Ziua Mondială a Zonelor Umede, marcată şi în Gorj, însă nu există râu sau pădure în judeţ care să nu fi devenit depozit de gunoaie

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj va marca în acest an Ziua Mondială a Zonelor Umede (2 Februarie)  prin activități de educație ecologică programate să se desfășoare în perioada 31ianuarie – 2 februarie 2018 în mai multe unităţi de învăţământ din Municipiul Tg-Jiu. Specialiștii în biodiversitate ai APM Gorj vor fi prezenți la Grădinița Vis de copil (31.01.2018), Colegiul Tudor Vladimirescu (01.02.2018), Grădinița Lumea Copiilor și Grădinița Mihai Eminescu (02.02.2018) pentru a le vorbi copiilor  despre  specificul zonelor umede, importanța lor pentru turism, economie și chiar supraviețuirea unor comunități.Evenimentul din acest an se va desfășura sub sloganul „Zonele umede pentru un viitor urban durabil”   temă ce va sta la baza  prezentărilor,  concursurilor între echipe și expozițiilor realizate de copii.

De când se sărbătoreşte

Organizată de Secretariatul Convenției Ramsar, Ziua Mondială a Zonelor Umede marchează semnarea, la 2 februarie 1971, în orașul Ramsar (Iran), a Convenției asupra zonelor umede, de importanță internațională. Convenţia de la Ramsar privind zonele umede este un tratat internaţional care reflectă angajamentul statelor părţi pentru menţinerea caracterului ecologic al zonelor umede de importanţă internaţională şi pentru „utilizarea inteligentă” şi durabilă a zonelor umede de pe teritoriul lor. Adăugarea unui sit pe lista Ramsar se face la solicitarea guvernului, care îşi exprimă astfel angajamentul de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura conservarea caracterului ecologic al zonei. Selectarea zonelor umede pentru a fi înscrise pe listă se face în funcţie de semnificaţia internaţională a acestora din perspectivă ecologică, botanică, zoologică, hidrologică etc., înscrierea conferind, de asemenea, prestigiul recunoaşterii internaţionale.

Primul sit

Primul sit românesc înscris pe lista Ramsar odată cu aderarea la Convenţie este Delta Dunării (21/09/91).  România a înscris până în prezent 19 situri , între care, cele mai cunoscute, pe lângă Delta Dunării, sunt:  Complexul Piscicol Dumbrăvita, Parcul Natural Porţile de Fier, Lacul Techirghiol, Lunca Mureşului, Insula Mică a Brăilei. În total, cele 169 de state părţi la Convenţie au înscris pe lista Ramsar 2293 de zone umede de importanţă internaţională.( www.ramsar.org).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com