (pentru recensământ, ora „0” din 1 Decembrie 2021), cu intenția de a rămâne pentru cel puțin un an.

Reședința obișnuită poate să coincidă sau nu cu domiciliul.

Prin „perioadă neîntreruptă” se înțelege o perioadă neîntreruptă de 12 luni chiar dacă în cele 12 luni au existat unele absențe temporare în scopul recreerii, al vacanței, al vizitelor la prieteni și rude, al afacerilor, al tratamentului medical sau al pelerinajelor religioase.

Populația după domiciliu este dată de numărul persoanelor cu cetățenie română și domiciliul pe teritoriul României, delimitat după criterii administrativ-teritoriale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com