Viața în Cărbunești. Mergi pe stradă și te trezești cu glonțul în cap!

Viață grea pentru locuitorii din orașul Târgu-Cărbunești. Siguranța pe străzi este una relativă și chiar se poate muri prin împușcare în cap. Nu este vorba de reglări între bande mafiote sau de alte scandaluri, ci pur și simplu de modul defectuos în care sunt organizate tragerile în poligonul din Cărbunești. Un tânăr, de 22 de ani, a scăpat cu viață, după ce s-a trezit cu un glonț în cap, în timp ce se afla pe stradă. În poligonul respectiv au avut loc luni antrenamente cu muniție reală executate de jandarmii gorjeni. Purtătorul de cuvânt al MapN, colonelul Oliver Anghel, susține că obligația de a anunța cetățenii atunci când au loc trageri revine Primăriei Târgu-Cărbunești. ”Este poligonul nostru, dar tragerea a fost executată de jandarmi de la Inspectoratul Județean de Jandarmi, deci noi am pus la dispoziție poligonul. Este omologat pentru armament de infanterie, exact cu ce au executat ei trageri, și armament de  vânătoare. În plus, chiar și pentru ședinte de aruncare a grenadelor de război. Deci are omologare, cu siguranță. Noi am pus la dispoziție poligonul, obligația noastră este să le punem la dispoziție infrastructura, toate echipamentele disponibile din poligon pentru executarea ședințelor de tragere. Ce trebuie să avem noi este omologarea poligonului, care există, fără probleme și de asemenea, înștiințarea autorităților locale, în speță primăria din Târgu-Cărbunești. Se face de către conducerea poligonului, se anunță din timp când sunt ședințe de tragere, iar primarul localității anunță cetățenii că în perioada sau în ziua respectivă se vor executa ședințe de tragere cu armament de infanterie, în poligonul respectiv. Se face adresă către primărie, iar autoritățile locale înștiințează cetățenii din localitate”, a declarat Oliver Anghel, purtătorul de cuvânt al MapN.

Ce spune primarul?

„Se fac afișări în anumite puncte, acolo în zona poligonului. Deci adresa care vine de la unitatea militară este direcționată de la mine, de la mapă, către șeful de la SVSU și el face procedura de afișare. Procedura de anunțare, cum se face de fiecare dată, Primăria Târgu-Cărbunești a făcut-o. Din păcate este un incident, e prima oară când se întâmplă așa ceva”, a spus Dănuț Birău, edilul din Cărbunești. Un număr de 100 de jandarmi au participat la antrenamentele de luni:  ”Luni, în intervalul orar 09.00-11.50, în Poligonul Rogojeni din Târgu– Cărbuneşti, au fost executate şedinţele de tragere de pregătire planificate, cu pistolul mitralieră şi cu pistolul. Ulterior desfăşurării şedinţelor de tragere, am fost informaţi că un tânăr a fost lovit de un glonţ în timp ce se afla în curtea unei biserici din localitatea Măceşu, situată la aproximativ 2,5 km de poligon. Vom acorda tot sprijinul autorităţilor competente pentru stabilirea împrejurărilor în care a avut loc incidentul”, a declarat Alin Ivan, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Gorj.

Poliția și procurorii militari, în anchetă

”La data de 16 septembrie, polițiști din cadrul Poliției Orașului Târgu-Cărbunești au fost sesizați direct cu privire la faptul că un tânăr de 22 de ani, din comuna Aninoasa, la scurt timp după ce a coborât dintr-un autoturism pe drumul comunal Măceșu, pe raza orașului Târgu-Cărbunești, a fost lovit în cap de un obiect metalic ce pare a fi glonț. Tânărul a fost transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate. Locul unde se afla persoana vătămată se situează la circa doi kilometri de Poligonul Târgu-Cărbunești și unde, până la orele 11.55, au executat trageri cu armamentul din dotare lucrătorii IJJ Gorj. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunii de vătămare corporală din culpă, sub supravegherea Parchetului Militar Timișoara”, a declarat Corina Scurtu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com